ZI LIBERĂ pentru părinţi. Legea a fost promulgată de preşedintele Traian Băsescu

| 01 iul, 2014

Traian Băsescu, preşedintele României, a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind acordarea unei zile lucrătoare libere pe an pentru îngrijirea sănătății copilului.

Camera Deputaţilor a adoptat pe 3 iunie un proiect de lege privind acordarea unei zile libere pe an părinţilor pentru îngrijirea sănătăţii copilului, fără ca această zi să fie plătită. Deputaţii au adoptat proiectul de lege cu 201 voturi 'pentru', 93 'împotrivă' şi 26 abţineri.

Comisia pentru muncă din Camera Deputaţilor a adoptat raport favorabil pentru proiectul de lege. Scopul propunerii legislative este de a asigura posibilitatea părinţilor sau a reprezentanţilor legali ai copilului să verifice periodic starea de sănătate a acestuia.

Părinţii au dreptul la liber pentru îngrijirea sănătăţii copilului, fără obligaţia angajatorului de a plăti drepturile salariale aferente.

Proiectul de lege instituie în sarcina angajatorilor, fie că sunt din mediul public sau privat, obligaţia de acordare a zilei libere pentru îngrijirea sănătăţii copilului pentru orice salariat ce îl solicită, prin rotaţie, fără a-i periclita activitatea, şi nu mai mult de 5% dintre angajaţi în acelaşi timp.

Potrivit proiectului de lege, cererea părintelui sau a reprezentantului legal al copilului va fi depusă cu cel puţin 15 zile lucrătoare înainte de vizita la medic şi va fi însoţită de o declaraţie pe propria răspundere că în ultimul an celălalt părinte sau reprezentat legal nu a solicitat ziua liberă şi nici nu va solicita.

Ziua liberă se va acorda pentru îngrijirea copilului cu vârsta între 0 şi 18 ani, ulterior acesta urmând să prezinte acte doveditoare din partea medicului de familie a copilului, din care rezultă controlul medical efectuat.

Pentru familiile sau persoanele cu doi copii se acordă tot o zi lucrătoare liberă pe an.

Pentru familiile sau persoanele cu trei sau mai mulţi copii se acordă două zile lucrătoare libere pe an, consecutive sau separate, după cum decide angajatorul.

În cazul în care niciunul dintre părinţi nu solicită ziua liberă, aceasta nu se va reporta în anul viitor calendaristic.

Nerespectarea de către angajatori a prevederilor prezentei legi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 500 şi 1.500 de lei. Sumele provenite din amenzi vor fi virate la bugetul asigurărilor sociale de sănătate, potrivit actului normativ.

Proiectul de lege a fost iniţiat de mai mulţi parlamentari PSD, PNL, PP-DD şi PC.

Senatul a adoptat în luna februarie proiectul de lege, iar Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.

Citeşte şi: Iniţiativă PSD: Ziua dintre sărbătorile legale din săptămână şi week-end, liberă pentru bugetari

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ