Provocarea lui Klaus Iohannis - Se va da cu rușii în speranța unor voturi cu miros de Kremlin?

| 10 oct, 2014

De fiecare dată când a fost întrebat despre independența energetică a țării noastre, despre oportunitatea pe care gazele de șist o reprezintă sau despre cum trebuie să evolueze relațiile energetice cu partenerii noștrii occidentali, Klaus Iohannis a evitat să vină cu ceva concret.

O coaliţie de ONG-uri organizează sâmbătă, cu ocazia zilei internaţionale împotriva fracturării hidraulice, mai multe proteste atât împotriva implementării acestui procedeu de extracție în România, cât  şi a Parteneriatului Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii (Transatlantic Trade and Investment Partnership - TTIP).

Protestele vor avea loc în oraşe precum Bucureşti, Cluj, Braşov, Timişoara, Iaşi, Ploieşti, Sibiu şi Piatră Neamţ, deși organizațiile care vor milita împotriva TTIP se vor limita doar la acțiuni în Piaţă Universităţii din Capitală. În schimb, mai interesantă este lista organizatorilor acestui protest, adică Fundaţia Terra Milleniul III, Active Watch, România fără ei, Salvaţi Roşia Montană, Mining Watch, Miliţia Spirituală, România Vie, adică aceleași organizații care în urmă cu un an se aflau în prima linie a luptei împotriva proiectului de la Roșia Montană și a explorării gazelor de șist. Acum ei au descoperit că sunt și împotriva unui tratat de pe urma căruia țara noastră ar avea mult de câștigat, mai ales din punct de vedere al independenței energetice.

Citeşte şi: Pasiunea lui Iohannis pentru case și mașini scumpe, de acum și în Primăverii


Demersul ONG-iștilor este cu atât mai interesant cu cât subiectul începerii exploatarii de la Roșia Montană și explorarea resurselor de gaze de șist au intrat pe planul secund al dezbaterii publice, spre deosebire de acum un an când lumea ieșea în stradă în fiecare weekend. Tema cu adevărat importantă este reprezentată acum de nevoia României de a-și obține independența energetică față de Rusia, atât prin exploatarea resurselor interne cât și prin întărirea relațiilor economice cu partenerii euro-atlantici.

Citeşte şi: Iohannis candidează și pentru premiul cel mare la ipocrizie

Protestul se desfășoară însă pe fondul unei campanii electorale în care mai devreme sau mai târziu se va ajunge și la subiectul independenței energetice a României și în care anumiți favoriți nu și-au exprimat încă opiniile în acest sens. Cel mai bun exemplu este desigur acela al lui Klaus Iohannis care în ultimele luni a evitat să dea un răspuns clar în ceea ce privește viziunea sa despre modul în care România trebuie să facă rost de resurse energetice.

De fiecare dată când a fost întrebat despre independența energetică a țării noastre, despre oportunitatea pe care gazele de șist o reprezintă sau despre cum trebuie să evolueze relațiile energetice cu partenerii noștrii occidentali, Klaus Iohannis a evitat să vină cu ceva concret. În schimb, s-a limitat la a utiliza platitudini general-valabile sau răspunsuri de genul „e bine să fie bine” care, în final, pot fi interpretate oricum.

Citeşte şi: Iohannis în vizită la Dacia cu BMW-ul


Astfel, întrebarea care se pune în acest moment este dacă liderul liberal va dezavua sau nu mișcarea ce în acest weekend încearcă să scoată din nou capul afară, după aproape un an în care și-a dovedit lipsa de importanță în spațiul public. Comportamentul candidatului ACL față de ei va deveni astfel semnificativ pentru modul în care domnul Iohannis înțelege interesul național al României, mai ales în contextul în care între Rusia și puterile Occidentale a început deja un război economic extrem de dur în care țara noastră reprezintă una din zonele de graniță.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ