Proiect ambiţios al NASA pe planeta Marte

| 04 aug, 2014

Agenţia spaţială americană vrea să producă oxigen pe Marte. Acest lucru s-ar putea întâmpla odată cu trimiterea următorului robot al NASA pe planeta roşie, potrivit BBC. Maşinăria ar trebui să ajungă pe Marte în jurul anului 2021.

Proiectul NASA poate părea fantasmagoric. Totuşi, ideea nu e chiar atât de bizară.

Robotul va trebui între altele să transforme dioxidul de carbon, care domină atmosfera rarefiată a planetei, în oxigen.

Maşinăria Agenţiei Spaţiale Americane va trebui să realizeze pe Marte şapte experimente ştiinţifice, care au ca scop să deschidă calea pentru viitoare misiuni cu echipaj uman şi să caute urme ale unor forme de viaţă.

Producerea de oxigen pe Marte este un proiect ambiţios, întrucât combustibilii necesari misiunilor de întoarcere pe Terra sunt grei şi scumpi. De asemenea, o rezervă de oxigen ar fi esenţială astronauţilor care ar ajunge pe Marte.

Robotul va fi echipat cu două camere video 3D şi o staţie meteorologică experimentală, alături de alte instrumente, care vor totaliza 40 de kilograme.

Roverul Mars 2020, conceput pe baza proiectului Curiosity, robotul care se află acum pe planeta roşie, va fi lansat în iulie-august 2020 şi ar trebui să coboare pe suprafaţa lui Marte în 2021, după o călătorie de nouă luni. Greutatea sa totală va fi de 950 de kilograme. În total, robotul va costa aproape două miliarde de dolari.

NASA a decis să micşoreze numărul de instrumente cu care va echipa robotul, pentru a face loc unor echipamente în care vor fi stocate mostrele de roci prelevate de pe Marte. NASA speră că aceste mostre vor fi aduse pe Pământ în timpul unor misiuni viitoare.

Anunţul privind viitorul rover NASA vine după cel potrivit căruia robotul Opportunity, lansat pe Marte în 2004 este vehiculul care a parcurs cea mai lungă distanţă în spaţiul extraterestru, 40 de kilometri.

În prezent, Opportunity explorează craterul Endeavour de pe Marte. Robotul Curiosity a parcurs la rândul său 8,6 kilometri de când a ajuns pe Marte, în august 2012.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ