Problema stenogramelor de la Cotroceni – instituţia prezidenţială nu e moşia lui Traian Băsescu

| 17 iul, 2014

Stenograme Cotroceni. Pe parcursul celor aproape zece ani de mandat prezidenţial, Traian Băsescu a demonstrat că e un şef de stat cu apucături autoritariste, încălcând în repetate rânduri Constituţia, legile ţării şi precepte fundamentale morale şi democratice.

Inregistrări Cotroceni. Ultimul exemplu în această privinţă o constituie decizia unilaterală a preşedintelui de a publica înregistrările discuţiilor pe care le-a avut la Cotroceni în privinţa CAS cu premierul Victor Ponta şi ministrul de Finanţe, Ioana Petrescu. Or, dincolo de faptul că ar fi fost politicos să ceară acordul celor prezenţi în cadrul materialului video, faptul că Traian Băsescu a publicat o singură înregistrare devoalează scopurile sale manipulatorii.

Astfel, gestul publicării înregistrărilor discuţiilor cu privire la măsura de reducere a asigurărilor sociale nu a fost în realitate unul de transparenţă, aşa cum susţine şeful statului. Ca dovadă în acest sens este şi faptul că Traian Băsescu ţine liniştit la sertar alte înregistrări ale unor convorbiri. Prin publicarea dialogului avut cu premierul şi ministrul de Finanţe, şeful statului a vrut să facă un joc politic meschin pe seama celor doi oficiali ai guvernului. Prin întrevederea de la Cotroceni, Traian Băsescu a vrut să aplice o nouă lovitură în războiul pe care îl duce împotriva lui Victor Ponta, atacându-l pe ministrul Finanţelor, care s-a deplasat la palatul Cotroceni având cele mai bune intenţii şi care s-a comportat cât se poate de adecvat funcţiei pe care o deţine.

Citeşte şi: TRAIAN BĂSESCU, despre Ioana Petrescu: Această doamnă e bine echipată teoretic. Problema e lipsa de practică

Infracţiune. Demersul preşedintelui poate fi pe de altă parte judecat inclusiv din perspectivă legală. Conform avocaţilor Lucian Bolcaş şi Sergiu Andon înregistrările făcute publice de Traian Băsescu nu sunt proprietatea personală a acestuia, ci aparțin Admnisitrației Prezidențiale, care trebuia să elaboreze un regulament de folosire al acestora, clasificând și în funcție de legea secretului de stat, gradul de securizare al respectivelor documente video. În viziunea celor doi avocaţi publicarea înregistrării video este o acțiune abuzivă, iar Traian Băsescu comite o infracţiune cu această ocazie. "E vorba de înregistrări făcute în timpul unor convorbiri oficiale între președintele Traian Băsescu și premierul Victor Ponta. Sunt informații nepublice, n-au fost discuții cu public, atunci ne aflăm în fața infracțiuni prevăzute la articolul 304 din Codul Penal, cu privire la divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice, care se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă", a declarat avocatul Sergiu Andon. În aceste circumstanţe președintele ar putea intra sub incidența Codului Penal, dacă mai publică și alte înregistrări.

Citeşte şi: 5 concluzii dupa “consultarile” de la Cotroceni

Indiferent dacă suntem sau nu de acord cu poziţia juridică exprimată de Lucian Bolcaş şi Sergiu Andon, ceea ce este evident în acest caz este faptul că Traian Băsescu s-a comportat ca şi cum Administraţia Prezidenţială ar fi tarlaua de la Nana. Şeful statului nu ar fi putut lua decizia publicării respectivei înregistrări de vreme ce nu a avut un monolog ci un dialog cu doi dintre cei mai înalţi demnitari ai statului român.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

10 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
18 iul, 2014
ric
Urati bani castiga unii...
Presedintele nu difuza intalnirea daca tonta nu mintea imediat dupa ce a iesit, au mers cei doi gata pregatiti sa-l injoseasca pe presedinte si nu le-a tinut. Pai dle jurnalist matale ti se pare normal sa dezinformezi oamenii doar pt ca nu cred in politica neocomunista din partidul lui ilici pe care se pare ca-l adori? Pt niste bani rosii pui adevarul la o parte si dezinformezi pe sest. Am vazut un gest de badaranie si din partea premierului si din partea licentiatei, prin felul cum s-au comportatat acolo, pai s-au prezentat ca niste neica nimeni si-au intors ochii pe dos, dar stiti ce e misto? ca i-a vazut toata lumea si imaginea aia o sa fie cu ei pt totdeauna!! Asa ca merci dle presedinte ca nu v-ati lasat calcat in picioare, copy paste si incepuse sa-i dea cu "ne-am certat si a fost badaran cu duduia". Cum mai puteti tine capul sus nu stiu, nu mai aveti nici cel mai elementar bun simt, si asta pt niste bani murdari...
18 iul, 2014
Gigel
Pe ce lume traiti voi?
Cum poti emite asemenea nazbatii "...atacându-l pe ministrul Finanţelor, care s-a deplasat la palatul Cotroceni având cele mai bune intenţii şi care s-a comportat cât se poate de adecvat funcţiei pe care o deţine." Cu ce a atacat-o presedintele pe ministresa voastra de finante?

Cum isi permite un prim-ministru sa iasa de la o intilnire oficiala si sa minta? Chestia asta nu cade sub incidenta "gandirii" avocatilor anexati pesedeului?
18 iul, 2014
angela
guvernul nu este mosia lui poanta
Dar sa minti in legatura cu modul in care s-au desfasurat aceste discutii este corect?
18 iul, 2014
canciautor
Dle Sultanescule sau consilierule de 3 arginti...
discutia despre sursele veniturilor si cheltuielile bugetului de stat ale Romaniei,trebuie sa fie transparente,publice...
noi platim o parte din taxe,din care beneficiezi si tu..
problema este ca una au discutat si alta a spus Ponta in public...
inseamna ori ca este aerian(si dupa cum se uita dupa MIG-uri in sala este posibil),ori este un mincinos si trebuie aratat in toata splendoarea..si eventual sa i se mai dea un doctorat..
despre mosia de la Nana a lui Basescu,am mai discutat...
omul este proprietar,cum zici tu mosier,pentru ca la Stefan Gheorghiu v-a invatat sa infierati cu manie proletara aceasta categorie sociala
ce zici de mosia de 4000 ha a lui Voiculescu,care desi nu este proprietar,o utilizeaza ca si cum ar fi...?
(cu acceptul lui Ponta,Sarbu,Academie,Constantin...)
pentru ca aia nu e arenda,e bataie de joc
si cum va invata pe voi acolo:e bataie de joc la adresa poporului
ai si un curs intitulat asa,nu-i asa?banuiesc plagiat si ala de la niste comunisti rusi
18 iul, 2014
florin
Nu pot sa cred ca asta ai inteles, Basescu a luat singura decizie posibila.
cred ca ar trebui sa nu mai loviti in acest om. Se vede clar faptul ca incearca sa protejeze Romania.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ