Victor Ponta - O picătură de normalitate într-un ocean de nebunie

| 04 aug, 2014

Este prima dată când un premier al României vizitează Pasul Nyerges, momentul poate fi privit și ca o dovadă de normalitate într-un climat foarte tensionat, o tentativă a lui Victor Ponta de a dovedi că poate fi președintele tuturor românilor, că încearcă să înțeleagă și problemele cetățenilor de etnie maghiară și să creeze un climat de stabilitate politică și socială.

Dacă orice dovadă de leadership menită să apropie etnicii români și maghiari din țară trebuie, în mod automat, să atragă critici din partea unor șovini din presă, atunci cu siguranță nici actul de normalitate înfăptuit recent de Prim-ministru nu va scăpa intact.

Mai exact, Victor Ponta a participat, duminică după amiază, la comemorarea a 165 de ani de la bătălia din Pasul Nyerges, în care aproape 200 de secui au fost uciși de trupele ţariste şi austriece în timpul revoluției din 1848.

Citeşte şi: Ponta – gest de preşedinte al tuturor românilor


Din partea premierului a fost depusă o coroană din garoafe rosii, cu tricolorul României. Mesajul transmis de Ponta a fost unul de bună înțelegere și respect față de martirii secui, acesta arătând că lecțiile trecutului sunt dovada de care avem cu toții nevoie pentru a accepta că românii şi maghiarii pot avea idealuri comune, că se pot înţelege şi se pot respecta reciproc.

Șeful Guvernului a adăugat că certurile și diviziunile sunt avantajoase pentru alte persoane, care au un câștig atunci când românii și maghiarii nu ajung la un consens. Totuși, idealurile comune există între cele două etnii și între cele două națiuni vecine, membre ale UE, iar un climat de înțelegere, acceptare și libertate permite oricărui cetățean să își decidă propria soartă. Acesta a fost, practic, și motivul pentru care reprezentanții statului român s-au întâlnit pentru a comemora un astfel de moment dificil din istorie, pentru ca lecțiile trecutului să ne ghideze viitorul.

Desigur, la eveniment a fost prezent şi preşedintele Uniunii Democrate Maghiare din România, Kelemen Hunor, care de data aceasta a avut un comportament decent și a evitat să mai genereze tensiuni prin discuții despre nemulțumirile care ar putea să scoată UDMR de la Guvernare.

De altfel, fiind prima dată când un premier al României vizitează Pasul Nyerges, momentul poate fi privit și ca o dovadă de normalitate într-un climat foarte tensionat, o tentativă a lui Victor Ponta de a dovedi că poate fi președintele tuturor românilor, că încearcă să înțeleagă și problemele cetățenilor de etnie maghiară și să creeze un climat de stabilitate politică și socială.

Curajul de a înfrunta criticile și dezaprobarea unei părți a presei pentru a construi poduri pentru dialog este de apreciat, mai ales dacă ne gândim că majoritatea diferențelor și neînțelegerilor recente sunt artificiale, mânate de interese politice.

În luptele din 1848-1849, după bătălia pierdută la Sighişoara, generalul Gal Sandor a încercat adunarea şi reorganizarea trupelor rămase. El a lăsat apărarea Pasului Nyerges în grija celor 200 de secui conduşi de Tuzson Janos. La 1 august 1849, aceştia au respins de mai multe ori atacurile trupelor ţariste şi austriece, fiind în final învinşi şi ucişi.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

3 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
06 aug, 2014
Dan Sova Antipogrom
dupa ce i-au ucis ,i-au invins?
sau i-au invins si apoi i-au ucis
ca nu se prea intelege finalul?
05 aug, 2014
nic
Normalitate?!
Daca tu crezi ca e normal ca primul ministru sa accepte fara sa cracneasca sa i se intoneze imnul ungariei si sa fie intampinat cu steagul unguresc si nu cu cel romannesc aici la noi in Romania esti dusa rau cu capul!!! Ati ajuns ultimele carpe de sters fundurile unguresti!!! Sa va fie rusine pt articol!!! Ardelenii nu v-o iarta!!!
05 aug, 2014
cantautor
cred ca tipul ala de la PSD,Bogdan Diaconu,a "salivat" de placere...
"in ultima perioadă deputatul Bogdan Diaconu s-a transformat în cuiul lui Pepelea al alianţei PSD UDMR. Liderii maghiari au început să-şi exprime nemulţumirea public în legătură cu iniţiativele social democratului care nu sunt pe gustul partenerilor minoritari. Astfel, potrivit ştiripesurse, Kelemen Hunor îl caracterizează pe Diaconu drept pe „o mare problemă în interiorul coaliției de guvernare din România, care trebuie rezolvată în special de PSD".

Nu este singurul politician maghiar care îl atacă pe deputatul social democrat. Astfel, Laszlo Borbely a declarat pe 3 iunie publicației Uj Magyar Szo din Cluj Napoca faptul că UDMR le-a transmis partenerilor din PSD că o asemenea situație ca cea a lui Bogdan Diaconu nu va mai fi tolerată. Răspunsului partidului condus de premierul Victor Ponta a fost pe placul maghiarilor cărora li s-a promis că se va vorbi cu deputatul incomod.

În cazul în care nu renunţă la iniţiativele sale, UDMR şi-ar dori chiar exluderea lui Diaconu.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ