Salariu minim pe economie. Ce se întâmplă de la 1 iulie în buzunarele românilor cu venituri mici

| 26 iun, 2014

Salariu minim pe economie. Cabinetele conduse de premierul Victor Ponta au abandonat politicile de austeritate în favoarea unor măsuri menite să reconstituie puterea de cumpărare a populaţiei, şi în special a categoriilor defavorizate.

Salariu minim pe economie. Ca urmare a eforturilor guvernului condus de Victor Ponta de a creşte nivelul de trai al românilor cu venituri mici, salariul minim brut va creşte de la 1 iulie de la 850 de lei, cât este în prezent, la 900 de lei. Creşterea preconizată a venitului minim reprezintă cea de a doua majorare din acest an, prima având loc la 1 ianuarie când salariul minim brut a urcat de la 800 de lei la 850 de lei.

După anii în care guvernele conduse de Emil Boc şi Mihai Răzvan Ungureanu au diminuat semnificativ veniturile românilor într-o perioadă economică dificilă, cabinetele conduse de premierul Victor Ponta au abandonat politicile de austeritate în favoarea unor măsuri menite să reconstituie puterea de cumpărare a populaţiei, şi în special a categoriilor defavorizate. Dacă în primul an de mandat, cabinetul condus de Victor Ponta s-a concentrat asupra îndreptării nedreptăţilor comise de executivele girate de Traian Băsescu, ulterior, graţie performanţelor economice, guvernul a adoptat o serie de măsuri menite să crească veniturile astfel încât bunăstarea economică să se regăsească şi în buzunarele românilor cu salarii modeste.

Citeşte şi: Marea minciună promovată de Băsescu, PDL și ”vocile Dreptei”

Salariu minim pe economie. După mulţi ani în care nivelul de trai al multor români a scăzut dramatic, cabinetele conduse de Victor Ponta au reuşit să majoreze în etape veniturile minime. Dacă în momentul preluării mandatului de premier de către Victor Ponta, în luna mai a anului 2012, salariul minim brut era de 700 de lei, în urma creşterilor graduale venitul minim a ajuns în luna ianuarie a acestui an la 850 de lei. Creşterea salariului minim la 900 de lei începând cu 1 iulie reprezintă o majorare de 28% a venitului comparativ cu luna mai a anului 2012.

În acelaşi timp, începând cu anul viitor, Ministerul Muncii are în vedere majorarea venitului minim pe economie cu 75 de lei la fiecare 6 luni. Pentru a implemta aceste majorări de o manieră care să nu pună în pericol echilibrele macroeconomice vor fi realizate o serie de analize privind sustenabilitatea creşterilor. Ţinând cont de ritmul de dezvoltare al economiei există serioase motive să sperăm că executivul va reuşi să îndeplinească obiectivul ca până în 2016 salariul minim pe economie să ajungă la 1.200 de lei.

Citeşte şi: INS: Salariul mediu a crescut în aprilie. Pe ce dau românii cei mai mulţi bani în fiecare lună

Majorarea etapizată a salariului minim pe economie nu este singura măsură luată de guvernele conduse de Victor Ponta pentru creşterea nivelului de trai al populaţiei. Printre acestea se numără: reîntregirea salariilor bugetarilor care suferiseră o diminuare cu 25% a veniturilor şi restituirea CAS către pensionari. Pe de altă parte, începând cu luna mai a anului 2012, guvernele au majorat de două ori pensiile, indexând aceste venituri în raport cu inflaţia anuală. Totodată, guvernul s-a preocupat şi de creşterea veniturilor salariale ale profesorilor debutanţi sau ale medicilor rezidenţi. Nu în ultimul rând, executivul a acordat o serie de ajutoare sociale persoanelor vulnerabile, una din aceste măsuri fiind majorarea cuantumului ajutoarelor de încălzire.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ