Motoarele economiei româneşti, la turaţie maximă

| 02 iul, 2014

Creştere economică. Continuarea unui ritm accelerat al creşterii PIB şi în acest an nu putea fi posibilă fără măsurile de stimulare a economiei, adoptate de guvernul condus de Victor Ponta.

Creştere economică. Tendinţa de creştere economică peste aşteptări de anul trecut este continuată şi în acest an, ca dovadă stau ultimile date de pe primul trimestru ale acestui an furnizate de Institutul Naţional de Statistică ce scot în evidenţă o majorare a PIB peste estimările iniţiale din luna mai.

După ce anul trecut România a cunoscut o creştere a PIB de 3,5%, anul acesta ritmul de creştere economică se consolidează şi creează premisele unei accelerări. Conform datelor iniţiale ale INS din primul trimestru al acestui an, ţara noastră a înregistrat o creştere economică de 3,8%, faţă de perioada similară a anului trecut. Noile date ajustate ale Statisticii arată că, în realitate, majorarea PIB a fost mult mai consistentă decât estimările iniţiale, aceasta fiind de 3,9%, ceea ce plasează România pe prima poziţie în Uniunea Europeană.

Creştere economică. Dezvoltarea economică din acest an urmează tiparele de anul trecut, bazându-se în mare parte pe producţia industrială şi pe majorarea exporturilor. Pe de o parte, producţia industrială a înregistrat o apreciere de 10,1%, comparativ cu perioada similară a anului 2013. Pe de altă parte, exporturile au contribuit cu 1,2% din creşterea PIB şi au atins o valoare de 12,75 miliarde de euro, cu 10,1% mai mult, în primele trei luni ale anului, comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Citeşte şi: INS: Creşterea economică a României din primul trimestru a fost revizuită la 3,9%

Continuarea unui ritm accelerat al creşterii PIB şi în acest an nu putea fi posibilă fără măsurile de stimulare a economiei, adoptate de guvernul condus de Victor Ponta. Astfel, pentru a da un impuls dezvoltării economice, executivul a adoptat scheme de ajutor de stat în valoare de 215 milioane euro în anul 2013 şi 120 milioane euro în 2014. O contribuţie solidă pentru stimularea motoarelor economiei româneşti au avut-o şi schemele de tip minimis şi garanţiile pentru IMM-uri, ce au ajung la o valoare de până la 4 miliarde de lei. Totodată, achitarea de către cabinetul condus de Victor Ponta a arieratelor de la guvernele conduse de Emil Boc şi Mihai Răzvan Ungureanu au scos multe firme din insolvenţă sau faliment şi le-au permis acestora să îşi reia activitatea, intrând pe profit şi generând astfel venituri la bugetul de stat. Nu în ultimul rând, un rol important în dezvoltarea economică l-a avut şi creşterea de peste 4 ori a ratei de absorbţie a fondurilor europene, comparativ cu luna mai a anului 2012, când Victor Ponta a preluat conducerea Guvernului.

Creştere economică. Cifrele economice provenite de la INS vor atrage cu siguranţă atenţia analiştilor străini care vor revizui în sus prognozele de creştere ale România. Nu este pentru prima dată când prognozele economice ale ţării noastre sunt îmbunătăţite în ultimii doi ani, ca urmare a performanţelor înregistrate de guvernul condus de Victor Ponta. Este de aşteptat ca instituţiile internaţionle precum FMI, Banca Mondială sau Comisia Europeană să corecteze pozitiv previziunile din acest an pentru ţara noastră.

Rezultatele promiţătoare din primul trimestru al acestui an creează premisele unui an economic de succes care în cele din urmă se va regăsi şi în nivelul de trai al fiecărui român, realitate ce se poate constata ca urmare a creşterii consumului şi a aprecierii veniturilor populaţiei.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ