Primarul din Gheorgheni, Janos Mezei, trimis în judecată de DNA

| 29 mai, 15:26

Procurorii DNA Târgu Mureș l-au trimis în judecată, în stare de arest la domiciliu, pe Janos Mezei, primar al municipiului Gheorgheni, județul Harghita, pentru abuz în serviciu, șantaj și instigare la delapidare.

În cursul anului 2013, inculpatul Mezei Janos, în calitate de primar al municipiului Gheorgheni, jud. Harghita, și-a exercitat în mod fraudulos atribuțiile de serviciu, încheind, în numele municipiului Gheorgheni, un contract de vânzare-cumpărare a unei parcele de teren în suprafață de 400 mp, amplasată pe malul Lacului Roșu, prin care a înstrăinat acest bun către o societate comercială, în condițiile în care acest teren nu putea să fie vândut, deoarece constituia parte din capitalul social adus ca aport la S.C. „Monturist”S.R.L, de către Municipiul Gheorgheni (sub forma folosinței bunului, prin concesionarea pe o durată de 49 de ani către respectiva societate), se arată în rechizitoriul DNA.

De asemenea, la data de 17 ianuarie 2015, inculpatul Mezei Janos, l-a somat pe administratorul S.C. „Monturist”S.R.L (denunțător în cauză) ca, până în data de 19 ianuarie 2015, ora 09:00, să vină la sediul primăriei și să-și prezinte demisia din funcția de administrator, în caz contrar urmând a suferi consecințe negative, precum darea în vileag a unor fapte reale și/sau imaginare care îl vor determina să nu mai poată munci și locui în municipiul Gheorgheni.

În acest mod, inculpatul Mezei Janos încerca să îl determine pe administratorul S.C. „Monturist” S.R.L să renunțe la demersurile sale legitime de a obține, prin diverse căi legale (acțiuni civile în justiție, denunțuri penale etc.), restabilirea integrității patrimoniului societății. Acest demers al inculpatului Mezei Janos a avut ca scop asigurarea și pe viitor a folosinței netulburate a terenului de 400 mp, obținut ilegal de către reprezentantul firmei respective, în condițiile arătate mai sus.

La data de 30 ianuarie 2015, judecătorul de drepturi și libertăți, din cadrul Curții de Apel Tîrgu Mureș, a dispus admiterea contestației Ministerului Public și menținerea față de inculpatul Mezei Janos a măsurii controlului judiciar, impunându-i-se acestuia, printre altele, obligația suplimentară de a nu exercita activitatea de primar al municipiului Gheorgheni, jud. Harghita.

Din mijloacele de probă administrate în cauză a rezultat că Mezei Janos a continuat să se comporte, în continuare, în anumite situații, ca primar al municipiului Gheorgheni, desfășurând activități pentru determinarea consilierilor locali să adopte, în ședință, textul unei scrisori, al cărei inițiator a fost el însuși.

Acest document urma să fie adresat din partea Consiliului Local Gheorgheni acționarului majoritar al SC Monturist SRL, cu solicitarea ca acesta din urmă să fie convins să îl oblige pe denunțător să-și retragă sesizarea penală formulată împotriva inculpatului.

Dezbaterile ședinței Consiliului Local Gheorgheni din 16 februarie 2015 au fost înregistrate audio-video și stocate pe un suport magnetic aflat în custodia unui consilier la Primăria mun. Gheorgheni – Compartimentul Administrație Publică Locală.

Procurorii au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra unui bun mobil aflat în proprietatea inculpatului Mezei Janos.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Harghita cu propunerea de a se menține măsurile preventive și asiguratorii luate în cauză.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ