Organizaţia "Salvaţi Copiii" trage încă un semnal de alarmă: Situaţia din maternităţi este CRITICĂ

| 24 iul, 2014

Situaţia din maternităţi şi secţiile de terapie intensivă neonatală din spitale a devenit critică şi pune în pericol vieţile a sute de copii, având în vedere amânarea rectificării bugetului de stat, potrivit unui comunicat al Salvaţi Copiii România.

'Salvaţi Copiii România îşi exprimă din nou îngrijorarea cu privire la amânarea rectificării bugetului de stat cu consecinţe grave privind alocările bugetare din sistemul de sănătate. După semnalul nostru de alarmă din 23 aprilie atunci când Guvernul viza reducerea bugetului alocat îngrijirii nou-născuţilor prematuri din maternităţi şi secţiile de terapie intensivă neonatală din spitale, situaţia din aceste instituţii medicale a devenit deosebit de critică, punând în pericol vieţile a sute de copii aflaţi într-o condiţie medicală de maximă vulnerabilitate', relevă sursa citată.

Potrivit acesteia, alocarea bugetară trebuie să atingă cel puţin nivelul din 2013, în caz contrar pentru lunile rămase până la sfârşitul anului Salvaţi Copiii România preconizează pentru prima dată din 1994 o evoluţie ascendentă a mortalităţii infantile.

'Organizaţia Salvaţi Copiii' propune evaluarea situaţiei financiare din maternităţi şi secţiile lor de neonatologie şi stabilirea unor bugete realiste care să asigure echipamentele medicale necesare şi un personal suficient', menţionează comunicatul.

ONG-ul atrage atenţia că unul dintre drepturile fundamentale ale unui copil este dreptul la viaţă.

'Dacă multiplicăm această situaţie la cele 166 de unităţi medicale în care anual se nasc prematur între 20.000 şi 24.000 de bebeluşi a căror supravieţuire a încetat să mai fie o preocupare pentru decidenţii politici putem considera că există riscul producerii în România a unei crize umanitare în rândul copiilor şi nu din cauze naturale, ci concret prin acţiunea Guvernului de a reduce drastic bugetele anuale pentru îngrijirea acestor copii, cât şi prin întârzierea nepermisă a rectificării bugetare pentru anul 2014, care blochează astfel finanţarea corespunzătoare', menţionează comunicatul.

Organizaţia nonguvernamentală dă exemplul Maternităţii Cantacuzino al cărui buget pe anul acesta este de 72.000 de lei faţă de 200.000 de lei în 2013 şi 350.000 de lei în 2012.

Comparativ cu numărul de nou-născuţi prematuri, bugetul alocat pentru 2013 a fost total insuficient, iar cel de anul acesta este suficient doar pentru tratarea unei fracţiuni din totalul nou-născuţilor prematuri internaţi.

În ceea ce priveşte Maternitatea Filantropia, bugetul estimat şi solicitat de la Ministerul Sănătăţii pentru 2014 a fost de 500.000 de lei, însă a fost alocată o sumă de şapte ori mai mică, fără a ţine seama de nevoile exprimate de reprezentanţii maternităţii.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ