Problema stenogramelor de la Cotroceni – instituţia prezidenţială nu e moşia lui Traian Băsescu

| 17 iul, 2014

Stenograme Cotroceni. Pe parcursul celor aproape zece ani de mandat prezidenţial, Traian Băsescu a demonstrat că e un şef de stat cu apucături autoritariste, încălcând în repetate rânduri Constituţia, legile ţării şi precepte fundamentale morale şi democratice.

Inregistrări Cotroceni. Ultimul exemplu în această privinţă o constituie decizia unilaterală a preşedintelui de a publica înregistrările discuţiilor pe care le-a avut la Cotroceni în privinţa CAS cu premierul Victor Ponta şi ministrul de Finanţe, Ioana Petrescu. Or, dincolo de faptul că ar fi fost politicos să ceară acordul celor prezenţi în cadrul materialului video, faptul că Traian Băsescu a publicat o singură înregistrare devoalează scopurile sale manipulatorii.

Astfel, gestul publicării înregistrărilor discuţiilor cu privire la măsura de reducere a asigurărilor sociale nu a fost în realitate unul de transparenţă, aşa cum susţine şeful statului. Ca dovadă în acest sens este şi faptul că Traian Băsescu ţine liniştit la sertar alte înregistrări ale unor convorbiri. Prin publicarea dialogului avut cu premierul şi ministrul de Finanţe, şeful statului a vrut să facă un joc politic meschin pe seama celor doi oficiali ai guvernului. Prin întrevederea de la Cotroceni, Traian Băsescu a vrut să aplice o nouă lovitură în războiul pe care îl duce împotriva lui Victor Ponta, atacându-l pe ministrul Finanţelor, care s-a deplasat la palatul Cotroceni având cele mai bune intenţii şi care s-a comportat cât se poate de adecvat funcţiei pe care o deţine.

Citeşte şi: TRAIAN BĂSESCU, despre Ioana Petrescu: Această doamnă e bine echipată teoretic. Problema e lipsa de practică

Infracţiune. Demersul preşedintelui poate fi pe de altă parte judecat inclusiv din perspectivă legală. Conform avocaţilor Lucian Bolcaş şi Sergiu Andon înregistrările făcute publice de Traian Băsescu nu sunt proprietatea personală a acestuia, ci aparțin Admnisitrației Prezidențiale, care trebuia să elaboreze un regulament de folosire al acestora, clasificând și în funcție de legea secretului de stat, gradul de securizare al respectivelor documente video. În viziunea celor doi avocaţi publicarea înregistrării video este o acțiune abuzivă, iar Traian Băsescu comite o infracţiune cu această ocazie. "E vorba de înregistrări făcute în timpul unor convorbiri oficiale între președintele Traian Băsescu și premierul Victor Ponta. Sunt informații nepublice, n-au fost discuții cu public, atunci ne aflăm în fața infracțiuni prevăzute la articolul 304 din Codul Penal, cu privire la divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice, care se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă", a declarat avocatul Sergiu Andon. În aceste circumstanţe președintele ar putea intra sub incidența Codului Penal, dacă mai publică și alte înregistrări.

Citeşte şi: 5 concluzii dupa “consultarile” de la Cotroceni

Indiferent dacă suntem sau nu de acord cu poziţia juridică exprimată de Lucian Bolcaş şi Sergiu Andon, ceea ce este evident în acest caz este faptul că Traian Băsescu s-a comportat ca şi cum Administraţia Prezidenţială ar fi tarlaua de la Nana. Şeful statului nu ar fi putut lua decizia publicării respectivei înregistrări de vreme ce nu a avut un monolog ci un dialog cu doi dintre cei mai înalţi demnitari ai statului român.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

10 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
19 iul, 2014
Nastratin
placerea de a manca kkt
Bai Marinache Dumitran , da' de decizia unilaterala a putoiului politic poreclit si VV Tonta , de a minti despre cele petrecute in timpul discutiilor cu Base , nu zici nimic ?
18 iul, 2014
Gheorghe
Urat ! Pentru un pumn de bani faceti orice va comanda seful ale carui interese le aparati ! Pacat de voi ca sunteti tineri... Cred ca nici nu realizati ce faceti si cum puneti umarul la distrugerea Romaniei, ca asa nu veti avea viitor ,nici vor ,nici copii si nepoti vostri !
18 iul, 2014
ion
Ce faceti ? Cenzurati? Credeti ca asa nu isi da lumea seama interesele cui aparati pentru un pumn de bani?
18 iul, 2014
ion
Articole mai proaste si jurnalisti mai jalnici nu cred ca exista !
RUSINEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE !
Pentru o mana de bani sunteti in stare sa mancati CACAT cu gura plina!
18 iul, 2014
andrei
bah marian dumitrache, bah lake
io inteleg ca st tanar si trebuie si gura ta 'sa manca' o pita ... da' vezi ce scrii, macar dovedeste ca ai trecut Bacu' fara sa copiezi... din comentariul de mai sus dovedesti ca esti un IMBECIL RATAT de tanar, un AVORTON. MARSH!!!

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ