ROMATSA, modernizare de 26 milioane euro

| 30 ian, 17:42

Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian ROMATSA va avea, la finele anului 2016, unul dintre cele mai moderne sisteme din Europa de management al traficului aerian, o investiție din fonduri proprii de aproape 26 de milioane de euro.

"Pentru îndeplinirea obiectivelor Cerului Unic European, ROMATSA trebuie să investească în infrastructura rețelei de management al traficului aerian și o facem în prezent. Avem un program care se numește ATM 2015+ și suntem în plină desfășurare. Vom avea la sfârșitul acestui program, la sfârșitul anului 2016, când sperăm să-l avem în full power, unul dintre cele mai moderne sisteme de management al traficului aerian din Europa", a spus Stanciu, la un eveniment de specialitate.

Compania care implementează proiectul este Indra Sistemas, cu sediul în Spania. Contractul a fost atribuit în iulie 2013, în urma unei licitații deschise la care au fost depuse patru oferte.

"Sistemul ATM2015+ a luat în considerare și Regulamentul de Datalink. Este la nivelul Centrului de Control Aerian de la Maastricht", a subliniat Stanciu.

Sistemul ATM2015+ se caracterizează printr-o serie de particularități, și anume: va fi principalul sistem de management al traficului aerian ce urmează a fi folosit de controlorii de trafic în dirijarea și controlul traficului aerian din întregul spațiu aerian al României, va fi folosit în furnizarea serviciilor de trafic aerian în spațiul aerian național pentru o perioadă de aproximativ 15—20 de ani, este un sistem foarte complex, care conține atât aplicații software, cât și echipamente (hardware). ROMATSA subliniază că această componentă software este formată din mai multe module (de ex: pentru supravegherea zborurilor, pentru procesarea datelor de zbor, pentru comunicații prin legături de date — datalink, pentru managementul traiectoriei, pentru colaborare civil — militară, pentru managementul fluxurilor de trafic aerian etc.) cu funcționalități relativ diferite, însă care trebuie să funcționeze interdependent, efectuând în mod continuu schimburi de date între acestea.

Este un sistem critic, din punct de vedere al siguranței zborurilor în spațiul aerian național, deoarece orice cedare a acestuia poate conduce la producerea de incidente/accidente în care să fie implicate aeronavele aflate în zbor și nu în ultimul rând pierderi de vieți omenești.

Sistemul trebuie să fie interoperabil cu sistemele utilizate de furnizorii de servicii de navigație aeriană din țările vecine României, precum și cu sistemele centralizate la nivel european utilizate de Eurocontrol, în așa numita 'rețea europeană pentru managementul traficului aerian'.

ATM2015+ urmează să fie autorizat de Autoritatea Aeronautică Civilă Română pentru punerea în serviciu operațional, avându-se ca bază de referință standarde, cerințe și specificații specifice domeniului aviației civile și trebuie proiectat, dezvoltat, testat și pus în serviciu operațional într-un timp relativ scurt pentru un astfel de sistem complex, și anume până cel târziu la 5 februarie 2015, astfel încât România să respecte obligațiile ce-i revin ca urmare a adoptării Regulamentului Comisiei Europene nr. 29/2009.

Consecința nerespectării termenului final de implementare a sistemului până cel târziu la 5 februarie 2015 este declanșarea de către Comisia Europeană a procedurii de infringement, deoarece s-ar încălca prevederile Regulamentului CE nr. 29/2009, care precizează că țările UE trebuie să folosească sisteme cu 'capabilități Datalink' începând cu 5 februarie 2015.

CITEŞTE ŞI: Tatăl AUREI ION face acuzaţii grave: "S-a încercat schimbarea diagnosticului care a provocat moartea"

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

0 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ