Traficul de influenţă – nu doar familia, ci şi prietenii lui Băsescu au probleme

| 01 iul, 2014

NICOLAS SARKOZY. În dimineaţa zilei de marţi, o ştire-bombă bulversa agenţiile de ştiri. Fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy a fost reţinut într-un dosar de trafic de influenţă.

NICOLAS SARKOZY. Astfel, potrivit informaţiilor provenite din surse apropiate anchetei, fostul lider francez este suspectat că i-a promis unui magistrat un post important în schimbul unor informaţii despre ancheta privind finanţarea campaniei electorale a lui Sarkozy din 2007. Situaţia este cu atât mai gravă cu cât vorbim despre primul dosar care curpinde acuzaţii de o asemenea gravitate instrumentat împotriva unui fost preşedinte al Franţei. Potrivit surselor citate de agenţiile de presă, anchetatorii caută să stabilească dacă fostul preşedinte din perioada 2007-2012 a încercat să obţină informaţii de la un magistrat de rang înalt despre o anchetă care-l viza, în schimbul promisiunii unui "post de prestigiu".

 

CITEȘTE ȘI: Dosarul Băsescu-Bercea. Ce a declarat Bercea Mondial despre Mircea Băsescu

 

Arestarea lui Nicolas Sarkozy vine astfel să prelungească perioada de criză pe care Dreapta franceză o traversează de la intrarea în opoziţie. Uniunea pentru o Mişcare Populară (UMP), coaliţia cea mai importantă a Dreptei din Hexagon, se află pe o pantă descendentă după ce a pierdut prezidenţialele în 2012 în faţa socialiştilor, iar la recentul scrutin pentru Parlamentul european din mai 2014 a fost învinsă de Fronţul Naţional, formaţiunea de extremă dreaptă condusă de Marine LePen.

Dacă în ultima perioadă se zvonea că Nicolas Sarkozy ar fi vizat reintrarea în politica la vârf, iar unele voci acreditau chiar preluarea şefiei UMP, noul scandal în care este implicat fostul preşedinte francez vine să infirme o asemenea ipoteză, aruncând la coş orice şansă a fostului premier de a reveni în prim-planul scenei politice.

 

CITEȘTE ȘI: Hillary Clinton despre Nicolas Sarkozy: 'Poate nu sunt eu Cenuşăreasa, dar dvs. veţi fi mereu prinţul meu'

 

Modul în care s-a compromis Nicolas Sarkozy, prietenul de familie politică al preşedintelui Băsescu, are similitudini cu scandalul traficului de influenţă în care este implicat fratele de sânge al lui Traian Băsescu. Cel puţin din perspectiva capetelor de acuzare, fratele natural al preşedintelui României şi amicul francez situat tot la dreapta eşicherului politic se află pe aceeaşi lungime de undă.

CITEȘTE ȘI: Sarkozy face preş principiile europene şi adoptă discursul dreptei extremiste

 

Desigur, atât în cazul lui Mircea Băsescu, arestat în România, cât şi în cazul mult mai celebrului Nicolas Sarkozy, reţinut în Franţa, oamenii aşteaptă ca justiţie imparţială şi independentă şă îşi spună cuvântul. Miza este legată nu doar credibilitatea dreptei europene, cât mai ales de sentimentul cetăţenilor obişnuiţi – fie ei români sau francezi – că instituţiile justiţiei veghează la respectarea şi aplicarea nediscriminatorie a legilor.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
02 iul, 2014
nicup
Care-i spilul?
Nu inteleg ce legatura are Base cu Sarkozy- in afara catorva poze impreuna, la intruniri oficiale!? Probabil, tu prietene ( :-/ ) nu cunosti intelesul cuvantului "prieten" asa-i? Crezi ca-i acel cuvant prin care-ti definesti "pretenarii" din spatele blocului- din cartierul Rahova- unde ti-ai desavarsit cunostintele de prozator ratat..
Yuck!

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ