UDMR trimite noi bezele PSD şi înspăimântă PNL

| 05 dec, 2013

Marko Bela nu indică în mod direct un partid sau altul din USL pe care l-ar dori ca partener de guvernare în cazul destrămării coaliţiei. Însă, dacă analizăm cum s-au raportat PSD şi PNL faţă de UDMR, este evident către care din cele două formaţiuni ale USL va înclina balanţa.

Cum cea mai mare parte a atenţiei opiniei publice este îndreptată fie către conflictele generate de Traian Băsescu, fie spre tensiunile tot mai frecvente din USL, foarte puţini mai dau atenţie dinamicii politice din celelalte zone ale spectrului politic. Nu ne referim aici la PDL sau PPDD care au optat pentru o retorică populistă în interiorul opoziţiei, ci mai ales despre UDMR, singura formaţiune din opoziţie care pare să joace inteligent cartea potenţialului de negociere pe care îl deţine în cazul în care raporturile din USL s-ar deteriora iremediabil.

În acest sens, relevante sunt declaraţiile recente ale fostului preşedinte UDMR, Marko Bela, care nu a exclus varianta revenirii formaţiunii maghiare la guvernare, dacă USL s-ar rupe. “Nu pot să prezic până când va rezista coaliţia, dar sigur nu la nesfârşit, fiindcă viziunea celor două partide nu este aceeaşi”, a susţinut fostul preşedinte UDMR, pentru publicatia maghiara Szekely Hirmondo, citată de Ziare.com. “Dacă se va ivi ocazia ca noul partid de guvernământ să aibă nevoie de un partener, UDMR, la fel ca orice altă formaţiune politică, este pregatită să intre la guvernare, dar asta doar în condiţii favorabile şi cu un consens asupra anumitor puncte din programul de guvernare”, a punctat Marko Bela.

Desigur, Marko Bela nu indică în mod direct un partid sau altul din USL pe care l-ar dori ca partener de guvernare în cazul destrămării coaliţiei. Însă, dacă analizăm cum s-au raportat PSD şi PNL faţă de UDMR, este evident către care din cele două formaţiuni ale USL va înclina balanţa. În timp ce PSD a anunţat încă din decembrie 2012 disponibilitatea de a coopta UDMR la guvernare, PNL s-a opus din răsputeri. Apoi, în timp ce PSD a afişat disponibilitate la dialog pe tema descentralizării, invitând la discuţii formaţiunea maghiară, Crin Antonescu a dat senzaţia că încearcă să amâne un proiect pe care UDMR l-a agreat. Şi nu în ultimul rând, inclusiv pe dezideratul autonomiei culturale PSD a deschis punţi de dialog cu UDMR, în timp ce liberalii au virat tot mai puternic către un discurs critic la adresa doleanţelor exprimate în comunitatea maghiară.

În altă ordine de idei, colaborarea PNL-UDMR care s-a derulat în bune condiţii sub Guvernul Tăriceanu este istorie, dacă luăm în considerare inflexibilitatea lui Crin Antonescu în a purta un dialog politic constructiv cu formaţiunea condusă de Kelemen Hunor. În contextul în care PNL va continua linia discursului de opoziţie din interiorul puterii, este evident că PSD are la îndemână formule care pot genera oricând o majoritate alternativă la cea cu PNL. Or, această ipoteză de lucru nu poate decât să-i dea fiori reci preşedintelui liberal.

Dincolo de excesele extremiste ale unor lideri locali maghiari pe care UDMR le-a mai încurajat în trecut, formaţiunea condusă de Kelemen Hunor are totuşi un mare atu – a ştiut întotdeaună să îşi negocieze pragmatic participarea sa la guvernare, conferind stabilitate majorităţii pe care a format-o. Dacă citim în această cheie declaraţiile lui Marko Bela, atunci ele constituie un avertisment adresat indirect PNL-ului: dacă liberalii nu mai vor la putere, atunci UDMR este oricând pregătită să îi ia locul.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ