Planul Iohannis-Băsescu de amânare a alegerilor a eșuat

| 17 sep, 2014

Klaus Iohannis și ACL au înregistrat ieri o înfrângere usturătoare în fața Curţii Constituţionale, care a respins drept inadmisibilă contestația de neconstituționalitate la modificările operate de Guvern în raport cu legea alegerilor prezidențiale.

Curtea Constituţională refuză să devină părtașă în jocul iresponsabil practicat de duo-ul Iohannis-Blaga și girat de președintele Traian Băsescu de la Cotroceni, prin care cei trei au încercat să împiedice desfășurarea la termen a alegerilor pentru cea mai înaltă funcție în stat. În cadrul acestui joc, ACL a încercat să materializeze dorința șefului statului de a-și prelungi mandatul la Cotroceni pe considerente procedurale, atacând în contencios OUG prin care Guvernul stabilea data alegerilor și încercând să obțină anularea ei pe considerente de neconstituționalitate prin ridicarea unei excepții care a fost trimisă spre soluționare CCR de către Curtea de Apel București.

Este de remarcat că această excepție de neconstituționalitate, dacă ar fi fost acceptată de Curte, ar fiechivalat cu stabilirea unui precedent prin care s-ar fi adăugat la Constituția României o nouă cale de atac a OUG, în afară de cea normală, prin intermediul Avocatului Poporului. CCR nu s-a lăsat însă atrasă în acest joc.

Chiar dacă atât Klaus Iohannis și Vasile Blaga, pe de o parte, și șeful statului, de cealaltă parte, au încercat să pună presiune asupra forului constituțional, criticând în mod repetat OUG în discuție și rostogolind intensiv, chiar și prin scrisori transmise partenerilor externi, teza că ea ar pregăti o așa-zisă fraudare a alegerilor, CCR nu a fost impresionată. Curtea a respins tertipul juridic al ACL punând astfel capăt oricărei încercări de a împiedica desfășurarea la termen a alegerilor prezidențiale.

Citeşte şi: Migraţia primarilor – PNL se teme că va plăti preţul trădării votului din 2012

Mai mult însă. Tocmai fiindcă aveam de-a face cu un tertip juridic, decizia Curții nu are relevanță doar în raport cu OUG în discuție și cu demersurile disperate ale lui Klaus Iohannis de a amâna data la care se va confrunta cu electoratul și la care, mai mult ca sigur, va suferi o înfrângere usturătoare.

Decizia în discuție stopează și orice încercare din partea ACL de a utiliza demersuri similare pentru a contesta alte OUG, altfel de cât prin prisma căilor legale stabilite de către Constituție. Ceea ce anulează practic orice șanse ale reclamagiilor Iohannis și Blaga de a-i împiedica pe aleșii locali să schimbe partidul în baza OUG 55, prin procese în contencios.

Revenind la decizia de marțea aceasta a Curții Constituționale, să mai remarcăm și că ea poate fi interpretată, tocmai datorită semnificațiilor sale juridice multiple, ca un semnal clar că instanța constituțională nu dorește să se lase atrasă în bătăliile electorale ale diverșilor actori politici. Decizia Curții reprezintă așadar o palmă usturătoare aplicată lui Klaus Iohannis și lui Traian Băsescu, care altminteri se dau mari apărători ai statului de drept și cărora instanța constituțională le transmite implicit că respectarea jocului democratic și a principiilor după care acesta se desfășoară este obligatorie.

Citeşte şi: Legea traseismului politic a PICAT la Camera Deputaţilor

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
17 sep, 2014
Palada Mieunel
confirmarea din 3 surse realizata..
Jorj
Sa mori tu...
Si eu am informatii ca i-ar da-o lu' ma-ta s-o suga. Andrei Pop.
Cum puteti scrie asemenea ineptii?

Dan sultanescu
pentru Jorj
in legatura cu mama lui Pop,am primit si eu pe surse,informatia...
asteptam o a treia sursa de confirmare si vom da stirea pe postul RTV

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ