Traian Băsescu și Crin Antonescu continuă atacurile în tandem la Ponta

| 07 apr, 2014

Președintele PNL a preluat aproape instinctiv discursul lui liderului de la Cotroceni, într-o încercare disperată de a avea o şansă în alegerile din noiembrie.

De la ruperea USL-ului, unul din elementele de bază susținut de liberali în discursul lor public este reprezentat de ideea că ei reprezintă cea mai bună alternativă la actuala majoritate. PSD a devenit brusc duşmanul comun care dorește să acapareze toate pârghiile puterii din România. În schimb, președintele Traian Băsescu a devenit un personaj politic frecventabil pentru cei de la PNL și pentru Crin Antonescu, care în lunile de după formarea USL-ului era cel mai critic politician din România în ceea ce îl privește pe actualul lider de la Cotroceni.

Apoi a avut loc treptat o repoziționare a liderului liberal, care îi ataca din ce în ce mai des și din ce în ce mai pe față pe social-democrații alături de care, teoretic, guverna. De la problema numirilor noilor conduceri de la Parchetul General și de la DNA, continuând cu proiectul Roșia Montană și ajungând la așa-numita “marțe neagră” din Parlament, Crin Antonescu s-a comportat ipocrit față de PSD. În acea perioadă, liderul liberal a ieșit de repetate ori public pentru a critica partidul alături de care se afla la putere, fără însă a discuta înainte în interiorul USL nemulțumirile pe care le avea. Apoi a urmat criza care a dus la ruperea Uniunii, eveniment creat artificial de cei din PNL printr-o remaniere guvernamentală nejustificată, moment din care similaritatea discursurilor adoptate de Crin Antonescu și Traian Băsescu a devenit din ce în ce mai vizibilă.

Să luăm, de exemplu, pozițiile celor doi lideri politici în ceea ce privește proiectul amnistiei, propunere legislativă aflată încă în dezbaterea Camerei Deputaților, dar despre care mai mulți lideri ai PSD au declarat că nu intenționează să îi forțeze adoptarea anul acesta. În luna decembrie, imediat după intrarea subiectului pe agenda opiniei publice, Traian Băsescu a înțeles că tema poate fi exploatată cu succes, mesajul prezidențial fiind acela că PSD-ul pregătește această mișcare tocmai pentru a-și ajuta liderii de partid din teritoriu care au probleme cu justiția. De atunci, președintele a reluat acest subiect aproape obsesiv, legându-l de elemente precum raporul MCV sau vizita Victoriei Nuland la București și atenționând că Parlamentul și-a pierdut legitimitatea prin respectiva propunere legislativă.

Faptul că liderii PMP au preluat imediat acest discurs nu reprezintă o surpriză pentru nimeni. Mai interesant este, în schimb, cum în ultima vreme Crin Antonescu și liberalii discută despre acest subiect în termeni similari celor utilizați de Traian Băsescu. Astfel, la jumătatea lunii februarie, Antonescu cerea reintroducerea proiectului de amnistie și grațiere în plenul Camerei, motivând că dorește încheierea unui subiect care nu face bine imaginii Parlamentului.

O altă temă în jurul căreia opiniile lui Crin Antonescu și Traian Băsescu par să fie congruente este cea a presupusei utilizări a accizei aplicată de la 1 aprilie benzinei și motorinei în vederea satisfacerii nevoilor clientelei politice într-un an electoral. De exemplu, cu doar câteva ore înainte de a intra în vigoare, Traian Băsescu declara că "miza acestei taxe suplimentare este să creeze resurse pentru a alimenta baronii locali în vederea campaniilor din acest an, în mod deosebit a campaniei prezidenţiale". Tot în aceeași perioadă, Crin Antonescu concluziona într-un discurs public că “acciza pentru reducerea CAS cu 5% Da, acciza pentru construcția de autostrazi DA, dar NU și acciza pentru acel loc mare unde se strâng toți banii și se dau clientelei de partid”. Trecând peste faptul că liderul liberal pare să nu cunoască că orice taxă adunată de stat intră într-un singur cont de unde sumele sunt anterior alocate, de exemplu, către proiecte de infrastructură, Crin Antonescu ținea, cu alte cuvinte, un discurs specific lui Traian Băsescu.

De fapt, apelul la puterea pe care așa numiții baroni locali ai PSD-ului o au asupra conducerii politice a executivului este o constantă a discursului practicat de Traian Băsescu încâ din anii 2003-2004. Atunci, actualul șef al statului a câștigat cursa pentru Palatul Cotroceni prin apelul la celebrul “sistem ticăloșit” al PSD, care era definit printr-o hoție generalizată. Acum a venit rândul lui Crin Antonescu să preia ideea, liderul liberal declarând în urmă cu aproximativ trei săptămâni că ”PSD fură și fură tare. Fură și sigle, câte un deputat, câte un primar de pe la Dolj, cu amenințări, cu constrângeri, cu promisiuni (...) Avem de-a face cu un Guvern pe care l-aș numi Ponta-Ghiță și care fură cât poate și împarte cât poate”. De fapt, într-o altă ieșire recentă, liderul liberal aprecia că “PSD, e limpede, din păcate, nu s-a schimbat decât foarte puțin în raport cu PSD-ul anului 2004”.

Desigur, toate aceste similitudini pot fi privite ca parte a unei strategii electorale menite să îi asigure lui Crin Antonescu supraviețuirea politică. În fond, pe liderul liberal îl așteaptă două scrutine extrem de grele, de ale căror rezultate atârnă viitorul său în politica românească. Intrarea sa în opoziție și pierderea voturilor de la centru îl obligă pe Antonescu să încerce să atragă electoratul de dreapta care în urmă cu mai mulți ani îl sprijinea necondiționat pe Traian Băsescu. Astfel, președintele PNL a preluat aproape instinctiv discursul lui liderului de la Cotroceni, într-o încercare disperată de a avea o şansă în alegerile din noiembrie.

Sau poate că similaritățile mult prea mari dintre discursul lui Crin Antonescu și cel al lui Traian Băsescu reprezintă dovada cea mai bună că într-adevăr vorbim despre o serie de mișcări politice ce implică coordonarea acțiunilor celor doi lideri de dreapta. Astfel, de câteva săptămâni asistăm la dezvăluirea unei strategii comune de atac, practicată de Traian Băsescu și Crin Antonescu împotriva PSD-ului și a premierului Victor Ponta. În sprijinul acestei teze vin tocmai temele comune și stilurile asemănătoare de comunicare pe care şeful statului şi fostul co-președinte USL le utilizează în ultima vreme în raport cu actualul executiv.

Deși Crin Antonescu începuse încă de pe vremea când era în USL să utilizeze un discurs care să fie pe placul lui Traian Băsescu, după ruperea coaliţiei liderul liberal și-a permis să își dea arama pe față. În schimb, prin adoptarea mesajelor practicate de Traian Băsescu, Crin Antonescu nu face altceva decât să îi jignească pe toți acei români care, indiferent de convingerile lor politce, au sprijinit USL-ul tocmai in speranța că Uniunea reprezită un alt mod de a face politică, diferit de comportamenul meschin al lui Traian Băsescu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
07 apr, 2014
Horia Nabot
Hoții ne jignesc pe toți
Cine pe două fronturi încearcă să lupte, va pierde totdeauna - pe rupte !

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ