Primul mușchi creat în laborator care SE VINDECĂ SINGUR

| 21 mai, 2014

Cercetătorii de la Universitatea Duke au reușit cu succes să creeze în laborator primul mușchi care funcționează ca un țesut natural și care, implantat în corpul unui animal, are capacitatea de a se vindeca singur în cazul în care a fost traumatizat

„Mușchiul pe care l-am creat reprezintă un avans important în domeniu. Este pentru prima dată când este realizat un mușchi proiectat care se contractă la fel de puternic ca un mușchi scheletic natural”, a declarat coordonatorul studiului, prof. asociat Nenad Bursac.

Pentru a crea în laborator un mușchi cât mai performant, experții au descoperit că fibrele musculare contractile trebuie să fie foarte bine dezvoltate. Însă această condiție nu este suficientă. Mușchiul trebuia să aibă un „rezervor” pentru celulele stem musculare. Acestea din urmă poartă numele de celule satelit, sunt prezente în fiecare mușchi și joacă un rol esențial pentru vindecarea mușchiului. Mai exact, în cazul unei leziuni, sunt activate și pornesc procesul de regenerare.

Mușchiul astfel creat a fost testat atât în condiții de laborator, unde experții au putut observa atât faptul că se poate vindeca singur în urma unui traumatism, dar și că „era de 10 ori mai puternic decât orice alt mușchi proiectat anterior”. Testele au continuat apoi cu implantarea mușchiului în corpul șoarecilor de laborator unde, de asemenea, au fost obținute rezultate promițătoare. Metoda are nevoie de teste ulterioare înainte de a putea fi testată pe subiecți umani, scrie BBC.

Succesul cercetătorilor este cu atât mai fascinant, cu cât acesta este primul demers în urma căruia este creat un mușchi artificial care funcționează precum cel natural odată implantat în corpul unui organism viu. „Mai mulți cercetători au «crescut» mușchi în laborator și au demonstrat că aceștia se pot comporta într-un mod similar celui observat în corpul uman. Cu toate acestea, s-a trecut la nivelul următor odată cu transplantul lor într-o creatură vie, unde au continuat să funcționeze ca și cum ar fi mușchii nativi”, a declarat prof. Mark Lewis, de la Universitatea Loughborough, citat de BBC.

 

Sursă: semneletimpului.ro

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ