Pe Iohannis îl mai doare la bască de Crin

| 12 iun, 2014

Klaus Iohannis l-a invitat miercuri pe Crin Antonescu să se înscrie în cursă pentru ocuparea unei funcții în Biroul Politic de conducere al partidului. Întrebat de jurnalişti dacă îl vede pe acesta într-o funcție de vicepreședinte PNL, Iohannis a spus că îl așteaptă pe Crin Antonescu să se înscrie în competiția internă cu vot deschis pentru această funcție.

În ultimele zile, mass-media a relatat pe larg despre lupta internă care se duce în PNL în ceea ce priveşte posturile de conducere lăsate libere după demisia lui Crin Antonescu şi a oamenilor săi. Pe lângă poziţia de preşedinte al partidului, pentru care favoritul incontestabil rămâne Klaus Iohannis, mai sunt în joc celelalte funcţii de la  conducerea PNL, care prilejuiesc zilele acestea lupte dure între liderii liberali din teritoriu.

În acest context, Klaus Iohannis l-a invitat miercuri pe Crin Antonescu să se înscrie în cursă pentru ocuparea unei funcții în Biroul Politic de conducere al partidului. Întrebat de jurnalişti dacă îl vede pe acesta într-o funcție de vicepreședinte PNL, Iohannis a spus că îl așteaptă pe Crin Antonescu să se înscrie în competiția internă cu vot deschis pentru această funcție.

Dacă este să analizăm declaraţia lui Iohannis, atunci în primul rând merită remarcat faptul că și fostul lider al PNL i-a invitat în trecut pe contestatarii săi, Călin Popescu Tăriceanu și Andrei Chiliman, să candideze pentru funcții în PNL. Astfel, departe de a fi o revenire a lui Crin Antonescu în fruntea liberalilor, invitaţia lui Klaus Iohannis reprezintă mai degrabă o manieră prin care se oficializează pierderea influenţei pe care fostul co-preşedinte al USL o avea în interiorul partidului în urmă cu doar câteva luni.

Chiar şi în cazul în care va candida şi va fi ales ca vicepreşedinte, viitorul BPN va conține 30 de oameni în funcţii, eliminându-se însă postul de prim-vicepreşedinte pe care îl ocupa Iohannis. La fel de ilustrativă este şi atitudinea lui Klaus Iohannis atunci când a fost întrebat de mass-media în legătură cu soarta lui Antonescu, liderul interimar al PNL părând mai degrabă dezinteresat de acest subiect.

Toate aceste poziţionări nu fac decât să dovedească modul în care Crin Antonescu a ajuns să fie privit de viitorii lideri ai PNL. În ultimele luni, fostul candidat la prezidenţiale a făcut o serie de greşeli strategice greu de contabilizat, provocând ruperea USL-ului, care în final reprezenta cea mai bună şansă a sa de a ajunge la Cotroceni. De atunci, preşedintele demisionar al PNL s-a aflat într-o continuă cădere, atât în ceea ce priveşte sprijinul de care se bucură în sondaje cât şi în ceea ce priveşte influenţa sa în interiorul partidului.

După europarlamentare, anumiţi lideri liberali din teritoriu au văzut ocazia de a-l îndepărta pe Antonescu şi pe oamenii promovaţi de el şi de a-l înlocuii cu un nou preşedinte de partid pe care să îl poată controla aşa cum vor ei. Acest fapt este evidenţiat de informaţiile apărute pe surse în ultimle zile, conform cărora Klaus Iohannis a încheiat deja un târg cu liderii de filiale grupaţi în jurul lui Teodor Atanasiu şi Marian Petrache.

Acesta din urmă se pare că va fi ales în postura de secretar general al partidului, care după desfinţarea postului de prim-vicepreşedinte va deveni cea de-a doua funcţie ca importanţă din PNL. De asemenea, potrivit celor mai recente informaţii, Ardealul și regiunea Sud urmează să aibă fiecare câte 8-9 funcții de vicepreședinți, în timp ce Moldova, unde sunt concentraţi oamenii loiali lui Antonescu, va fi cea mai vitregită.

În concluzie, congresul PNL de la finalul lunii iunie poate fi interpretat ca o revanşă a unor baroni liberali cu ştate vechi în partid în faţa tinerilor pe care Crin Antonescu i-a avansat în funcţii de conducere pentru a-şi consolida propria poziţie de lider. Această situaţie este aproape ironică, având în vedere modul în care Crin Antonescu reuşise la un moment dat să devină liderul incontestabil al PNL, epurând conducerea partidului de cei care îl contestau.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ