Semnalul devastator dat de Ioahannis către propriul partid

| 13 noi, 2014

Pentru Klaus Iohannis dezbaterile de marți și miercuri seară au avut o miză uriașă. Dacă într-adevăr ar fi dorit să recupereze avantajul pe care Victor Ponta îl are în fața sa el ar fi trebuit să aibă fie de o performanță ireproșabilă pe tot parcursul întâlnirilor, fie să utilizeze un metaforic glonț de argint.

Însă, în loc să atingă oricare din aceste două ținte, prestația lui Klaus Iohannis ar putea crea efectul contrar, adică de a demobiliza propriul electorat și activ de partid exact în momentul în care este cea mai mare nevoie de ele.

Din acest punct de vedere, un schimb de replici petrecut miercuri este ilustrativ pentru cât de distant este Klaus Iohannis, inclusiv față de oamenii din propriul său partid. Totul a început când liderul PNL a prezentat o fotografie de la un miting desfășurat după începerea urmăririi penale a fostului șef al CJ Argeș, Constantin Nicolescu. În fotografie erau mai mulți lideri PSD, despre care Iohannis a spus că au încercat la acel moment să influențeze Justiția. În schimb, replica dată de candidatul PSD a fost aceea că „alături de mine atunci era şi Crin Antonescu, şi şeful PNL Argeş - cum îl cheamă, îl cunoaşteţi? Erau toţi colegii de la PNL în faţa unui abuz, noi am cerut atunci independenţa justiţiei faţă de abuzul unui senator PNL”. Însă, Klaus Iohannis nu a dat niciun răspuns, trimițând în același timp un semnal extrem de negativ înspre propriul său activ de partid. Cu alte cuvinte, președintele PNL nu își cunoaște aproape deloc oamenii din teritoriu și se încurcă când este întrebat cine sunt aceștia.

Incapacitatea lui Klaus Iohannis de a numi un lider local al PNL demonstrează că, dincolo de a fi o figură relativ nouă împinsă în față de alți liberali cu greutate , el nu are nimic de a face cu un partid în care a intrat de curând. Venind în PNL la începutul lui 2013 și practic fiind avansat artificial de Crin Antonescu, Klaus Iohannis nu a avut timp să învețe care sunt relațiile în partid. Astfel, el constituie din multe puncte de vedere un out-sider care din nefericire pentru PNL este acum în postura de lider și de candidat la prezidențiale care nu își cunoaște colegii și liderii locali.

Oricum ai privi lucrurile, organizațiile județene și locale reprezintă scheletul pe care se bazează întreaga construcție a unei formațiuni politice. Faptul că, deși este un partid fără lideri marcanți și cu o imagine extrem de proastă, PDL-ul continuă să fie un jucător cât de cât important în politica româneacă este dovada acestui fapt. Astfel, semnalul dat de Klaus Iohannis prin incapacitatea sa de a-l numi pe liderul PNL Argeș poate avea efecte devastatoare în plan electoral.

În fond, orice lider liberal din teritoriu care a urmărit dezbaterea de miercuri seară se poate întreba în mod legitim dacă efortul său din campanie chiar merită. După ce a cheltuit timp, bani și energie ducând o luptă grea cu PSD-ul, cel mai mare și mai puternic partid din România, liberalii importanți din teritoriu văd acum că omul pentru care trag nici măcar nu are bunul simț să le rețină numele.

Oare ce motiv mai au acum acești membrii PNL, care poate că au pornit în campanie cu cele mai bune intenții, în a mai lucra pentru alegerea lui Klaus Iohannis? Cam niciunul, din moment ce propriul lor lider le-a transmis indirect că ei nu contează atunci când vine vorba de propriile sale ambiții politice și despre dorința sa de a ajunge președinte. Rezultatul îl vom vedea desigur în turul al doilea, în care Klaus Iohannis pornește cu cele mai mici șanse.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

7 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ