PMP a trecut de tribunal, dar riscă să pice la urne

| 30 ian, 2014

La ușă bat alegerile europarlamentare, iar PMP, deși este constiuită de facto de ceva vreme, nu reușește să salte în sondaje peste pragul de 5% și este puțin probabil să o facă în viitor.

Miercurea aceasta tabăra PMP-iștilor a trecut de la agonie la extaz. După ce de o jumătate de an partidul născut în beciurile Cotrocenilor se tot chinuie să intre în legalitate, judecătorii de la Curtea de Apel București au decis în sfârșit să aprobe înscrierea formațiunii în Registrul Partidelor Politice.

Mândru nevoie-mare, președintele PMP, Eugen Tomac, a declarat că ”data de 29 ianuarie 2014 va rămâne în istorie ca dată de naştere a Partidului Mişcarea Populară”, adugând că partidul va intra într-o nouă etapă. "De astăzi, PMP este, oficial, partid politic şi trece la o nouă etapă, cea a consolidării şi dezvoltării sale ca partid de centru-dreapta pe eşichierul politic al României. Ne reafirmăm acum ca fiind un altfel de partid, care îşi propune o altă cultură politică ca alternativă la actuala lipsă de viziune din spaţiul politic. Îi aşteptăm lângă noi pe toţi românii de bună credinţă, vrednici şi cinstiţi să ni se alăture în lupta noastră ca partid al clasei de mijloc, în slujba binelui comun", a comentat Eugen Tomac viitorul formațiunii pe care o conduce.

Numai că, în realitate, lăsând la o parte entuziasmul președintelui PMP, formațiunea sa nu are nici pe departe atât de multe motive să privească cu optimism spre viitor. La ușă bat alegerile europarlamentare, iar PMP, deși este constiuită de facto de ceva vreme, nu reușește să salte în sondaje peste pragul de 5% și este puțin probabil să o facă în viitor, dacă se va prezenta în fața electoratului cu liste pe care figurează la loc de cinste cele două Elene, Băsescu şi Udrea.

Desigur, în bătălia electorală pe care o va avea de dat în mai, PMP-ul s-ar putea să obțină suportul, mai de voie, mai de nevoie, al Forței Civice, care ar putea să înregistreze un eșec electoral de proporții dacă va trebui să se confrunte simultan și cu concurența PDL și cu cea a PMP. Tocmai de aceea, aproape imediat după ce a venit anunțul înregistrării oficiale a PMP ca partid politic, Tomac a și repus pe tapet discuția despre fuziunea cu Forța Civică.

„Vom discuta cu domnul Mihai Răzvan Ungureanu şi în măsura în care rămân în vigoare discuţiile pe care le-am avut înainte de a ne înregistra, noi suntem deschişi acestui demers în continuare de a merge pe această linie a fuziunii între cele două partide. Credem că este important ca dreapta să dea o nouă dinamică pe această zonă pentru că este important să fim împreună toţi cei care împărtăşim aceleaşi valori şi nu văd nici o deosebire în programele pe care le promovează cele două partide”, a precizat Eugen Tomac într-o conferinţă de presă. Și, ca să mai îndulcească pastila acestei fuziuni oarecum forțate pe care o propune Forței Civice, președintele PMP a precizat că ”domnul Mihai Răzvan Ungureanu poate fi un candidat foarte bun pentru alegerile prezidenţiale”.

Dincolo de planurile partiduleţelor de opoziţie, chiar și în situația în care cele două formațiuni politice ar fuziona, testul algerilor europarlamentare va fi foarte de dificil de trecut. Când ți-au trebuit atâtea luni să rezolvi formalitățile de înscriere, prin absorbirea unui alt partid de buzunar, nu rezolvi mare lucru. Chiar și strângerea celor 200.000 de semnături, necesare pentru depunerea candidaturilor, ar putea să fie o sarcină dificilă, dacă nu chiar imposibil de îndeplinit de corifeii preşedintelui.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ