PSD și-a ales duminică președintele. Câţi pesedişti au votat pentru viitorul preşedinte

| 11 oct, 09:54

Social-democrații își aleg duminică președintele, singurul candidat la această funcție fiind actualul președinte interimar al PSD, Liviu Dragnea, care are nevoie de 50% + 1 din voturile celor prezenţi la scrutin, indiferent de numărul acestora.

UPDATE 22.10 Președintele Comisiei Electorale Centrale a PSD, Florin Iordache, a anunțat că la scrutinul intern de duminică au participat 435.172 de membri de partid din totalul de 535.699, adică 81,23%.

"S-au evidențiat județele Olt, Teleorman, Maramureș, Ialomița, Gorj, Galați, Dolj, iar județele în care a fost o prezență mai slabă au fost Bacău, Cluj, Vâlcea. În această seară vom centraliza din aceste voturi câte s-au exprimat cu 'da' câte cu 'nu' și câte au fost nule, iar dimineață vom avea probabil rezultatele finale. La București am avut o prezență foarte bună, aproximativ de 85%, iar din Diaspora și Republica Moldova au votat 1.600 de colegi, adică 70 %", a spus Iordache.

 

UPDATE 17.23 Preşedintele Comisiei Electorale Centrale a PSD, deputatul Florin Iordache, a anunţat că până la ora 16.00 s-au prezentat la urne pentru a-şi exprima votul 64,85% dintre membrii partidului, adică 348.620 de social-democraţi.

Potrivit acestuia, o prezenţă de peste 80% a fost înregistrată în judeţele Olt, Dolj, Maramureş şi Neamţ, iar cea mai slabă prezenţă la vot a fost înregistrată în judeţul Cluj - 21%.

"Prezenţa totală în Bucureşti este de 51% şi 58%, adică 23.200 de membri, cea ma slabă prezenţă este în Sectorul 4 iar cea mai mare prezenţă este în Sectorul 1", a menţionat Iordache.

 

UPDATE 17.00 Purtătorul de cuvânt al PSD, Gabriela Firea, a declarat, duminică, că scrutinul intern pentru alegerea preşedintelui partidului este ''momentul adevărului'' şi un bun prilej pentru ca organizaţiile judeţene ''să-şi dinamizeze activitatea''.

"Scrutinul intern al PSD este în fapt modalitatea statutară de alegere a preşedintelui acestei formaţiuni politice, este un bun prilej pentru fiecare organizaţie judeţeană de a-şi dinamiza activitatea. Este şi un test. Cred că este momentul adevărului, până acum mai mult am vorbit, acum am trecut şi la fapte şi anume să ne organizăm foarte bine, cu o conducere statutară şi care este aleasă conform tuturor procedurilor şi să ne pregătim de alegerile locale şi ulterior de cele parlamentare. Un partid bine organizat are câştig de cauză, un partid în provizorat nu poate să meargă la succes", a spus Firea la sediul central al PSD.

 

UPDATE 15.10 Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, susţine că votul pentru desemnarea preşedintelui PSD are o semnificaţie deosebită şi "este momentul" în care partidul poate începe un drum nou, un nou plan de viitor.

"Urmează o perioadă dificilă cu două campanii electorale foarte importante. Este nevoie ca în PSD să fie unitate, să fie linişte, şi, mai ales, să avem dorinţa şi ambiţia să ne pregătim pentru ceea ce urmează. Guvernul Ponta a făcut foarte multe lucruri bune în ultimii ani şi poate (...) chiar să continue guvernarea după 2017. Un guvern care a făcut atâtea lucruri bune nu are cum să nu reziste", a declarat ministrul Finanţelor, citat de Agerpres.

 

UPDATE 13.52 Preşedintele Comisiei Electorale Centrale a PSD, deputatul Florin Iordache, a anunţat că, până la ora 12.00, 36% dintre membrii partidului s-au prezentat la urne pentru a-şi alege preşedintele.

"La ora 12,00, din cei 532.000 s-au prezentat (la urne - n.r.) 195.130, asta înseamnă o prezenţă de 36%. Avem o prezenţă mai bună în judeţele Neamţ, Olt, Dolj, Brăila şi o prezenţă mai slabă în Harghita, Covasna, Sectorul 4 şi 5. (...) Ţinând cont de condiţiile meteo este o prezenţă bună. Ne aşteptăm la o prezenţă cât mai mare, dar sunt zone în care colegii ne-au semnalat condiţii meteo extreme", a precizat Iordache, la sediul PSD.

El a explicat că în judeţul Teleorman s-au prezentat la urne 6.351 de membri de partid (51% prezenţă la urne), în Gorj 5.220 membri din 13.000 "deci undeva la 47%", iar în judeţul Neamţ a fost înregistrată o prezenţă de "aproape 51%", din cei 23.000 de membri de partid prezentându-se la urne 12.100.

 

UPDATE 12.00 Liviu Dragnea a declarat, după ce a votat şi el în cadrul scrutinului, că a făcut-o cu speranţa unui nou început.

"Am votat cu speranţa că ziua de azi poate să fie un început nou pentru PSD. Este vorba despre încheierea unui ciclu politic, avem multe provocări în faţă, cred că PSD are şansa să fie primul partid care înţelege că cetăţenii români îşi doresc din ce în ce mai mult să participe la decizii, să se ţină cont de modul cum doresc ei să arate societatea. PSD are şansa să ajungă un partid de stânga modern dar, poate în mai mare măsură, ceea ce a şi arătat PSD, că poate fi partidul progresului economic, social, cultural. Este o zi importantă pentru că azi vedem cât de activ şi bine organizat este acest partid. Este o zi chiar importantă pentru toţii membrii. Se tratează cu seriozitate această treabă", a spus Dragnea.

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, care a fost şi el la vot, a explicat că Dragnea nu este un om nou în partid şi munca sa cu conducerea partidului este relevantă.

"Dragnea nu este un om nou în partid. A lucrat atâţia ani de zile cu conducerea partidului, cu mai mulţi preşedinţi. Deci continuă o activitate şi un stil de conducere care s-a afirmat în ultimii ani de zile. E un om cu experienţă, cu toate datele necesare pentru o conducere calificată", a precizat Ion Iliescu.

 

UPDATE 11.49 Vicepreşedintele PSD Lia Olguţa Vasilescu a declarat, duminică, că alegerea preşedintelui partidului de către toţi membrii este un moment unic în istoria social-democraţilor şi un test bun pentru toate organizaţiile din ţară.

"Pe Liviu Dragnea l-am votat cu mare drag aşa cum s-a întâmplat şi în Comitetul Executiv unde am fost de acord că este cea bună variantă actuală pentru organizaţiile noastre din ţară. Victor Ponta este un foarte bun prim-ministru, dar Liviu Dragnea este cel care a organizat partidul în ultimele campanii electorale şi pe undeva era firesc să se ocupe în continuare de partid, pentru că vine un an electoral destul de dificil - vin alegerile locale, vin alegerile generale - şi avem nevoie de un preşedinte care să ştie să organizeze foarte bine partidul", a spus Lia Olguţa Vasilescu, citată de Agerpres.

 

UPDATE 11.26 Vicepreşedintele PSD, Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor, a declarat, duminică, că a votat un om în care crede şi a susţinut că Liviu Dragnea trebuie să aducă partidul la cel de-al doilea mandat de guvernare.

"Am votat un om în care cred şi în care toată lumea social-democrată are speranţa că va aduce ceea ce noi considerăm o chestie corectă: solidaritatea între membri, acelaşi procent, aceeaşi muncă, aceeaşi responsabilitate faţă de electorat şi faţă de România, continuând un mandat foarte bun al lui Victor Ponta la preşedinţia PSD. Liviu Dragnea este omul care trebuie să aducă pentru prima dată în istoria partidului cel de-al doilea mandat de guvernare al PSD, împreună cu echipa sa", a spus Zgonea, citat de Agerpres.

 

UPDATE 10.56 Secretarul general al PSD, Andrei Dolineaschi, afirmă că social-democraţii ar putea menţine şi pe viitor procedura votului direct pentru desemnarea preşedintelui, adăugând că a votat, duminică, pentru un lider care să conducă partidul "într-un an complicat din punct de vedere electoral".

Potrivit acestuia, este pentru prima dată când preşedintele PSD nu este votat în cadrul unui Congres.

"Este prima dată când facem o astfel de acţiune şi, din câte am înţeles de la Comisia de modificare a Statutului, vom păstra această regulă de alegere a preşedintelui. (...) Am votat pentru preşedintele partidului. Am votat pentru un preşedinte care să ne conducă într-un an complicat din punct de vedere electoral - anul viitor avem alegeri locale, alegeri parlamentare", a spus el, după exprimarea votului, în secţia specială de vot organizată în sediul central al PSD.

 

UPDATE 10.44 Victor Ponta a anunţat pe Facebook cum va vota la alegerile de duminică. El îl susţine pe Liviu Dragnea, în ideea continuării proiectelor începute.

"După aproape 6 ani la vârful PSD, este timpul pentru un nou început şi în partid. Votez pentru echipa şi pentru continuarea creşterii. Am făcut echipă bună cu Liviu şi sunt convins că va continua proiectele bune pe care le-am început împreună – modernizarea partidului, deschiderea sa spre urban în paralel cu menţinerea unei legături speciale cu zona rurală, atragerea de cât mai mulţi tineri, conectarea la problemele reale ale românilor.

Voi fi alături de echipa din fruntea partidului. Sunt convins că, la anul, PSD va putea obţine o performanţă cel puţin la fel de bună ca cea din alegerile locale, parlamentare sau europene.

Rămân în continuare 100% conectat şi preocupat de actul de guvernare, unde mai avem încă proiecte bune de pus în aplicare pentru binele celor mulţi - pentru creştere economică, creşterea veniturilor tuturor, independenţa energetică, scăderea preţurilor, reducerea sărăciei şi oferirea de servicii de sănătate şi educaţie mai bune."

 

Pentru prima dată președintele PSD nu este votat în cadrul unui Congres, sistemul de vot introdus la aceste alegeri dând ocazia tuturor membrilor de partid să-și aleagă liderul.

Astfel, au fost amplasate urne de vot în toată țara, iar pentru a-și spune opinia cu privire la viitorul președinte sunt așteptați în jur de 531.000 de membri de partid. Dragnea a precizat vineri că aceștia pot vota indiferent dacă și-au plătit cotizația la partid sau nu.

Secţiile organizate în sedii, în săli de sport sau chiar în locuinţele şefilor de filiale s-au dechis la ora 8:00, iar pe buletinul de vot apare doar numele lui Liviu Dragnea. 12 ore vor avea la dispoziție membrii de partid să-și aleagă președintele.

La sediul central al PSD din București alegătorii au la dispoziție două urne. Aici vor veni să voteze liderii partidului, dar și membrii PSD din provincie care sunt în trecere prin București.

În sectorul 3 al Capitalei, membrii comisiei electorale au venit cu cinci minute întârziere față de ora la care trebuiau deschise urnele

La Dobrun, localitatea din Olt în care Victor Ponta a fost votat la prezidenţiale de nu mai puţin de 95% dintre alegători, secţia este în sala de sport din localitate. În ciuda vremii rele de afară, oamenii au ieșit deja la vot.

Citeste si: Dragnea, despre alegerile pentru șefia PSD: Duminică voi vota la Turnu Măgurele

Peste 11.000 de membrii PSD sunt a şteptaţi astăzi la vot în judeţul Cluj. 83 de secţii au fost organizate aici, trei în Cluj-Napoca şi câte una în celelalte localităţi.

13.500 de membri PSD sunt aşteptaţi și în judeţul Iaşi să-şi aleagă preşedintele. Iar în Vaslui, sunt chemaţi să-şi exprime opţiunea faţă de singurul candidat 14.000 de social-democraţi. Conducerile organizaţiilor din cele două judeţe mizează pe o prezenţă masivă la vot, peste 90 la sută, cu atât mai mult cu cât Moldova constituie în mod tradițional un bazin electoral pentru PSD.

Rezultatele alegerilor de duminică vor fi validate luni de Comitetul Executiv Național, iar pe 18 octombrie, în cadrul Congresului extraordinar a partidului vor fi aleși și ceilalți membri ai conducerii, președinte executiv, vicepreședinții, secretarul general.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
11 oct, 21:21
mihail30
Ne veti gasi mereu! Suntem o echipa in plina ascensiune si prezenti peste tot. Si mereu vom fi vazuti, pentru ca suntem ambitiosi si nu ne lasam pana cand nu reusim! Si inca mai avem nevoie de colaboratori la fel de ambitiosi, care vor cu putere un viitor mai bun, prosperitate si succes. Veniti acum in echipa noastra si castigati bani! Cereti toate detaliile la adresa de email: [email protected]

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ