Preşedintele României îşi mai încalcă o dată atribuţiile

| 05 mar, 2014

Votul de marţi din Parlament trebuia să încheie criza politică generată de decizia liberalilor de a-și retrage miniștrii din Guvernul Ponta.

În schimb, din cauza sesizării la Curtea Constituţională depusă de PDL şi PMP, până sâmbătă cel puțin, ne vom afla în situaţia în care, din punct de vedere administrativ, România este condusă de un executiv în care mai multe ministere sunt ocupate de interimari.

În toată această situaţie, unul din rolurile principale îi aparţine desigur lui Traian Băsescu, care în cursul zilei a ieşit de mai multe ori în public pentru a critica modul în care Legislativul vrea să opereze remanierea guvernamentală propusă de premierul Ponta. Astfel, în prezent, există mai mulţi miniştrii care, deşi au fost validaţi de Parlament, nu îşi pot lua în primire funcţiile deoarece Traian Băsescu nu vrea să îi primească la depunerea jurământului în lipsa unei decizii venite din partea CCR.

Desigur, prima impresie pe care cineva şi-o poate crea este că Traian Băsescu respectă litera Constituţiei, în calitate de garant al respectării Legii Fundamentale. În realitate, devine din ce în ce mai evident că preşedintele României face zilele astea un joc politic menit să afecteze credibilitatea de care actualul prim ministru se bucură. În loc de a fi preocupat în mod real de atribuţiile sale de mediator între puterile statului, Traian Băsescu a încercat marţi să dea lecţii şi a ameninţat că implicarea CCR în rezolvarea situaţiei va delegitima guvernul. Departe de a veghea la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice, liderul de la Cotroceni face un joc politic, refuzând orice soluţie constituţională propusă de Guvern sau de Parlament.

Mai grav este că Traian Băsescu generează artificial o nouă criză guvernamentală, în contextul în care situaţia internaţională din regiune este în prezent una complicată. Deşi în ultimele săptămâni s-a referit la nevoia de a avea, în contextul crizei din Ucraina, stabilitate politică internă, preşedintele nu a făcut nimic în acest sens, prelungind în schimb prin acţiunile sale o situație de interimat periculoasă și generând un conflict artificial.

Mai există de asemenea şi un alt politician care pare să preia modelul conflictual al lui Traian Băsescu, Crin Antonescu fiind, în ultimă instanţă, vinovat pentru toată situaţia în care ne aflăm în prezent. În fond, deciziile liderului liberal legate de schimbarea mai multor miniştri au dus la criza politică din care încă nu am ieşit. Marţi, în timpul dezbaterilor din plen, Antonescu şi-a anunţat demisia de la şefia Senatului, somându-l în acelaşi timp pe Victor Ponta să îşi depună mandatul de prim-ministru. Un astfel de gest din partea premierului ar reprezenta atât victoria lui Traian Băsescu în faţa acelor politicieni care încă i se opun şefului statului cât şi complicarea situaţiei din România.

Pe zi ce trece, similitudinile dintre Traian Băsescu şi Crin Antonescu devin din ce în ce mai evidente, liderul liberal preluând de la şeful statului gustul pentru crize politice artificiale de pe urma cărora să îşi lovească adversarii. Şeful statului mai are câteva luni până la terminarea mandatului, dar în cazul în care el va fi înlocuit de fostul preşedinte al Senatului, atunci ne putem aştepta la încă cinci ani de crize politice continue, provocate artificial de la Cotroceni.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ