Ponta: Este rușinos că România alocă doar 3 lei pe zi pentru fiecare refugiat

| 05 oct, 17:24

Premierul Victor Ponta a susținut un discurs în Parlament despre inițiativele guvernului în raport cu criza imigranților. Ponta a susținut că România trebuie să fie solidară și să acorde sprijinul statelor în care numărul acestora este foarte mare, transmite B1Tv.

De asemenea, premierul a subliniat că principala problemă a României este incapacitatea acesteia de a integra oamenii ce vor veni. El a mai insistat că statul român va respecta toate obligațiile internaționale și va lua măsuri pentru integrarea refugiaților.

Vreau să vă vorbesc despre problemă cu adevărat importantă care se află pe agenda tututor statelor, cea legată de  fluxurile migratorii și pregătirea României pentru această situație.
Aș vrea să prezint câteva inițitive ale guvernului. Împreună cu structurile MAI și celelalte instituții care au atribuții în domeniu am avut o primă discuție cu ONG-uri și am încercat să avem o imagine a capacității României de a gestiona problema și strategiei noastre derăspuns în fața unor noi provocări

Punct de vedere a guvernului este acesta: România nu e doar membră UE, ci își și ajumă toate obligațiile internaționale privind protecția refugiaților, mai ales a copiilor. Vom implementa deciziile JAI și toate celelalte luate pe plan european, iar poziția noastră trebuie să fie una una de solidaritate  și de cooperare.

Vreau să vă informez că nu există o presiune migraționistă asupra României. Din datele mai puse la dispoziție de MAI, până la 1 octombrie, cereri de azi au fost 944, față de 900 în cursul anului 2014. Am amenajat două tabere la Lunga și la Moravița, fiecare cu o capacitat de 500 de perosane, dar nu a fost nevoie să le folosim.

În urma analizei, situația s-a dovedit a fi una nesatisfăcătoare în ceea ce priovește integrarea persoanelor cu statut de refugiat: eliberarea documentelor,  accesul la servicii de sănătate, accesul la educație, accesul la locuri de muncă. România nu a avut o mentalitate adecvată și cred că e de datoria noastră și trebuie să înțelegem ce înseamnă acest fenomen și să fim pregătiți cu mecanisme de prevenție și integrare când va fi cazul.

Situația generală la nivel european e net diferită. În 2015  au intrat pe teritoriul UE  515 000 de refugiați,  55% din Siria, 15% din  Afganistan și restul din alte state în care existî tensiuni.
În cursul vizitei mele în iordania am fost într-o tabîră de refugiați. Iordania, o țară mică, a primit 1,4 miliaone de refugiați. 2,2 mil sunt în Turcia. Cred că soluția pe termen scurt și mediu este colaborarea cu aceste state. de aceea, salut discuțiile care au loc astăzi între Comsiia Europeană și Turcia.

Salutăm sprijinul acordat statelor care găzduiesc refugiați, pentru că e mai ieftin și eficient să sprijinim aceste state, în loc să construim garduri și să antrenăm polițiști și să să încălcăm legi precum a făcut o anumită țară din UE.

Soluția este și refacerea structurii statale și reconstrucția Siriei. De aceea, România se va alătura diplomatic UE și SUA în ceea ce privește acest aspect. Vrem, de asemenea, să reiterăm faptul că intervenția Rusiei în Siria e de natură să acutizeze conflictul.

În cadrul discuțiilor pe care le-am avut cu instituțiile și cu reprezentanții săcietății civile am stabilit înfiiințarea unei coaliții pentru integrare formată din reprezentanți ai societății civile și din instituții care să pregătească pe cinci paliere integrarea refugiaților.

În primul rând, România e vizată de o procedură de infrigement. Trebuie să implementăm toate obligațiile privind protecția refugiaților. În al doilea rând, este nevoei de o mai mare atenție asupra logisticii și a acordării de documente. În al treilea rând, vorbim despre integrarea locală și, în acest sebns, am discutat cu autorități locale care sunt dispuse să sprijine. Mai apoi, vorbim despre accesul perosanelor la educație, sănătate, sistemul bancar, locuri de muncă și restul serviciilor. În al cincilea rând, efortul comun de comunicare publică pentru a combate xenofobia, populismul, demagogia care au renăscut din cauza unora care urmăresc câștiguri politice și generarea în societate a unei tensiuni artificiale.

Aceste măsuri sunt necesare pe termen foarte scurt. Este nevoie, în acest sens, de alocări bugetare. Este rușinos pentru România că încă avem în vigoare din 2006 o prevedere prin care se alocă 3 lei pe zi pentru un refugiat și doar 60 de bani pe zi pentru cheltuielile personale ale acestuia
”, a susținut premierul în Parlament.

 

 

Citeste si: Victor Ponta: Mă bucur din toată inima că Gică Popescu va fi din nou alături de familie

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ