PNL curtează UDMR pentru formarea unei noi majorități

| 04 feb, 08:57

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a avut o primă întâlnire cu liderii liberali în care s-a pus pe tapet eventualitatea schimbării majorității parlamentare. Existența întâlnirii pe tema moțiunii de cenzură pe care o vor depune liberalii a fost confirmată chiar de liderul UDMR, Kelemen Hunor, scrie România Liberă.

„Ieri ne-am întâlnit, vorbim. Nu am început discuţiile formale. Nu au fost discuţii punctuale. Probabil vor urma şi alte discuţii”, a afirmat Hunor.

Chiar dacă liderul Uniunii s-a ferit să dea un verdict tranșant, a lăsat deschisă posibilitatea unei guvernări PNL-UDMR.

„În acest moment, actualul Guvern are majoritate fără noi. Cât există această majoritate nu avem cum să discutăm de posibilitatea schimbării Guvernului Ponta IV. Nu se va sparge din cauza noastră, ci a lor. Astăzi nu se pune problema să intrăm la guvernare. Ce se va întâmpla în iunie, august... nu ştiu”, a declarat Kelemen Hunor.

Cum poate fi decriptat mesajul liderului UDMR? Primul aspect de semnalat este chiar anunțarea întâlnirii cu PNL,  fiind, cel puțin la nivel oficial, prima între cele două partide, chiar dacă liderul UDMR a insistat că nu a fost una „formală”. Însă, practica negocierilor politice demonstrează că întâlnirile informale cântăresc greu în luarea deciziilor.

După ieșirea UDMR de la guvernare au apărut informații doar despre negocieri Kelemen Hunor-Victor Ponta. De altfel, UDMR a și votat în favoarea Guvernului Ponta IV, deși se afla, oficial, în opoziție. În al doilea rând, este interesant că Hunor vorbește despre spargerea majorității din „cauza lor” - cu trimitere la dezertările din PSD și la posibilele plecări din alte partide din coaliție. În fine, Hunor nu exclude posibilitatea de a intra în guvern la vară, ceea ce presupune, implicit,  că UDMR va vota moțiunea de cenzură.

PNL ar fi dispus să ofere UDMR două portofolii în viitorul Executiv și 14-15 posturi de secretari de stat. La schimb, UDMR le-ar aduce liberalilor 26 de voturi pentru moțiunea de cenzură, Uniunea având opt senatori și 18 deputați. Sprijinul UDMR este important și în prima bătălie pe care liberalii vor să o poarte – cea pentru debarcarea lui Călin Popescu Tăriceanu din fruntea Senatului. Dacă UDMR și senatorii neafiliați sprijină demersul PNL, liberalii ar mai avea nevoie de doar cinci voturi, care pot fi obținute prin trădări din coaliția guvernamentală. Dacă, însă, UDMR nu ar sprijini demersul, PNL ar mai avea nevoie de 13 voturi, mai greu de obținut.

La Camera Deputaților, ecuația este mai complicată. PNL, împreună cu UDMR, deputații neafiliați și cu cei 11 care îl susțin pe Mircea Geoană ar strânge 159 de voturi. Pentru a avea majoritatea la Camera Deputaților, ar fi nevoie de 200 de voturi. În aceste condiții, este necesar sprijinul UNPR – 35 de deputați – și  al PP-DD – 13 deputați.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

0 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ