PROTEST al bucureştenilor în faţa Ambasadei Franţei ÎMPOTRIVA decorării lui Sorin Oprescu cu Legiunea de Onoare

| 12 mar, 18:42

Sute de bucureşteni au fost revoltaţi să afle că Ambasada Franţei îi acordă primarului general Sorin Oprescu decoraţia „Cavaler al Ordinului Legiunii de Onoare”. Ei au anunţat că-l vor aştepta în faţa Ambasadei la ora desfăşurării evenimentului, ora 18:00, să-şi arate indignarea faţă de decorarea primarului general, care este „lipsit de viziune, ignorant şi cu o activitate distructivă”.

În primele şapte ore de la publicarea unei scrisori deschise adresată Ambasadei Franţei pe site-ul www.infobdb.ro cu titlul „Fără onoare”, peste 600 de bucureşteni şi-au pus semnătura pentru a-şi arăta indignarea faţă de acordarea unei distincţii importante primarului general Sorin Oprescu.

Cu doar câteva ore înainte de eveniment erau aproape 900 de semnături ale bucureştenilor oripilaţi de ideea decorării edilului-şef al Capitalei. Echipa de voluntari a publicaţiei independente „Bună dimineaţa, Bucureşti!” a redactat o scrisoare deschisă în care şi-a argumentat punctul de vedere. În 11 puncte, voluntarii enumeră principalele reproşuri la adresa primarului general.

Imediat după apariţia scrisorii deschise, bucureştenii revoltaţi au anunţat organizarea evenimentului „În numele onoarei Bucureştiului” pe Facebook şi dorinţa de a-şi transmite mesajul oficialităţilor.

Nemulţumirile bucureştenilor

„Trebuie să ne apărăm demnitatea de bucureşteni în faţa unui gest pe cât de inexplicabil pe atât de revoltător: Guvernul francez a decis să acorde Legiunea de Onoare primarului în exerciţiu Sorin Oprescu. Ne întâlnim pe trotuarul din faţa Ambasadei Franţei (strada Biserica Amzei). Fiecare participant aduce, dacă doreşte, o pancartă cu un mesaj legat de ceea ce nu îi place în modul cum gestionează Capitala primarul Oprescu. Acordarea, de către Guvernul francez, a acestei prestigioase distincţii nu face decât să încurajeze lipsa de viziune, ignoranţa şi cinismul cu care primarul Sorin Oprescu distruge şi memoria oraşului Bucureşti, dar şi şansa, pentru generaţiile viitoare, de a se bucura de patrimoniul construit al Capitalei ca motor de progres şi dezvoltare durabilă şi de a trăi într-o capitală europeană demnă de acest nume. Un oraş care să corespundă ideii de oraş european durabil, aşa cum este definită aceasta în Carta de la Leipzig, document pe care România l-a ratificat”, se spune în anunţul de convocare la protest.

Citeşte şi: SORIN OPRESCU face risipă de bani. VEZI pe ce a cheltuit jumătate de milion de lei

11 reproşuri adresate de bucureşteni primarului general

• Distrugerea sistematică a patrimoniului arhitectural al Capitalei: 90 de case demolate numai în cartierul Matache-Buzeşti, dintre care mai multe monumente istorice; menţinerea în ruină a zonei Lipscani; clădirile demolate în str. Christian Tell la nr. 16 şi 18, construite în 1895 şi în 1920, unde a locuit Dimitrie Ghika (1867-1954), Restaurantul Casei Regale „Flora”, de pe Şos. Kiseleff la nr. 39; copia în miniatură a grădinilor de la Versailles (Kiseleff 45); casa prinţului Gheorghe Cantacuzino „Grănicerul” din Str. Gutenberg nr. 3. Casa în stil maur de lângă Hala Matache.

• Evacuarea ilegală a peste 1.000 de oameni din zona Buzeşti-Berzei în timpul iernii 2011, fără ca persoanelor respective să li se ofere alternative de locuire în condiţii decente.

• Încăpăţânarea cu care optează sistematic pentru soluţii urbanistice perimate, care şi-au dovedit deja eşecul în alte părţi ale lumii: croirea de noi drumuri care aduc şi mai multe maşini în centrul deja sufocat al Capitalei.

• Încălcarea repetată a sentinţelor mai multor instanţe din ţară.

• Aprobarea unor construcţii ilegale în numeroase zone protejate şi distrugerea unor repere ce ţin de memoria comunităţii, un exemplu fiind proiectul de înlocuire a unui astfel de reper, oprit de cetăţenii Bucureştiului cu mari eforturi – fântâna de la Universitate.

• Nerespectarea legislaţiei referitoare la urbanism: exemplul Penetraţiei Ciurel, proiect declarat ilegal în instanţă, dar bugetat în continuare.

• Pentru Cadastrul Verde (proiect de monitorizare a zonelor verzi şi a arborilor din Bucureşti), Primăria Capitalei a plătit în iunie 2011 peste 2 milioane de euro. Nu s-a ţinut cont de el din cauza intereselor imobiliare care au măcelărit o mare parte din sursele de oxigen ale Bucureştiului.

•. Ruinarea patrimoniului istoric şi arhitectural prin lipsa intervenţiilor specifice, responsabile, de restaurare şi reinserare în circuitul cultural şi economic: Hotelul Concordia, Casa Miţa Biciclista, Hanul Solacolu, Restaurantul Cina şi Piaţa Palatului, Casa Nanu Muscel, Casa Spiru Haret. Aidoma lor, alte mii de clădiri istorice din cele 98 de zone protejate ale oraşului.

• Lipsa de transparență în activitatea primăriei generale, ignorarea problemelor cetăţenilor: transportul în comun, calitatea aerului, reducerea spaţiilor verzi şi aşa insuficiente, lucrări de reasfaltare inutile, oneroase şi prost executate.

• Pe mandatul primarului Sorin Oprescu s-au recepţionat piste pentru biciclete care au costat mai mult decât o autostradă construită în Bulgaria, cu toate că amenajările au constat în vopsirea a două dungi. Cu toate că pistele pentru biciclete din Bucureşti au fost declarate de poliţie ca fiind ilegale, primarului Oprescu i-a plăcut să se laude cu acestea, declarând că în Bucureşti s-au executat 174 km, de două ori mai mult decât lungimea străzilor pe care s-au executat.

• Gestionarea problemei câinilor fără stăpân într-un mod abuziv şi fraudulos, încălcarea flagrantă a legii, prin ignorarea hotărârilor a două Curţi de Apel (Bucureşti şi Braşov), care au suspendat normele de capturare şi ucidere a acestora.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
13 mar, 10:55
Dan
De unde a aparut ultimul punct????
???? Ce cauta punctul cu cainii comunitari acolo, dupa toate manifestatiile cu care ne-am chinuit sa avem si noi o lege a ridicarii animalelor fara stapan de pe domeniul public, lege care include si eutanasia (nu uciderea!!!)? Adica sa manifestam pentru reteritorializare, pentru o situatie care devenise de nesuportat cu ani in urma?

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ