UPDATE. Reacţia lui Nicuşor Constantinescu: DNA ar trebui desfiinţată

| 15 ian, 2014

Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a declarat, miercuri, la ieşirea din sediul Serviciului Judeţean al DNA, unde a fost dus pe bază de mandat pentru audieri, că ceea ce i se întâmplă este "un abuz", susţinând că a fost luat cu "japca" pentru a i se aduce la cunoştinţă că este învinuit de abuz în serviciu cu privire la realizarea unor proiecte judeţene.

Update. Reacţia lui Nicuşor Constantinescu
"Am fost acuzat că am votat programe ale Consiliului Judeţean cu care USL a câştigat alegerile, sunt învinuit de abuz în serviciu. (...) M-au luat cu japca doar ca să îmi aducă la cunoştinţă. Facem lupte greco-romane şi circ, când puteau să vină cu mandat şi veneam frumos cu avocatul.(...) Mi-au spus că Curtea de Conturi a anunţat DNA. Acum mă duc să le fac plângere. (...) Este un abuz ceea ce mi se întâmplă. Este o acţiune politică a DNA Bucureşti.(...) Astăzi eu am fost tratat ca un animal, ca un criminal. (...) Este vorba de obraz, jignirea nu este a mea, ci a celor care m-au votat, adică 245.000 de constănţeni", a afirmat Constantinescu, conform Agerpres.

Acesta a menţionat că nu a fost citat să se prezinte la DNA.

"Să-mi arate citaţia prin care eu am fost chemat şi n-am venit.(...) Dai mandat de aducere când un cetăţean refuză să vină la audieri, dar avocatul meu a fost alaltăieri aici.(...) Le-am spus că mă duc să-mi fac un control medical. (...) Maniera asta miliţienească în anul 2014 (...)este un mare abuz şi o mare gravitate pentru România. (...) Avocatul a fost informat despre un dosar 215 şi acum mi s-au adus la cunoştinţă încă vreo patru, cinci dosare. Toate vizează hotărârile CJC de împădurire a judeţului şi Dobrogei, de solarii pentru stimularea consumului produselor româneşti, de refacere a investiţiilor dobrogene în şcoli, a căminelor culturale. Sunt hotărâri în vigoare, nu le-a atacat niciun prefect. Sunt din 2009 până anul trecut. (...) Să vină atunci DNA şi cu poliţia politică şi să conducă ei judeţul Constanţa., municipiul Constanţa, România. Nu mai suntem în democraţie", a spus şeful CJ Constanţa.

Acesta susţine că DNA este o instituţie care ar trebui desfiinţată.

"Aceşti angajaţi, procurori şi poliţişti DNA, şi cu poliţia politică de la Bucureşti fac ce vor în continuare, nu contează că e USL la guvernare. Toţi ar trebui daţi afară, ar trebui desfiinţată această instituţie politică DNA", a declarat Constantinescu.

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a fost ridicat miercuri de procurorii DNA pentru audieri, după ce cu o zi înainte acesta a fost la Bucureşti pentru a-şi ridica viza de călătorie pentru SUA.

Surse din cadrul CJ Constanţa au menţionat pentru agenţia de presă  că Nicuşor Constantinescu intenţionează să plece în SUA pentru a-şi face o intervenţie chirurgicală, şeful CJ având şi o scrisoare medicală în acest sens.
Update 2 . Acuzaţiile DNA
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție Serviciul teritorial Constanța au început urmărirea penală față de CONSTANTINESCU NICUȘOR DANIEL, președinte al Consiliului Județean Constanța, în sarcina căruia s-au reținut șase infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul avantaje patrimoniale sau nepatrimoniale, cu consecințe deosebit de grave, se arată în comunicatul DNA.

Din Rezoluția de începere a urmăririi penale întocmită de procurori a rezultat că există date și indicii temeinice potrivit cărora, învinuitul Constantinescu Nicușor Daniel și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu care decurgeau din calitatea de președinte al Consiliului Județean Constanța în sensul că a dispus efectuarea unor plăți nelegale în valoare totală de 23.105.903,62 lei (peste 5 milioane euro) după cum urmează:
a) 1.239.987,60 lei către Regia Autonomă Județeană Drumuri și Poduri (RAJDP) Constanța, în cadrul proiectului de interes public județean „Caravana estivală a Județului Constanța” cheltuielile nu au avut legătură cu obiectivele proiectului (realizarea de perdele forestiere, reabilitare terenuri degradate, conservare biodiversitate naturală, dezvoltarea turismului ecvestru etc), proiect adoptat prin Hotărârea CJ nr. 148/2010 și nu au avut legătură cu Protocolul de colaborare cu autorități ale administrației publice și instituții, respectiv RA ROMSILVA, RAJDP Constanța și SC RAJA SA.
În plus, cheltuielile au fost făcute fără să existe documentațiile tehnico-economice prevăzute de lege (devize de ofertă și procese verbale de recepție care să ateste realitatea lucrărilor executate în 31 de localități și conformitatea acestora cu cerințele proiectului pe de o parte și date și informații privind coordonatele cadastrale aferente lucrărilor realizate pe de altă parte);
b) 13.305.000 lei, reprezentând plăți nerambursabile din fonduri publice către asociații și cluburi sportive; finanțarea și plățile au fost efectuate numai în baza hotărârilor CJ Constanța (instituție condusă de învinuit), cu încălcarea flagrantă a prevederilor Legii nr. 350/2005 care reglementează regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități non-profit de interes general și a prevederilor Legii nr. 69/2000 a Educației fizice și Sportului
c) 5.094.836 lei, reprezentând finanțări nerambursabile din fonduri publice către asociații și fundații cu act in dom cultural; finanțarea și plățile au fost făcute în baza unei hotărâri a CJ Constanța (instituție condusă de învinuit), fără respectarea normelor legale în vigoare, prevăzute de Legea nr. 350/2005, privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități non-profit de interes general și de O.G nr. 51/1998, actualizată, privind îmbunătățirea sistemului de finanțare a programelor, proiectelor și acțiunilor culturale, care stipulează în mod expres principiile și regulile în care se pot asigura finanțări nerambursabile din fonduri publice;
d) 1.054.405,98 lei, rezultată din aceea că a acceptat și a decontat o cotă de 23% din valoarea lucrărilor de împădurire și pepiniere executate de Regia Autonomă Județeană de Drumuri și Poduri Constanța, reprezentând cheltuieli indirecte, în loc de 18%, cât ar fi fost legal
e) 761.749,06 lei, reprezentând o plată pentru lucrările de împădurire efectuate asupra unei suprafețe de 50 de ha din comuna Independența, jud.Constanța, în condițiile în care contravaloarea acestor lucrări fusese deja achitată anterior, în anul 2011.
f) 1.650.925,04 lei, reprezentând plăți nelegale către SC Domeniul Public și Privat Județean Constanța, respectiv contravaloarea închirierii unui număr de 11 autoturisme, cu încălcarea prevederilor OG nr. 80/2001 care impuneau limitarea consumului de carburanți și a numărului de autoturisme pentru toate instituțiile publice, inclusiv pentru consiliile județene (la un număr de șase autoturisme cu un consum lunar pe autoturism de 150 litri benzină/motorină) și interdicția închirierii de autoturisme de către toate instituțiile publice.
Faptele sus menționate s-au petrecut în cursul anului 2012 (punctele a-e), respectiv perioada 2012/2012 (punctul f).

Într-un dosar separat, procurorii aceluiași serviciu teritorial au dispus începerea urmăririi penale și extinderea cercetărilor față de CONSTANTINESCU NICUȘOR DANIEL, în calitate de președinte al CJ Constanța, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea continuată de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul avantaje patrimoniale sau nepatrimoniale, cu consecințe deosebit de grave.

În această cauză separată, procurorii au constatat, prin rezoluție, că există date și indicii temeinice potrivit cărora, învinuitul Constantinescu Nicușor Daniel nu și-a îndeplinit sau și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu care decurgeau din calitatea de președinte al Consiliului Județean Constanța în sensul că, în perioada 2009 – 27 noiembrie 2013, nu a asigurat, potrivit legii, finanțarea Centrului Militar Zonal Constanța, neefectuând reparațiile necesare la sediul acestuia, dispunând rezilierea contractelor pentru furnizarea de utilități și servicii de pază necesare funcționării în condiții normale a Centrului și încercând, în două rânduri, să evacueze instituția din sediul pe care îl ocupă în prezent. Aceste demersuri au afectat activitatea Centrului Militar Zonal Constanța pe de o parte, iar pe de altă parte Consiliul Județean Constanța a obținut un folos patrimonial nejustificat din sumele neplătite Centrului.

De asemenea, în perioada în mai 2012 – octombrie 2013, a refuzat să dispună, potrivit Legii nr.446/2006, plata serviciilor de telefonie de care beneficia Centrul Militar Zonal Constanța pentru îndeplinirea misiunilor specifice, în valoare de 3.958 lei. Aceste costuri au fost suportate de Ministerul Apărării Naționale – Comandamentul Comunicațiilor și Informaticii București, fiind astfel provocat un prejudiciu patrimoniului acestei unități, în cuantum de 3.958 lei.
Procurorii au dispus măsura obligării de a nu părăsi țara pentru o perioadă de 30 de zile.
Reacţia baronului de Constanţa la acţiunea DNA
"Am fost tratat ca un animal. (...) Este o acţiune politică. Nu am primit nicio citaţie. Forţe speciale s-au luptat cu mine. Puteau să vină la mine. DNA este o poliţie politică.  Nu am primit nicio citaţie. (...) Mie mi-au spus angajaţii că în parcarea CJC sunt nişte persoane civile care vorbesc la staţii. M-am dus la ei şi au sărit pe mine. Facem lupte greco-romane prin parcare?", a spus Constantinescu la ieşirea din sediul DNA.
Acesta a fost luat de Poliţie, miercuri, de la sediul Consiliului Judeţean Constanţa, după ce acesta a refuzat, în repetate rânduri, să se prezinte la audieri la DNA.
Surse apropiate anchetei au declarat pentru Adevărul că Nicuşor Constantinescu a fost deja citat de două ori pentru a i se prezenta acuzaţiile care i se aduc. Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa a ignorat citaţiile, aşa că miercuri a fost luat cu mandat de aducere şi transportat la sediul DNA Constanţa.
Nicusor Constantinescu a dat miercuri o declaraţie în care îşi exprima indignarea faţă de faptul ca judecătorii de la Curtea Constituţională au decis în unanimitate că legea descentralizării este neconstituţională, exprimandu-şi opinia că aceştia nu se pot opune voinţei poporului român. "Trebuie să reimplementăm acest text, nu se poate! Cu acest proiect am câştigat alegerile, nu se poate o Curte Constituţională, indiferent cine o reprezintă, să fie împotriva voinţei poporului român. Mergem mai departe. Nu pot fi 5 sau 9 oameni împotriva voinţei poporului", şi-a exprimat preşedintele CJ Constanţa concepţia sa despre lege.

Nicuşor Constantinescu se află la cel de-al treilea mandat de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, câştigând alegerile din iunie 2012 cu peste 60 la sută din voturi.

Nicuşor Constantinescu, în vârstă de 47 de ani, a intrat în politică în anul 2000, când a candidat pentru funcţia de consilier local, fiind în echipă cu Radu Mazăre, care avea să căştige Primăria.

Patru ani mai târziu, Constantinescu a devenit preşedinte al Consiliului Judeţean din partea PSD, funcţie pe care avea să o păstreze şi în 2008, dar şi în 2012, când a fost reales.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ