Protest la Palatul Cotroceni, în timpul şedinţei CSAT pe tema accidentului aviatic din Apuseni

| 02 feb, 2014

Şedinţa CSAT despre tragedia aviatică a început la Palatul Cotroceni. Este o şedinţă cu miză uriaşă şi care vine după acuzaţii grave şi cereri de demisii. Unul dintre cei vizaţi este şeful STS, Marcel Opriş. La şedinţă participă şi ministrul Transporturilor.

De altfel, se vehiculează deja că preşedintele Băsescu va cere la rândul său demiterea miniştrilor Mircea Duşa şi Ramona Mănescu. Înaintea şedinţei CSAT, mai multe persoane s-au adunat în faţa Palatul Controceni pentru a protesta.

Premierul Victor Ponta şi şeful STS, Marcel Opriş, prezintă duminică, în şedinţa CSAT, în contextul în care şeful Guvernului a cerut demiterea directorului Serviciului, rapoartele instituţiilor pe care le conduc privind cu modul în care s-a acţionat în cazul accidentului aviatic din 20 ianuarie.

"Ordinea de zi a şedinţei CSAT este următoarea: raportul privind gestionarea de către autorităţile administraţiei publice cu responsabilităţi în domeniul situaţiilor de urgenţă, conform legislaţiei în vigoare, a evenimentului de aviaţie din data de 20 ianuarie 2014 în care a fost implicată aeronava BN-2, înregistrată YR-BRP, prezentat de prim-ministrul Guvernului României, raportul directorului Serviciului de Telecomunicaţii Speciale privind activităţile desfăşurate conform legilor, metodologiilor şi procedurilor interinstituţionale existente în legătură cu evenimentul aviatic din data de 20 ianuarie 2014 în care a fost implicată aeronava BN-2, înregistrată YR-BRP, prezentat de directorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale", se arată într-un comunicat al Preşedinţiei.

Un avion de mici dimensiuni, de tip BN 2, s-a prăbuşit pe 20 ianuarie în zona Beliş, Pasul Ursoaia. În aeronavă se aflau şapte persoane: pilotul Adrian Iovan, copilotul Răzvan Gabriel Petrescu, ofiţer-student Aurelia Ion şi medicii Sorin Ianceu, Valentin Calu, Radu Zamfir şi Pavel Constantin Pivniceru.

Citeşte şi Soarta şefului STS, decisă duminică în CSAT: Ponta şi Opriş prezintă rapoarte despre accidentul aviatic

Echipa medicală era transportată la Oradea pentru o operaţie de prelevare de organe pentru transplant.

Pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion şi-au pierdut viaţa în accidentul aviatic din 20 ianuarie, iar ceilalţi cinci participanţi la zbor au reuşit să supravieţuiască. Iovan a fost găsit încarcerat, iar studenta era în stop cardio-respirator, cu hipotermie severă, nemaiputând fi salvată.

Epava avionului şi victimele au fost găsite de localnici, după o căutare de aproximativ cinci ore, la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Naţional Munţii Apuseni şi localnici.

Autorităţile şi-au pasat responsabilitatea în legătură cu durata foarte lungă necesară localizării epavei şi, implicit, a operaţiunilor de salvare a victimelor.

Premierul Victor Ponta a anunţat, în urma accidentului, că secretarul de stat din Ministerul de Interne Constantin Chiper (PNL) va fi demis şi va cere înlocuirea directorului general şi a directorului de operaţiuni ROMATSA, dar şi a şefului STS, pentru deficienţe inacceptabile în cazul accidentului din Cluj.

El a precizat că solicitarea de schimbare a conducerii ROMATSA (Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian) va fi adresată, conform legii, Consiliului de Administraţie, iar cea de înlocuire a şefului Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), Marcel Opriş, va fi înaintată în CSAT.

Ulterior, Ponta a semnat decizia de eliberare din funcţie a lui Chiper, iar directorii ROMATSA au demisionat.

Premierul a acuzat STS, într-o postare pe Facebook, că nu şi-a făcut treaba în cazul accidentului aviatic. "Păcat că, în timp ce se munceşte non-stop pentru protejarea oamenilor de efectele viscolului, sunt mulţi talibani care au dat drumul la maşinărie pentru protecţia lui Opriş în fruntea STS! De ieri dimineaţă aceştia au o singură grijă: să umple media de manipulări şi dezinformări, pentru ca lumea să uite că STS nu şi-a făcut treaba!", a scris Ponta pe Facebook.

Şeful STS Cluj, Ioan Rus, a declarat, recent, că a ştiut locul unde s-a prăbuşit avionul în Munţii Apuseni "aproape exact la ora 21.00", în baza unor informaţii primite de la ROMATSA, "datorită unui avion care zbura de la Cluj spre Bucureşti şi care a trecut pe deasupra locului accidentului".

Întrebat dacă a făcut tot ceea ce trebuia în seara accidentului aviatic, şeful STS Cluj a spus că, din punctul de vedere al instituţiei pe care o reprezintă, "într-un sistem de urgenţă nu se poate acţiona decât în baza unor proceduri foarte stricte".

"Procedurile au fost respectate de la 'A' la 'Z', fără niciun fel de problemă", a precizat Rus.

Tot în urma accidentului, fostul ministru liberal de Interne Radu Stroe a demisionat din funcţie după ce a declarat că la MAI nu s-a organizat celulă de criză şi că regretă că tragedia a avut loc în mandatul său.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

3 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
02 feb, 2014
Nababu
Ponta cadoriseste statul Kazahstan din saracia noastra a Romanilor
Ponta aia 500milioane de Euro, sunt banii Romanilor..De unde-i dai tu..NABABULE!!!
CSAT-ul daca tot se reuneste sa puna pe ordinea de zi cum s-a putut ca atunci cand patriciu a vandut Rompetrolul si a incasat peste DOUA MILIARDE de dolari STATUL...REPREZENTANTII STATULUI …NU AU INCASAT IMEDIAT DATORIA!!! PETROMIDIA IA DAT-O NASTASE, PSD-UL, -PE DATORIE PE 10 ANI LUI PATRICIU..PATRICIU UMFLA BANUL...NU DA NICIUN BAN INAPOI...SI-ACUM TITULESCU ASTA MIC, PONTA VINE SI EL CU AMNISTIA...STATUL ROMAN NU MAI VREA NICIUN BAN..LUATI-O ASA DE LA MINE...ASA CEVA NU SE POATE!!!!!!!!!
HOTIA ASTA NU POATE SA RAMANA ASA!!!! BANII SUNT AI TUTUROR ROMANILOR NU AI PSD-ULUI..USL-ULUI SAU AI LUI PONTA! ROMANII NU SUNT DE ACORD CU ASA MARE HOTIE! SI KAZAHII S-O LASE MAI USOR CU CREAREA LOCURILOR DE MUNCA! DE CAND AU VENIT APROAPE 2000 DE OAMENI AU FOST DISPONIBILIZATI IAR NEGOCIEREA CCM SI MARIRI SALARIALE N-AU MAI AVUT LOC LA ROMPETROL DE CAND A VENIT PATRICIU CU HOARDA DE HOTI DUPA EL!
CA-I BINE…C-O SA FIE BINE…SPUNE PONTA…DAR CE SPUNE ASTA-I CHIAR PE DOS! ANGAJATII ROMPETROL NUMAI EI STIU CE VIATA AU. VORBELE LUI PONTA NU TIN NICI DE FOAME SI NICI DE CALD! STIU FOARTE BINE ACEST LUCRU TOTI CEI CARE AU FOST ,,FERICITI CU MULTINATIONALELE ALTOITE DE MANAGEMENT ROMANESC” MANAGEMENTUL SI STRAIN SI ROMANESC UMFLA BANUL…SI ROMANUL IL INVATA PE STRAIN, IN CAZUL DE FATA PE KAZAH CUM SE MULTUMESTE MUNCITORUL ROMAN CU TREI PATRU SUTE DE DOLARI!!!! VREI BINE! NU VREI LA REVEDERE..ROMANII PROCOPSITI CU ASEMENEA INVESTITORI STIU PREA BINE…ASA CA PONTA…LASA-I PE KAZAHI LA EI ACOLO SI MAI OCUPA-TE DE TARA SI DE ROMANI…AICI SI ACUM.
02 feb, 2014
Un roman necajit
Saracia
Fratilor romani, saracia traieste printre voi. Bogatia si binele sunt ale lor, ale tuturor care au puterea, toti sunt o apa si un pamant si va vreau raul. Tot ce va ofera e un circ ieftin care sa creeze dezbinare si ura intre voi si sa va puteti certa. Toti au televizini, ca stiu ca romanul nu are timp sa mearga la o munca cinstita, bine platita, sa stea 8 ore, si sa nu il interseze atat de politic. Aceste televiziuni va spala creierele, ori de care culoare ar fi ele. Ar fi foarte bine daca am fi uniti, si am sti sa-i taxam cu ce ii doare pe ei cel mai tare ca au si ei un punct slab, atat timp cat Romania e o tara democratica. Asa, ca un sfat: Sa lasam egoismul. Mai multa solidaritate cu ceilalti, si uniune intre romani, numai asa o sa ne fie bine.
02 feb, 2014
Orbu
Asa vad trusturile care sustin USL-ul ,,marile proteste anti Basescu"
Cand erau 30 de mii de oameni in piata Universitatii cerand demisia lu' Ponta cele doua televiziuni de partid (Ra.Hat TV si Haznaua TV) se dadeau lovite !
Acuma au fost scosi cativa bolnavi de catre Voiculescu si cele doua televiziuni si pentru 50-100 de lei isi umfla astia bojocii!!! Asta stiu…asta fac!!!!
Sigur dle. Ponta ! Se pare ca sunteti bolnav iremediabil !
Insa avem rabdare ! Va veni si vremea ta si vei plati cu varf si indesat !
Nu poti fi vesnic mare si tare ! Ar trebui sa te invete lucrul asta indivizii mai in varsta din jurul tau !

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ