Băsescu le cere lui Antonescu şi Zgonea să demareze numirea Avocatului Poporului

| 20 feb, 2014

Preşedintele Traian Băsescu a trimis, joi, o scrisoare preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Crin Antonescu şi Valeriu Zgonea, în care le cere să demareze procedurile pentru numirea Avocatului Poporului, precizând că nu este justificată prelungirea unei situaţii de interimat.

'În temeiul art. 80 alin. (2) din Constituţia României, în calitate de preşedinte al României şi în virtutea atribuţiei constituţionale de a veghea la buna funcţionare a autorităţilor publice, vă solicit să demaraţi procedurile pentru numirea Avocatului Poporului, ţinând cont de prevederile art. 58 - 60 din Constituţie, precum şi de dispoziţiile Legii nr. 35/1997 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului', se arată în scrisoarea lui Băsescu.

Şeful statului subliniază că, în contextul în care Avocatul Poporului este o instituţie esenţială în cadrul democraţiei constituţionale, nu este justificată prelungirea unei situaţii de interimat ce afectează buna funcţionare a mecanismului constituţional de protecţie a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale persoanelor fizice.

'Totodată, importanţa acestei instituţii fundamentale a statului a fost subliniată în Rapoartele întocmite în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, prin care s-a stabilit necesitatea ca Avocatul Poporului să dea dovadă de o autoritate necontestată, de integritate şi independenţă, precum şi de o abordare imparţială. Având în vedere faptul că Avocatul Poporului are un rol important în ceea ce priveşte protejarea echilibrului instituţional, aceste criterii se impun a fi luate în considerare la numirea pe care o veţi face', le mai scrie Băsescu preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ