Patriarhul Daniel, despre criza din Europa: Vrem să acordăm o atenţie deosebită tinerilor

| 04 sep, 21:34

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, PF Daniel, a vorbit despre criza prin care trece astăzi Europa și despre multiplele probleme dar și tentații cu care se confruntă tinerii. Înaltul ierarh a subliniat rolul decisiv pe care Biserica, împreună cu școala, îl poate da familiilor în încercarea de a le transmite copiilor și tinerilor acele valori spirituale de care au nevoie.

"Când lumea aceasta materială, limitată și trecătoare este folosită în mod egoist ca și când ar fi singura sursă de fericire a omului, atunci se produce în societate o profundă criză spirituală, iar tinerii sunt, de cele mai multe ori, cei mai afectați. Aspectele acestei crize sunt tensiunile dintre oameni, dintre bogați și săraci, dintre oamenii violenți și oamenii pașnici, dintre oamenii avari și oamenii generoși, între oamenii cinstiți și cei corupți. În societatea europeană individualistă de azi, tot mai mulți tineri bărbați nu se căsătoresc, iar tot mai multe femei tinere nu doresc să dea naștere la copii. De aceea, Europa este singurul continent care astăzi îmbătrânește', a spus PF Daniel în fața celor câteva mii de oameni adunați vineri în fața Catedralei mitropolitane din Cluj, relatează Agerpres.

Acesta a vorbit și despre marginalizarea valorilor spirituale care are loc în zilele noastre, lucru care duce la o accentuare a debusolării tinerilor. Mulți dintre aceștia, susține Patriarhul, se îndepărtează nu doar de Biserică, ci și de educație și de responsabilitate.

Citeşte şi:  Refugiaţii din gara din Budapesta au pornit în marş spre Austria

'Într-o societate secularizată în care credința și valorile spirituale sunt marginalizate, iar libertatea nu mai este asociată cu responsabilitate, foarte mulți tineri sunt debusolați.

Fără ideal, fără dorință de a studia, fără dorință de a munci, preferând să fie mereu ajutați financiar de către părinți, la mulți tineri se constată o ignoranță spirituală sau o abordare superficială a informațiilor care privesc activitatea Bisericii sau viața spirituală a oamenilor. De asemenea, sunt toți mai mulți tineri a căror principală preocupare intelectuală se reduce la navigarea pe internet. Din acest motiv mulți tineri devin victime ale manipulării de tot felul, indusă de o anumită media care promovează senzaționalul și nonvalorile', a afirmat Patriarhul BOR.

Citeşte şi:  Statistică ÎNGRIJORĂTOARE: Uniunea Europeană are cu 10 milioane mai puțini copii față de 1994


În opinia sa, criza de ideal și de orientare spirituală a vieții umane, care străbate în mod dramatic societatea europeană, reprezintă pentru Biserică o provocare și o mobilizare spre a se ocupa mai mult de problemele și aspirațiile tinerilor.

'Dificultățile cu care se confruntă tinerii în societatea contemporană sunt atât de natură economică — sărăcia materială, șomajul, deruta profesională, nesiguranța vieții de mâine, deprimarea. Dar și de ordin moral — libertinaj, violență, droguri, alcool, trafic de ființe umane, și de ordin spiritual-religios — sectarismul, fanatismul și prozelitismul religios. În fața acestor probleme Biserica este chemată să acorde o atenție deosebită tinerilor, apărând inocența, sinceritatea, curajul și dorința de înnoire', a declarat Patriarhul.

Alături de Patriarh la deschiderea evenimentului au stat mitropolitul Clujului, Andrei Andreicuț, și episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, Florentin Crihălmeanu.

'Întâlnirea tinerilor ortodocși din Europa' are loc la Cluj-Napoca între 4 și 7 septembrie. Acesta este un eveniment unic, organizat cu ocazia faptului că pe tot parcursul anului 2015 Cluj-Napoca deține titlul de Capitală Europeană a Tineretului. Peste șase mii de tineri ortodocși din 17 țări ale lumii sunt așteptați zilele acestea la Cluj, unde vor participa la diferite activități pregătite pentru ei de membrii comunității ortodoxe clujene și de Mitropolia Clujului.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ