Când Mircea Geoană are dreptate

| 23 dec, 2013

Opinia lui Mircea Geoană oglindește foarte bine nu doar vederile majorității social-democraților, cât și pe cele ale majorității românilor: încercările lui Crin Antonescu de a crea disesiuni în Uniune nu s-au văzut deloc în creșterea popularității liderului liberal.

Mircea Geoană a acordat recent un interviu în care a comentat, printre altele, relația dintre PSD și PNL, în contextul tensiunilor din interiorul Uniunii Social Liberale.

Mircea Geoană consideră că “trebuie să dăm o şansă - poate ultima şansă - USL-ului să continue. Ar fi păcat, e un proiect mare, un proiect frumos (...) şi ar fi mare păcat ca imensa promisiune făcută de acest conglomerat politic românilor să nu se îndeplinească”. Tocmai din acest motiv, fostul lider social-democrat consideră că, dincolo de relația dintre membrii, USL-ul reprezintă un contract politic ce are ca scop îmbunătățirea situației României, iar angajamentele luate în acest sens trebuie duse la îndeplinere indiferent de animozitățile dintre liberali și social-democrați.

Pornind de la această idee, fostul ambasador la Washington discută despre recentele tensiuni din alianță și despre pozițiile conflictuale pe care liderul PNL le afișează în ultima vreme din ce în ce mai des. Esența concepției fostului lider PSD despre Crin Antonescu poate fi dedusă din declarația lui Mircea Geoană conform căreia "Domnul Antonescu a îmbrăţişat o tactică de comunicare şi poziţionare politică din partea unei echipe de consultanţi care îl sfătuiesc să se diferenţieze, să se contrasteze faţă de ceea ce înseamnă guvernare care erodează şi acest lucru cred că este evident. Are în acest moment o strategie, probabil echipa sa îl sfătuieşte în acest fel. Cred că îl sfătuieşte greşit".

Ceea ce frapează în analiza pe care Mircea Geoană o face asupra comportamentului fostului său aliat din alegerile prezidențiale din 2009 este tocmai claritatea argumentelor prezentate. În fond, opinia senatorului PSD oglindește foarte bine nu doar vederile majorității social-democraților, cât și pe cele ale majorității românilor. Încercările lui Crin Antonescu de a crea disesiuni în Uniune, gândite probabil ca o manieră de a atrage electoratul de dreapta, nu s-au văzut deloc în creșterea popularității liderului liberal, președintele PNL continuând să scadă la capitolul încredere populară.

De asemenea, semnificative rămân și aprecierile lui Mircea Geoană la adresa lui Victor Ponta. Întrebat cum vede posibilitatea ca PSD-ul să îl împinge pe actualul prim-ministru să candideze la prezidențiale, Geoană afirmă că orice partid dorește ca liderul său să candideze la prezidențiale, dar că, indiferent de alegerea sa, PSD-ul îl va susține în continuare pe Victor Ponta.

Trăgând linie, Mircea Geoană oferă o analiză lucidă a ultimelor luni de politică internă, fostul ministru de externe analizănd clar și nepărtinitor multe din situațiile și tensiunile existente. Geoană are dreptate în foarte multe privințe, mai ales în ceea ce privește relațiile dintre principalii parteneri aflați la guvernare, dar și în ceea ce privește nevoia ca USL-ul să funcționeze în continuare fără tensiuni de genul celor create de Crin Antonescu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ