Victor Ponta: Bugetul a fost o ambiţie a preşedintelui. Vrea să fie liderul opoziţiei

| 18 dec, 2013

Prim-ministrul Victor Ponta a declarat, în cadrul emisiunii "România la raport", că acordul cu preşedintele Traian Băsescu privind bugetul reprezintă o soluţie de compromis prin care i se dă satisfacţie preşedintelui, dar există şi posibilitatea revenirii la aplicarea accizei la carburaţi de la 31 martie 2012.

"Prin natura mea, prefer o soluţie de pace şi de construcţie (...) Criza bugetară a fost de la o anumită ambiţie a preşedintelui şi am găsit o soluţie raţională: a cedat şi preşedintele ceva, am cedat şi noi ceva. S-a renegociat ca să-i dăm satisfacţie şi preşedintelui şi să avem şi buget", a declarat Ponta la România TV. adăugând că Traian Băsescu îşi asumă postura de lider al opoziţiei.

Pe de altă parte, prim-ministrul nu a exclus ca, până la urmă, acciza la carburanţi să fie aplicată după 31 martie, dacă încasările bugetare impun acest lucru.

"A fost o satisfacţie politică dată preşedintelui. A spus că nu este de acord cu acciza, acum nu mai este de acord până la 31 martie", a mai spus premierul, care s-a declarat mulţumit de faptul că a reuşit să-l convingă pe preşedintele Băsescu să nu mai tergiverseze promulgarea bugetului.

Victor Ponta a declarat, în şedinţa de Guvern, că preşedintele va trimite, miercuri seară, la Monitorul Oficial decretul de promulgare a bugetului de stat, iar acciza de 7 eurocenţi va fi amânată până pe 31 martie 2014.

Premierul a arătat că este vorba de un "compromis politic" care a fost discutat atât în cadrul coaliţiei, cât şi cu preşedintele Traian Băsescu.

"Există obligaţia comună ca în ianuarie, odată cu noua vizită a Comisiei Europene, Fondului Monetar Internaţional, să vedem care este implicaţia pentru buget şi dacă, într-adevăr, din alte tipuri de venituri putem să acoperim ceea ce nu vom încasa în primul trimestru al anului 2014. Un mic compromis pentru a putea avea buget şi de la 1 ianuarie să plătim pensii, salariile la medici, să dăm drumul la subvenţii. Cred că, până la urmă, e un sacrificiu care merită şi măcar să să dovedească că nu aveam nevoie de banii din acciză. Aş fi cel mai fericit dacă ar fi chiar aşa", a spus Ponta.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat că nu va promulga bugetul dacă acciza va fi majorată, premierul Victor Ponta precizând ulterior că negociază cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană amânarea cu trei luni a datei de majorare a accizei la motorină, folosită de către transportatorii de marfă, şi aplicarea acesteia doar la benzină.

Miercuri, înaintea şedinţei de guvern, Ponta a avut discuţii atât cu liderii PNL, cât şi cu preşedintele Băsescu, surse oficiale declarând că s-a discutat despre buget.

Înainte de a merge la sediul PNL, Ponta a avut, la sediul Guvernului, o discuţie cu mai mulţi miniştri PSD şi PNL, precum şi cu liderul PC, Daniel Constantin, mai mult de două ore legat de situaţia de la TVR, dar nu a ajuns la un acord, astfel că a vrut să vorbească cu liderul PNL, Crin Antonescu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
18 dec, 2013
realitatea
cum e de fapt plagi
Prin natura ta, esti obraznic si mincinos!

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ