Victor Ponta, despre cei 65 de ani de relaţii politico-diplomatice excepţionale cu China

| 01 sep, 2014

Relaţiile politice excepţionale între China şi România, cei 65 de ani de relaţii diplomatice şi politice, ne dau voie să gândim proiecte economice importante, în special în domeniul agriculturii, energiei şi infrastructurii, a declarat premierul Victor Ponta, la reuniunea economică unde au participat reprezentanţii principalelor companii şi bănci chineze care derulează afaceri sau doresc să investească în România.

 

'Mă aflu în China pentru al doilea an consecutiv. De data aceasta, însoţit de o parte dintre miniştrii membrii ai Guvernului României, deoarece dincolo de relaţia politică excepţională între Republica Populară Chineză şi România am dorit şi dorim cu sprijinul dumneavoastră să dezvoltăm relaţia economică dintre cele două ţări. România este a şaptea ţară ca populaţie din cele 28 care fac parte din UE, dar are şi o poziţie strategică fiind la graniţa de est a Uniunii Europene, având cel mai mare port la Marea Neagră, portul Constanţa, un port prin care o parte importantă a relaţiei comerciale cu China se poate desfăşura. Aşa cum precizam la întâlnirea de la Bucureşti cu primul-ministru Li Keqiang, România îşi doreşte să fie cea mai importantă poartă de intrare în Uniunea Europeană a schimburilor comerciale între Europa şi China', a declarat premierul român.

Ponta a precizat că din punct de vedere economic 2013 a fost anul în care România a avut cea mai mare creştere economică dintre celelalte ţări ale Uniunii Europene.

'Ştiu că o creştere de 3,5% nu este impresionantă pentru China care în fiecare an îşi propune cel puţin dublu, dar important este că această creştere s-a bazat şi pe dezvoltarea relaţiilor dintre România şi China', a spus el.

Premierul român a subliniat că principalele direcţii strategice de dezvoltare economică şi domeniile în care pot exista proiecte comune cu companiile chineze sunt agricultura, energia şi transporturile.

Citeste si: VICTOR PONTA – agendă externă extinsă

'În primul rând, România are un potenţial agricol extrem de important. Anul trecut am demarat împreună cu guvernul Chinei toate acordurile necesare pentru deschiderea pieţei chineze pentru produsele agricole româneşti şi posibilitatea importului de carne de porc, de bovine vii şi un accent special am pus pe dezvoltarea agriculturii organice, a agriculturii bio în care România are deja un brand recunoscut în plan internaţional. Ne dorim dezvoltarea acestei relaţii pe linia produselor agricole şi considerăm strategic atragerea unor investiţii în partea de producţie şi procesare în România în aşa fel încât România să fie unul din furnizorii de produse agricole de cea mai bună calitate pentru piaţa chineză', a declarat Victor Ponta.

El a adăugat că România şi-a stabilit ca direcţii strategice de dezvoltare internă energia şi infrastructura, iar companiile chineze pot fi parteneri importanţi pentru România.

'În primul rând energia. Cea mai mare provocare, cel mai important obiectiv pentru România şi pentru Europa şi cred că şi pentru China în egală măsură este asigurarea independenţei energetice, a capacităţii de a avea energie suficientă şi la preţuri competitive. România este ţara din Europa care are toate tipurile de resurse energetice. Energie nucleară şi dorim să dezvoltăm aceste capacităţi prin colaborarea cu companii din China, energie hidro care asigură un sfert din producţia naţională. Energie pe cărbune, energie termo, unde este nevoie de investiţii, avem resurse importante, dar este nevoie de investiţii în retehnologizare şi protecţie a mediului şi energie regenerabilă acolo unde companii din China sunt deja prezente în domeniul energiei eoliene. Există discuţii avansate între Ministerul Economiei din România şi companii din China. De altfel, domnul ministru Niţă m-a anunţat că în cursul acestei vizite vom semna chiar un contract important pentru retehnologizarea în domeniul energiei produsă pe cărbune. Şi vreau să afirm sprijinul Guvernului României şi al Guvernului Chinei pentru colaborarea între companiile din China şi cele din România în toate aceste patru domenii ale energiei', a spus Ponta.

Premierul român a punctat ca esenţială pentru România dezvoltarea reţelei de infrastructură.

'Am discutat anul trecut la Bucureşti cu primul-ministru Li Keqiang despre dorinţa României de a dezvolta împreună cu companii din China un prim proiect privind o cale ferată rapidă şi, de asemenea, implicarea companiilor chineze în proiectele de infrastructură rutieră. Aceste proiecte trebuie dezvoltate cu respectarea procedurilor existente la nivelul Uniunii Europene şi a standardelor de calitate europene. Ştiu sigur însă că, deja, companiile chineze au capacitatea dovedită de a respecta aceste standarde şi de a dezvolta împreună cu companiile româneşti proiectele de mare infrastructură', a afirmat Ponta.

El a amintit în finalul discursului său despre proiectul privind dezvoltarea a cinci parcuri tehnologice în România. 'Ministrul Economiei spune şase. Eu vreau să le văd pe primele cinci şi după aceea îl facem şi pe al şaselea', a spus Ponta.

Premierul român a mulţumit reprezentanţilor mediului de afaceri chinez şi i-a asigurat pe aceştia de tot sprijinul guvernamental necesar.

La forumul economic au participat, alături de premierul român, vicepremierii Liviu Dragnea şi Daniel Constantin, precum şi miniştrii Ioan Rus şi Constantin Niţă.

Din partea chineză s-au aflat la reuniune reprezentanţi ai mai multor companii şi bănci chineze care derulează afaceri sau doresc să investească în România: China Sinohydro Group, China Gezhouba Group, China Huadian Group, China Communications Construction Corporation, China Railway Corporation, China Civil Engineering Construction Corporation, China State Engineering Construction Corporation, China National Electric Engineering Corporation, China Junlun Pteroleum Co Ltd., China State, Grid Corporation, China Overseas Oil Engineering Company, China Coal Techonology Engineering Group Corp, Beijing MingChangSenMu Medical Instruments Co/Wonder Investment Management (Shenzhen) Co. Ltd., Foreign Trade Economic Cooperation Center, Chengfa Investment Group Co.Ltd. Qingdao, Shunaghui Group (Smithfield), Cattle Ferma de Bovine SRL, Shanxi Chunlei Animal Husbandry Co.Ltd., Shanxi Jungyang Energy Group, China Chamber of Commerce for Import an Export of Machinery & Electronic Products, China Investment Promotion Agency, Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), China Development Bank, China International Contractors Association, China ISPUR Group.

În partea a doua a zilei de luni, prim-ministrul român va avea convorbiri oficiale cu premierul chinez Li Keqiang. În acest context vor fi semnate şi o serie de documente bilaterale privind cooperarea financiară, precum şi dezvoltarea unor proiecte comune pe zonele de energie şi construcţii civile.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ