Adevăratul BARON MUNCHAUSEN din stenogramele Dosarului retrocedărilor

| 23 ian, 14:22

Dosarul retrocedărilor. Baronul austriac Jakob Kripp s-a întâlnit cu Paltin Sturdza şi cu deputatul Ioan Adam, stabilind cu aceştia să "o declaraţie neadevărată", în sprijinul demersurilor pentru retrocedarea unor păduri din Bacău, reiese din rechizitoriul procurorilor anticorupţie.

Dosarul retrocedărilor. În rechizitoriul prin care au fost trimişi în judecată, printre alţii, Viorel Hrebenciuc, Ioan Adam şi Tudor Chiuariu este menţionat şi numele baronului austriac Jakob Kripp, acţionar la Agricola Ştirbey şi proprietar de podgorii la Drăgăşani.

Kripp este menţionat de anchetatori ca reprezentant al lui Cristopher Ghica, descendent direct al lui Nicolae D. Ghica, dar care nu avea şi calitatea de proprietar deposedat de pădure, avută exclusiv cei patru copii ai lui acestuia (Dimitrie, Eugen, Iveta şi Neculai).

Astfel, susţin anchetatorii, în 2008, ştiind că nu au calitatea de moştenitor ai copiilor lui N. D. Ghica - adevăraţii proprietari deposedaţi -, Sturdza şi Adam au avut mai multe întâlniri cu Christopher Ghica şi reprezentantul acestuia, baronul Kripp, cu care au stabilit de comun acord ca aceştia să dea o declaraţie neadevărată din care să reiasă că succesiunile după Dimitrie Ghica şi N. D. Ghica nu s-au dezbătut vreodată şi astfel să-i fie susţinute tezele juridice insidioase ale avocatului Adam Ioan.

Discuţiile purtate pe această temă au fost înregistrate de Gheorghe Paltin Sturdza, beneficiarul a peste 43.000 de hectare de pădure care ar fi fost retrocedate ilegal şi care fac obiectul dosarului deschis de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) şi judecat de instanţa supremă.

Citește și: DECIZIE: Cine sunt cei trimişi în judecată, în dosarul retrocedarilor ilegale de păduri

Respectivele înregistrări au fost găsite de procurori la percheziţiile făcute în casa lui Sturdza în octombrie 2014. "Au fost ridicate medii de stocare în care s-a identificat fişierul 'Adam şi baronul 21.01.2008', ce conţine înregistrarea unei convorbiri purtate în mediul ambiental de către Paltin Gheorghe Sturdza, Adam Ioan, Zaharia Gabriela Rodica şi Baronul Kripp, mandatarul lui Christopher Ghica", se precizează în rechizitoriu.

Conţinutul discuţiei în care s-ar fi plănuit declaraţii mincinoase în favoarea retrocedării dorite de Paltin Sturdza şi Adam este, de asemenea, menţionat în rechizitoriu.

"BARONUL: Nu, declar că, declar că cercetând … Ce declar?
ADAM IOAN: Că după ND Ghika autorul nostru comun născut în … şi decedat în …, precum şi după străbunicul…
BARONUL: Stră-stră bunicul meu.
STURDZA PALTIN-GHEORGHE: Stră-stră bunicul meu.
ADAM IOAN: Aşa… Stră-străbunicul meu. Poţi să zici străbunicul meu ND Ghika şi stră-stră bunicul meu Dimitrie N. Ghika, nu s-a dezbătut niciodată succesiunea datorită faptului că străbunicul nostru Nicolae D. Ghika, decedat în 1925…
STURDZA PALTIN-GHEORGHE: Păi dacă el vorbeşte în numele lui…
ADAM IOAN: Gura, gura …
STURDZA PALTIN-GHEORGHE: Păi da’ nu e …
ADAM IOAN: Te rog frumos să mă laşi în pace, că îmi pierd ideea, dă-o dracului.
BARONUL: (n.n. - repetă) Potrivit faptului că străbunicului nostru ND Ghika, declar că …?... precum şi după stră-străbunicul meu Dimitrie …
ADAM IOAN: … decedat în 1921 a dobândit dreptul de uzufruct de la tatăl acestuia asupra averii şi, predecedând, în 1921, tatălui său, decedat în 19…?... averea a rămas în patrimoniul lui Dimitrie N. Ghika, născut în 1883, mort în 1923, după care niciodată nu s-a dezbătut succesiunea. Eu cred că …
BARONUL: O să scriu asta pe calculator, o să printez şi …
ADAM IOAN: Da, sigur. Deci înţelegeţi-mă. Noi vrem să le arătăm la ăştia că actele, încă o dată, din arhive. Eu nu vreau să fie niciun cusur, niciun dubiu …Alo, alo (n.n. – ADAM IOAN vorbeşte la telefon) …
BARONUL: Ok, eu o să scriu asta pe calculator şi în final o să verific toate …dacă mai îmi vine vreo idee, dumneavoastră …?... În general aţi fost …?....
ADAM IOAN: …?... autoritatea competentă. I-am spus şi lui, găsiţi un mod ..?...
BARONUL: Nu, dar asta este o înţelegere …
ADAM IOAN: Ascultaţi-mă, ascultaţi-mă. Este cea mai mare prostie. În primul rând, sunteţi o mare familie. Este cea mai mare prostie de pe lume să rămâne statului. Asta înseamnă că sunteţi nebuni toţi. Dar noi avem arma asta secretă. Este corupţie şi e un interes imens. Atunci dacă tot colaborăm toţi aşa, să punem umărul, au spus aici nu este decât Comăneşti şi Palanca, dar noi în felul acesta noi salvăm şi pădurile din Brătuleşti …
ZAHARIA GABRIELA-RODICA: Ciobănuş …
ADAM IOAN: Că dacă nu, rămân la stat. Aoleu, Ciobănuş e cea mai tare.
BARONUL: Ciobănuş nu vine de la …?...
ZAHARIA GABRIELA-RODICA: Sunt păduri, cum aţi declarat acolo? Cu acte netraduse …
ADAM IOAN: Netranscrise… Domne, Ciobănuşul şi cu ălea sunt cele mai bune păduri.
BARONUL: Da, da. Pădurile …?...
ADAM IOAN: Deci în felul acesta, eu vă mai spun dumneavoastră, în felul acesta le-am închis gura la jegoşii ăia, că ei nu ştiu că noi avem arma asta secretă, ei nu ştiu, sunt nişte proşti"

"În ciuda faptului că ştiau cine este adevăratul proprietar deposedat al pădurilor solicitate pentru retrocedare şi pierduse irevocabil procesul civil, Sturdza Paltin Gheorghe şi Adam Ioan au continuat demersurile pentru obţinerea respectivelor suprafeţe, luând decizia de a se formula o cerere de revizuire încă din data de 15 decembrie 2008", se mai arată în documentul citat.

Citește și: SEBASTIAN GHIȚĂ, despre Legea retrocedărilor: O hoție organizată

Fostul deputat Viorel Hrebenciuc, fiul acestuia, Andrei Hrebenciuc, deputatul Ioan Adam, senatorul Tudor Chiuariu şi alte 13 persoane au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie, în dosarul retrocedării ilegale de păduri.

În acest dosar vor fi judecaţi şi Gheorghe Paltin Sturdza, beneficiarul a peste 43.000 de hectare de pădure din judeţul Bacău, judecătorul Lorand Andras Ordog de la Tribunalul Covasna, şeful Romsilva, Adam Crăciunescu, judecătoarea Anca Roxana Adam de la Tribunalul Braşov, soţia lui Ioan Adam, Dan Costin Bengescu, Iosif Kadas, Sorin Ion Iacob, Janica Poenaru, Ioan Gheorghe Varga, Daniel Constantin Călugăr, Ioan Mătăşel, Rodica Gabriela Zaharia şi Iulian Durlan.

Părţi civile în dosar sunt statul român, prin Ministerul Finanţelor, şi persoana fizică Alina Suciu.

Instanţa supremă nu a stabilit încă primul termen. Dosarul este în cameră preliminară, urmând să se stabilească termen, pentru verificarea măsurilor preventive.

Viorel Hrebenciuc, Ioan Adam, Gheorghe Paltin Sturdza, Lorand Andras Ordog, Dan Costin Bengescu şi Iosif Kadas sunt arestaţi preventiv, iar Andrei Hrebenciuc, Sorin Ion Iacob şi Jănică Poenaru, în arest la domiciliu.

Potrivit anchetatorilor, Viorel Hrebenciuc, Ioan Adam, Paltin Gheorghe Sturdza şi Dan Costin Bengescu sunt acuzaţi de constituirea unui grup infracţional prin care urmăreau să obţină venituri prin cumpărare de influenţă sau folosirea funcţiilor. Dosarul vizează retrocedarea a peste 43.000 de hectare de pădure în judeţul Bacău, în baza unor decizii ilegale ale unor judecători, cu implicarea unor parlamentari, pentru obţinerea ilegală a unor sume mari de bani. Grupul infracţional ar fi folosit inclusiv firme off-shore pentru a ascunde provenienţa banilor. Păgubită în acest caz este Romsilva, care a pierdut aproape 304 milioane de euro după ce Sturdza a reuşit să intre în posesia celor peste 43.000 de hectare de pădure.

Din 10 ianuarie este cercetat în dosar şi senatorul Tudor Chiuariu, fost ministru al Justiţiei, în cazul căruia procurorii DNA Braşov au luat măsura controlui judiciar, până în 8 februarie, pentru trafic de influenţă şi spălare de bani. Iniţial, procurorii i-au adus la cunoştinţă că este acuzat că ar fi stabilit să primească 2,5 milioane de euro, pentru intervenţii privind retrocedarea în cazul lui Gheorghe Paltin Sturdza, banii fiind disimulaţi prin încheierea unui contract de asistenţă juridică. Chiuariu ar fi discutat să intervină la funcţionari de la Comisia Judeţeană de aplicare a legilor fondului funciar din Prefectura Bacău, RNP Romsilva - Direcţia Silvică Bacău şi Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Bacău, "cu scopul de a-i determina pe aceştia fie să urgenteze, fie să-şi îndeplinească în mod defectuos (ex. să nu exercite acţiuni în justiţie) atribuţiile de serviciu privind punerea în executare a unei decizii a Tribunalului Covasna".

În 15 ianuarie, procurorii au extins urmărirea penală în cazul lui Tudor Chiurariu, acuzându-l că i-a cerut 3 milioane de euro lui Gheorghe Paltin Sturdza, pentru a obţine pentru acesta din urmă, prin traficarea influenţei asupra unor funcţionari din judeţul Bacău, un teren de aproximativ 6.000 de hectare de pădure.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ