ZIUA MARINEI ROMÂNE. 5 militari au leşinat din cauza căldurii

| 15 aug, 2014

Ceremonii militare şi religioase, parade navale şi jocuri marinăreşti tradiţionale vor avea loc vineri, de Ziua Marinei Române, în garnizoanele Constanţa, Brăila, Bucureşti, Galaţi, Mangalia, Sulina, Timişoara şi Tulcea, dar şi în parcul Herăstrău din Capitală, unde, între orele 12,00 şi 20,00, bucureştenii se vor putea plimba gratuit cu cele şapte vaporaşe pe Lacul Herăstrău.

Primăria Municipiului Bucureşti, prin Administraţia Lacuri Parcuri şi Agrement, în colaborare cu Liga Navala Romană şi Statul Major al Forţelor Armate, organizează pe 15 august o serie de evenimente dedicate Zilei Marinei Române.

Începând cu ora 9,00, la Debarcaderul Central din Parcul Herăstrău va avea loc festivitatea de deschidere, ridicarea pavilionului şi a marelui pavoaz, în prezenţa Gărzii de Onoare şi a Fanfarei Militare, oficierea slujbei religioase de comemorare a marinarilor căzuţi la datorie, precum şi parada vaporaşelor şi lansarea la apă a ancorei de flori.

Evenimentul se va încheia la ora 12,00, cu jocuri marinăreşti tradiţionale.

Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, va participa vineri la activităţile organizate cu prilejul Zilei Marinei Române pe faleza din Constanţa.

'Activităţile, la care Duşa va asista începând cu ora 10,00, vor cuprinde, printre altele, un ceremonial militar şi religios, o paradă navală, exerciţiul naval FNR 2014 şi tradiţionala sosire a Zeului Neptun', informează un comunicat de presă al MApN remis, joi, AGERPRES.

Ziua Marinei Române va fi sărbătorită vineri în garnizoanele Constanţa, Brăila, Bucureşti, Galaţi, Mangalia, Sulina, Timişoara şi Tulcea, prin ceremonii militare şi religioase, informează Ministerul Apărării Naţionale.

Astfel, la Constanţa, la sediul Comandamentului Flotei, vor avea loc, de la ora 10,00, un ceremonial militar şi religios, sosirea Zeului Neptun, exerciţiul naval Forţele Navale Române (FNR) 2014 şi o paradă navală. În Portul Tomis se vor desfăşura, de la ora 13,00, jocuri marinăreşti, de la ora 19,00 - concertul oferit de Asociaţia 'Litoral - Delta Dunării', de la ora 20,15 - ceremonialul de coborâre a pavilionului, geacului şi Marelui Pavoaz, de la ora 21,00 - concertul trupei Amadeus, iar de la ora 22,00 - retragerea cu torţe pe itinerariul Comandamentul Flotei-Piaţa Ovidiu-Prefectura Constanţa.

Căldura a fost insuportabilă pentru 5 militari, care au leşinat în timpul slujbei. Aceştia au căzut efectiv din picioare şi au fost luaţi de ambulanţele SMURD. Unul dintre militari avea pete de sânge pe uniformă, potrivit ştirileprotv.ro.

La Brăila, pe faleza Dunării se vor desfăşura, între orele 9,00 şi 13,00, exerciţiul FNR, sosirea Zeului Neptun, jocuri marinăreşti şi paradă navală. În Capitală, sărbătoarea va fi marcată în Parcul Herăstrău, zona debarcader, între orele 9,00 şi 12,00, când vor avea loc un ceremonial militar şi religios, sosirea Zeului Neptun şi jocuri marinăreşti, iar de la ora 18,00, la foişor, este organizat un concert de fanfară.

Gazda manifestărilor de la Galaţi este Gara Fluvială de pe faleză unde, de la ora 17,30, va avea loc un ceremonial militar şi religios.

La Mangalia, pe faleză, de la ora ora 10,00, se vor desfăşura ceremonialul militar şi religios, sosirea Zeului Neptun, exerciţiul naval FNR 14 şi jocuri marinăreşti. De la ora 11,30 vor avea loc ateliere interactive, de la ora 20,00 - un spectacol de fanfară, de la ora 21,00 - retragerea cu torţe şi de la ora 22,00 - un spectacol cu focuri de artificii.

La Tulcea, pe faleză, între orele 10,00 şi 13,00 vor avea loc o ceremonie militară, sosirea Zeului Neptun, exerciţiul FNR 14, parada navală şi jocuri marinăreşti.

La Sulina, pe faleză, de la ora 9,00, se va desfăşura un ceremonial militar şi religios iar între orele 16,00 şi 19,00 populaţia va putea vizita navele militare. La Timişoara, pe faleza Canalului Bega, va avea loc, de la ora 10,00, un ceremonial militar şi religios şi vor fi organizate ateliere interactive de noduri marinăreşti şi lucrări de matelotaj.

Cu ocazia Zilei Marinei, Poliţia de Frontieră participă vineri, alături de Forţele Navale ale Ministerului Apărării Naţionale, la activităţile festive care se vor derula în localităţile Constanţa, Galaţi, Călăraşi şi Drobeta Turnu Severin, a informat joi purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog.

Ziua Marinei Române s-a aniversat pentru prima dată în 1902, la 15 august, fiind strâns legată de sărbătoarea religioasă a Sfintei Maria, ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni. La acea dată, evenimentul a fost marcat în Portul Constanţa, la bordul Crucişătorului ''Elisabeta'', în prezenţa ministrului de război Dimitrie A. Sturdza şi a tuturor ofiţerilor Diviziei de Mare. De asemenea, pe faleza Cazinoului au fost organizate ample manifestări, spectacole în aer liber şi jocuri de artificii.

În perioada celui de-al Doilea Război Mondial, această zi festivă s-a marcat prin slujbe religioase, prin organizarea de expoziţii de trofee ale combatanţilor marinari, la Constanţa şi la Bucureşti.

Între anii 1949-1953, Ziua Marinei s-a rezumat la marcarea Zilei Flotei URSS (ultima duminică din luna iulie), diminuarea ceremonialului, ca semnificaţie, fiind determinată de intenţia conducerii Ministerului Apărării Naţionale de a schimba data sărbătorii.

După 1954, Ziua Marinei Române s-a celebrat (conform Decretului Prezidiului Marii Adunări Naţionale nr. 309 din 29 august 1953) în prima duminică a lunii august iar după 1990 s-a reluat tradiţia sărbătoririi Marinei Române pe 15 august.

Şeful statului reaminteşte că în aceeaşi zi comunitatea navală românească - marinari militari şi civili deopotrivă, constructori navali şi lucrători portuari - sărbătoreşte Ziua Marinei Române.

'În semn de preţuire şi respect pentru înaintaşi, se cuvine ca, acum, la ceas aniversar şi comemorativ, să aducem un pios omagiu tuturor celor care şi-au dedicat viaţa acestei profesii şi care s-au jertfit pentru gloria pavilionului tricolor. Cu prilejul Zilei Marinei Române, doresc, totodată, să le transmit tuturor celor care profesează în domeniile cu specific naval sau sunt alături de aceştia, familiilor lor, multă sănătate, bucurii şi realizări în activitatea viitoare. Protectoarea marinarilor români, Sfânta Fecioară Maria, să vă însoţească şi să vă ocrotească, oriunde veţi fi! La mulţi ani şi bun cart înainte!', se mai arată în mesajul preşedintelui Traian Băsescu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ