AL TREILEA RĂZBOI MONDIAL în viziunea economistului care a prezis CRIZA economică

| 11 iun, 2014

Economistul Nouriel Roubini, cel care a prezis criza economică, spune că revenirea economiei destul de greoaie după criza financiară din 2008 şi 2009 a creat la nivel global o opoziţie în ceea ce priveşte globalizarea, ceea ce va putea duce la autoritarism.

„Noul naţionalism ia forme diferite în economie: bariere comerciale, protecţia activelor, reacţia faţă de investiţiile directe, politici care favorizează firmele, măsuri anti-imigraţie, capitalismul de stat şi naţionalismul resurselor", a spus Nouriel Roubini la Universitatea din New York, citat de Money News.

Economistul susţine că în politicile economice,"populismul, anti-globalizarea, anti-imigrarea şi în unele cazuri rasismul şi partidele anti-semite sunt în creştere". „Principalele cauze ale acestor tendinţe sunt clare. Revenirea economiei într-un mod anemic a fost o oportunitate pentru partidele populiste, promovând politici de protecţie, astfel încât să blameze comerţul exterior pentru prelugirea situaţiei dificile", a mai spus Nouriel Roubini.

"Dacă veniturile şi locurile de munca nu vor creşte curând, partidele populiste ar putea ajunge mai aproape de puterea de la nivel naţional, în Europa, cu sentimente împotriva UE, astfel prelungind procesul economic şi de integrare european", a mai spus Nouriel Roubini.

Nouriel Roubini a mai spus că "mai rău, zona euro ar putea intra în sfera riscului: unele ţări, precum Marea Britanie ar putea părăsi Uniunea Europeană; altele, precum Spania şi Belgia, ar putea ieşi şi ele".

În Europa de Est, preşedintele rus Vladimir Putin speră să creeze fosta Uniune Sovietică.

Între timp, America are „o vastă subclasă de albi, care se simte ameninţată de imigranţi şi de comerţul exterior". Naţionalism este în creştere şi în Asia. „Eșecul economic ar putea alimenta și mai mult naţionalismul, cu tendințe xenofobe - și chiar să declanșeze un conflict militar în regiune."

Toate acestea ne amintesc de anii '30, când guvernele autoritare din Europa şi Asia au apărut ca răspuns la Marea Depresie, şi după a urmat cel de-Al Doilea Razboi Mondial ", a concluzionat zilele trecute economistul Nouriel Roubini, potrivit dcnews.ro.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ