Anomalia unei industrii. Este cel mai mare exportator de gaze din Europa, deşi nu a produs niciodată

| 12 apr, 2014

Spania a devansat Norvegia devenind in luna martie cel mai mare exportator de gaze naturale lichefiate (GNL) din Europa, chiar daca nu a produs niciodata acest combustibil, din cauza scaderii cererii interne provocate de criza care a obligat companiile de utilitati sa reexporte incarcaturile.

Comertul cu GNL este sustinut de preturile din Asia si America de Sud, care sunt cu circa 30% mai mari decat in Europa, relateaza Bloomberg.

Japonia importa mai mult dupa ce a inchis centralele nucleare, in urma dezastrul de la Fukushima din 2011. Tarile Americii de Sud maresc achizitiile de GNL din cauza unei secete din Brazilia care a redus productia de energie a hidrocentralelor, in timp ce valul de frig din Statele Unite a redus livrarile de gaze prin conducte catre Mexic.

Companiile spaniole Iberdrola si Endesa au incheiat contracte pe termen lung care le obliga sa cumpere gaze lichefiate, majoritatea contractelor avand clauze privind destinatiile, astfel incat acestea nu pot fi modificate.

"Nu are prea mult sens sa aduci o incarcatura intr-un terminal, sa o descarci, iar apoi sa o reincarci pe o nava si sa o trimiti in alta parte. Reincarcarea este un mod nebunesc de a face afaceri, dar este o realitate a afacerilor cu GNL", a declarat Andy Flower, consultant in industria GNL in Caterham, Anglia.

Anul trecut, pretul mediu al unui milion de unitati termale britanice de GNL a fost de 16,65 dolari in Asia de Nord-Est, dar pretul a atins in februarie un nivel record de 19,7 dolari pentru contractele cu termen de 6-8 saptamani, potrivit datelor detinute de World Gas Intelligence. In sud-vestul Europei, pretul contractelor de acest tip pentru GNL a fost in februarie de 12,81 dolari.

In luna martie, din Spania au plecat sapte cargouri cu GNL, potrivit datelor companiei Enagas, in timp ce de la terminalul norvegian Hammerfest, singurul care lichefiaza gaze prin inghetare la -162 de grade Celsius, au plecat numai cinci.

Potrivit Enagas, Spania va reexporta in aprilie si mai un numar record de 10 cargouri, astfel ca exporturile din primele cinci luni ale anului vor fi duble fata de nivelul din aceeasi perioada a anului trecut. In ultimul an, Norvegia a exportat in medie sase cargouri pe luna.

Livrarile internationale ale Norvegiei au scazut cu 7,8% in acest an, la 3,05 milioane de tone, in timp ce exporturile Spaniei au urcat cu 68%, la 2,13 milioane de tone, reprezentand 51% din cantitatea totala de GNL reexportata la nivel mondial, conform datelor International Group of LNG Importers din Paris.

Importurile Spaniei de GNL au scazut insa cu 37%, la 9,13 milioane de tone.

Livrarile de GNL ale Uniunii Europene ar putea scadea, intrucat cele 28 de state membre vor sa reduca dependenta de gazele livrate de Rusia, sursa a 30% din necesarul de consum al UE. Jumatate din aceste gaze tranziteaza Ucraina, unde tensiunile sunt in crestere dupa anexarea Crimeei de catre Rusia, luna trecuta.

Cererea mondiala pentru GNL va depasi oferta cel putin pana in 2020, a estimat in martie BG Group.

Tag-uri: Europa, gaze, industrie, spania
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ