Băsescu, sprijin necondiționat pentru Crin?

| 22 noi, 2013

Traian Băsescu a făcut teoria răului mai mic, în sensul în care, deși declară că nu-și face iluzii și nu și-a schimbat părerea despre cei doi lideri USL, nu ar ezita să pună votul pe Crin Antonescu în cazul ipotetic al alegerii dintre cei doi în al doilea tur al alegerilor prezidențiale.

Declarația lui Traian Băsescu are ceva pernicios și nu ne referim neapărat la faptul că, de prea multe ori în trecutul mai mult sau mai puțin îndepărtat, președintele una a zis și alta a făcut. A rămas de pomină cum și-a asumat corectarea ”greșelii” casei din Mihăileanu, cum și-a dat demisia ”în cinci minute” precum și altele asemenea, ca de pildă teoria președintelui care ar fi un laș dacă și-ar salva funcția la masa verde. Poate una din cele mai memorabile diversiuni ale președintelui ”jucător” a fost alba-neagra cu chemarea oamenilor la urne, urmată imediat de boicotarea furibundă a aceluiași referendum. Dar nu la acestea ne referim, acum...

În mod evident, USL a fost inițial o ecuație cu trei necunoscute, o problemă care i-a provocat destule dureri de cap corijentului la democrație, care răspundea unui vot de blam al populației cu echipe de procurori trimise peste oameni, în toată țara. Prima necunoscută a rezolvat-o cel mai repede, în sensul în care Dan Voiculescu s-a văzut împotmolit la rândul său în propriile probleme cu legea, deloc simple, după cum știm.

A doua necunoscută a ecuației USL este reprezentată de inconsecventul și adesea incoerentul politic Crin Antonescu. Aici, trebuie să spunem că ”elevul” Băsescu nu a strălucit, partea grea fiind practic rezolvată de liderul liberal care a ajuns, inevitabil să-și consume capitalul de încredere și față de aliați, dar și în interiorul partidului propriu. Întrebarea din titlul acestui articol este, evident, retorică. Băsescu i-a sugerat, apoi i-a explicat cu subiect și predicat lui Antonescu că ar fi dispus să reconsidere relația de dușmănie. Sprijinul președintelui nu are cum să fie necondiționat, în acest caz prețul acestuia fiind previzibil: Traian Băsescu dorește funcția de premier într-un viitor guvern înjghebat cum-necum din turma pestriță a oamenilor președintelui și a liberalilor care vor mai rămâne cu Antonescu după șocul unei asemenea alianțe toxice. Cum nici Antonescu nu este într-o situație mai strălucită și în politică orice este posibil, potriveala pare a funcționa între cei doi adversari. Că aceștia nu s-au simpatizat nici înainte și nu se vor simpatiza nici de acum încolo, nu constituie un impediment. O mână spală pe alta și în politică sentimentele n-au împiedicat niciodată alianțele conjuncturale precum nu au împiedicat nici trădările de rigoare.

Despre mandatul de premier la care poftește Băsescu, declarațiile sale sunt, ca și până acum, contradictorii și nici nu prea contează, aici doar faptele vorbesc. Traian Băsescu a îmbrăcat haina de vreme rea a gospodarului harnic, dar o dată declară că nici vorbă, pe urmă ia din nou în calcul posibilitatea revenirii în fruntea unui nou guvern. Ce să înțelegem de aici? În limbajul președintelui acest tangou se traduce simplu: încă nu e momentul pentru precizări atât de importante dar fiți pregătiți de orice.

Președintele a ajuns în stadiul în care își cumpănește foarte prudent următoarele mutări, căci ultimele erori de pilotaj l-au costat prea mult la capitolul imagine. Însă ceea ce apare mai clar este că Traian Băsescu a renunțat la iluziile construite în jurul unei coagulări a dreptei. Politicienii PDL – dar se subînțelege că se referă și la restul – au capul mare și se îmbată cu apă rece, visând ”succesuri” în cursa pentru Cotroceni, cade sentința spusă fără menajamente de președinte la adresa speranțelor politice de ieri. Vin vremuri grele, se citește printre rândurile declarațiilor sale și Băsescu, de data aceasta, nu se mai repede să nege că ar fi dispus să înghită broasca alianței cu ”somnorosul” Antonescu. Timpul presează, examenul viitoarelor alegeri se profilează amenințător la orizont iar ”elevul” Băsescu n-a reușit să rezolve ecuația USL, din pricina celei de-a treia necunoscute, a premierului Ponta. În cazul acestuia din urmă, toate încercările președintelui s-au împotmolit iar rezultatul a ieșit mereu altul și cu virgulă...
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
22 noi, 2013
cantautor
Singurul lucru ,din nefericire,corect punctat de Dl.Domide..
"O mână spală pe alta și în politică sentimentele n-au împiedicat niciodată alianțele conjuncturale precum nu au împiedicat nici trădările de rigoare"
Vezi cazul PC(alianta imorala),vezi "tradatorii" de la UNPR,patrioti in guvernul Ponta,vezi alianta PSD cu PDL(cu Ponta ministru)in Guvernul Boc..gratie eforturilor lui Sarbu,vezi regruparile UDMR,ale minoritatilor,etc
Ce mai,ideologie clara,limpede,"fara virgule"...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ