Patriarhul Daniel cere Senatului să respingă înlocuirea orei de 'Religie' cu 'Etică şi cultură civică'

| 08 dec, 2014

Patriarhul Daniel al Bisericii Ortodoxe Române cere Senatului respingerea iniţiativei legislative a deputatului Remus Cernea de înlocuire a orei de 'Religie' cu 'Etică şi cultură civică', adoptată tacit de Camera Deputaţilor în luna noiembrie a acestui an.

Biroul permanent al Senatului a decis luni să trimită solicitarea patriarhului BOR către Comisia de învăţământ a acestei Camere.

'Iniţiativa unui domn deputat (Remus Cernea - n.r.) solicită scoaterea din programă a obligativităţii orelor de religie. Am primit din partea patriarhului Bisericii Ortodoxe Române o solicitare ca să se respingă, cu argumente din partea Patriarhiei. Solicitarea a fost trimisă către Comisia de învăţământ. Acest proiect de lege a obţinut un vot negativ, în totalitate, în Comisia de învăţământ a Camerei Deputaţilor, dar a fost adoptată tacit', a declarat vicepreşedintele Senatului, Cristian Dumitrescu, luni, la finalul şedinţei Biroului Permanent.

Potrivit solicitării patriarhului BOR, propunerea aparţine lui Remus Cernea 'cunoscut pentru atitudinea adversă faţă de religie, precum şi pentru acţiunile sale împotriva valorilor tradiţionale şi a prezenţei religiei în spaţiul public'.

'Această propunere vizează scoaterea disciplinei Religie din trunchiul comun şi descurajarea participării elevilor la orele de Religie, contrar prevederilor constituţionale şi legale în vigoare. (...) Religia este disciplină şcolară, parte a trunchiului comun. Potrivit legislaţiei în vigoare, este obligatorie prezenţa Religiei printre celelalte discipline din schema orară, dar nu este obligatorie participarea elevilor la ora de Religie', se arată în solicitarea patriarhului Daniel.

Conform site-ului cdep.ro, propunerea legislativă pentru modificarea art.18 din Legea Educaţiei Naţionale nr.1/2011, iniţiată de deputatul Remus Cernea, a fost adoptată tacit de Camera Deputaţilor pe 19 noiembrie 2014, dată când a şi fost înaintată Senatului.

Potrivit formei aprobate de Cameră, planurile-cadru ale învăţământului primar, gimnazial, liceal şi profesional 'includ 'Etica şi cultura civică' drept disciplină şcolară, parte a trunchiului comun'.

'Programa disciplinei 'Etică şi cultură civică' va consta, în principal, în prezentarea celor mai importante doctrine şi a valorilor morale de inspiraţie filosofică, ştiinţifică ori religioasă ale umanităţii, dar şi a unor elemente de cultură civică, conform puterii de înţelegere a elevilor specifice fiecărei perioade de şcolarizare. (...) Elevilor aparţinând cultelor recunoscute de stat, indiferent de numărul lor, li se oferă posibilitatea de a participa la ora de religie, ca disciplină facultativă, conform confesiunii proprii, la solicitarea scrisă a părinţilor sau tutorelui legal instituit, ori a acelora dintre elevi care au împlinit vârsta de 16 ani, în conformitate cu prevederile care le garantează minorilor libertatea de gândire, de conştiinţă şi de religie din Legea 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului', mai prevede, printre altele, varianta adoptată tacit de Camera Deputaţilor.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

3 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
08 dec, 2014
Fratele Filimon Felasie
Fiilor drept-credincioşi, citiţi următoarele adevăruri despre viaţa cea binecuvântată a părintelui Arsenie Boca şi luaţi aminte că veţi putea intra în Împărăţia Cerului doar dacă le veţi mărturisi întru mântuirea cea dătătoare de viaţă veşnică:

► Atunci când Dumnezeu a spus “Să fie lumină!”, cita din Arsenie Boca.
► Se spune că Dumnezeu a făcut Pământul, Soarele, Luna, stelele, plantele, animalele şi omul. Pe Dumnezeu l-a făcut Arsenie Boca. De mai multe ori şi în poziţii diferite.
► Moise a primit Cele 10 Porunci de la Arsenie Boca.
► Când merge la culcare, Bau-Bau se uită în şifonier şi sub pat ca nu cumva Arsenie Boca să fie acolo.
► Arsenie Boca a scris un almanah gastronomic intitulat “Cartea de bukkake”, datorită faptului că iubea credincioşii exact ca sarea-n bukkake. În cųrând va apărea un al doilea volum denumit “Bukkake tradiţionale”.
► Atunci când Iisus a înviat, a suferit un preinfarct în momentul în care a auzit că pe Pământ există unul mai bun ca el. Era vorba despre Arsenie Boca.
► Arsenie Boca a inventat motorul cu agheasmă, motor ce respectă standardele Euro 666.
► Arsenie Boca îl vede pe Omul Invizibil.
► Dacă tu ai 10 lei şi Arsenie Boca are 10 lei, Arsenie Boca are mai mulţi bani ca tine.
► Nu există femei frigide sau lesbiene, ci doar femei care încă nu l-au cunoscut pe Arsenie Boca.
► Când Arsenie Boca s-a hotărât să fumeze, ţigările au început să se îmbolnăvească de cancer.
► Conchita Wurst este fiica lui Arsenie Boca pentru că, la fel ca tatăl său, are barbă, cântă pe nas şi se îmbracă în rochii lungi şi negre.
► Arsenie Boca practica sporturi full-contact anąl cu Iustin Pârvu, Ilie Cleopa şi Arsenie Papacioc folosind mirul pe post de lubrifiant.
► Dacă Arsenie Boca ar fi purtat elice în loc de potcap, s-ar fi numit Arsenie Belişcopter.
08 dec, 2014
ela
credinta in DUMNEZEU este unica si o porti in suflet si in gand permanent oriunde te afli .
religia inseamna dogma ceea ce o diferentiaza de credinta.
BOR prin angatii lor asa zisii preoti nu fac altceva decat sa -i induca in eroare pe cei care frecventeaza biserica.
ex. la slujba preotul spune ca bogatia nu este pe pamant , bogatia este in CERURI,.
l-am intrebat pe un preot daca bogatia este in CERURI dumneavoastra de ce aveti VILA, masina DE ULTIMA GENERATIE etc.
raspunsul a fost halucinant .
la biserica imi fac meseria in particular trebuie sa-mi traiesc viata eu si familia mea in conditii cat mai bune cu putinta nu in saracie asa cum scrie in BIBLIE.
08 dec, 2014
zulfy
educatia civica si patriarhul
nu-l iubesc pe cernea dar initiativa e laudabila si poate ajunge realitate.distanta intre scoala si ora de religie e precum cea dintre patriarh si educatia civica. pe patriarh cred ca il leaga de BOR doar afacerile ca de dumnezeu cred ca a uitat de multa vreme.a crede in dumnezeu e o chestiune personala si ce ce fac apologia credintei lor public, este dovada necredintei lor pe care o traiesc si pe care nu o recunosc.comportamentul civic face dovada credintei in tine si implicit in dumnezeu.a crede dogmatic in dumnezeu infasurat de BOR in sutele de sfinti adaugati in calendar,nu arenimic comun cu civismul.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ