Constatarile unei saptamani de vara

| 15 aug, 2014

La ce va duce aceasta fuga de adevar? La conturarea unui mare semn de intrebare – daca Iohannis ascunde adevarul despre ceva atat de neimportant, despre ce altceva mai ascunde adevarul? Cum poti avea incredere in cineva care se ascunde in acest fel?

1.       Iohannis s-a intalnit cu Basescu si incearca sa ascunda asta. A dat, fara sa-l forteze nimeni, o declaratie in care anunta ca nu s-a mai vazut cu Basescu din 2008. Si, inevitabil, apar dovezile, tot mai multe, ale unor intalniri si discutii care au avut loc intre timp. Nu doar momentul de la Vila Lac, dar si altele, perfect banale, dar ascunse dintr-un motiv care nu este explicat. Iohannis fuge de asocierea cu Basescu, desi aceasta exista, presedintele in functie a anuntat ca il va vota, iar Iohannis insusi a spus ca e mandru ca va fi votat de presedinte. La ce va duce aceasta fuga de adevar? La conturarea unui mare semn de intrebare – daca Iohannis ascunde adevarul despre ceva atat de neimportant, despre ce altceva mai ascunde adevarul? Cum poti avea incredere in cineva care se ascunde in acest fel?

2.       Datele Eurostat constata ca Romania ramane pe plus, chiar daca exista o tentatie incredibila din partea multor voci de a sugera ca economia este in recesiune. Nu ma contrazic cu specialistii, dar prefer sa nu mai ascult vocile partizane din tara. Si, in plus, sa ma uit dincolo de cifre – arata aceasta economie ca una in recesiune? S-au creat cca 100.000 de noi locuri de munca in acest an, se pregateste reducerea CAS, luna trecuta s-a incasat peste plan, industria romaneasca are o rata de crestere de +9% (cam cea mai mare din UE). In trimestrul doi vine din urma agricultura, dar si lista de investitii pregatita deja in buget si lasata pentru toamna (exista un spatiu fiscal de cca 2% din PIB de cheltuit, iar asta se va vedea destul de direct). Sigur, cei care vor sa faca propaganda neagra, sa vorbeasca despre cat de rau este in Romania, o pot face si o vor face. Cred ca, pana la urma, si zona analizelor economice devine tot mai asemanatoare cu cea a sondajelor de opinie – credibilitatea mesajului e profund legata de credibilitatea sursei.

3.       Romania a devenit principalul partener economic al Moldovei, iar la finalul lunii intra in functiune celebrul gazoduct, care va incepe sa puna la adapost tara vecina de furia Rusiei. Pasii concreti facuti de Romania sunt buni, nu trebuie politizati si nici legati de campania electorala. Romania are nevoie de o relatie excelenta cu Moldova, iar semnalele din prezent sunt incurajatoare.

4.       Furia starnita pe internet impotriva pensionarilor si a batranilor, in general, care au participat la “Plimbarea libertatii”, organizata de jurnalistii Antenei 3, este incredibila pentru un stat care se vrea democratic si echilibrat. Autori care semneaza cu furie texte impotriva batranilor, care sunt descrisi ca povara acestei tari si ca piedica in calea europenizarii  noastre (va amintiti ca si presedintele, intr-o vreme, ii facea “puturosi” si cerea taierea pensiilor) isi asuma o directie profund periculoasa. Instigarea, ura, dezbinarea – au ajuns la cote nebanuite. Spatiul public devine tot mai incins, iar cei care vor gasi solutii de a stimula unitatea, coeziunea nationala, incluziunea si dialogul ar putea castiga foarte mult. 10 ani de scandal si razboi intre diverse categorii sociale stimulat de sus, de la varf, sunt totusi prea multi.

5.       Partidele autointitulate “de dreapta” vor oferi un spectacol ce seamana tot mai mult cu anul 2000, cand nu au fost capabile de unitate in fata stangii si au prezentat foarte multi candidati care se concurau unii pe altii. Iohannis, Predoiu, Diaconescu, MRU, Udrea, Macovei – sunt nume care vor lupta pentru a obtine sprijinul votantilor dreptei. Vor castiga, dupa mine, cei care vor sti sa intre pe agenda media, inainte de toate. Nu este suficient sa ai mesaj consistent, original si interesant, daca el nu se vede la televizor si in presa.

Vara se anunta interesanta in continuare...

Dan Sultanescu este politolog, www.infopolitic.ro

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

3 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
19 aug, 2014
Palada Asociatul
probleme in Paradis dle Sultanescu?
Întrebat dacă s-a gândit să-i ceară demisia lui Palada, Ponta a răspuns: "M-am gândit foarte clar şi i-am spus domnului Palada, în mod direct, că nu sunt de acord cu modul în care domnia sa- chiar şi într-un spaţiu cum e Facebook-ul – se exprimă, că nu am nevoie de un Sebastian Lăzăroiu la Guvern şi că urmează să decidă: dacă poate să respecte nişte standarde pe care eu le consider necesare, rămâne la Guvern; dacă vrea să fie Lăzăroiu, atunci nu va lucra pentru mine".
19 aug, 2014
Ferenczy-scriitor si magraon
baietii astia 2 ,Palada si Sultanescu,in loc sa mearga pe la scoala,au mers la cinema...
acolo au vazut filme cu politistul bun si cel rau...
acum joaca sceneta...pe bani de la Ponta
Palada ,isi da de fapt arama pe fata.....Sultanescu e numai miere
nimic nou sub soare...
15 aug, 2014
cantautor
1.Dan Sultanescu,este consilier platit al lui Ponta...
de ce ascunde asta...posibil ca sa nu se ajunga la asocierea cu Palada,alt asociat ,iar impreuna,fosti asociati cu Voiculescu
Cum poti avea incredere in cineva care se ascunde in acest fel .....
2.datele comunicate de noi,Romania, la eurostat, arata 2 trimestre mai slabe
Nu poti fi asociat la Stefan Gheorghiu si sa nu stii sa citesti niste cifre
doar daca esti prost de-a binelea.
3.discutam de o hotarare a instantei...nu despre batrani..
10 ani,face 3,adio....ca la Nastase,stiti prea bine
aiuristica furie de pe internet pe care o invoci, e infima pe langa furia propagata real,zilnic de acest post,asa ca las-o mai moale
4.parerea unui activist de partid platit,este o parere pe bani..o luam sau nu o luam in seama

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ