BCR câștigă la Curtea de Apel București un proces colectiv pentru clauze abuzive

| 19 dec, 2014

BCR a primit o sentință favorabilă, pronunțată de Curtea de Apel București, într-un proces colectiv pentru clauze contractuale abuzive, intentat de un grup de clienți ai băncii, iar managementul instituției financiare precizează că 'va contracara cu fermitate toate pretențiile pe care le consideră lipsite de valabilitate'.

'În cadrul procesului colectiv inițiat de un grup de clienți, reprezentați de avocatul Gheorghe Piperea, împotriva BCR, Curtea de Apel București s-a pronunțat pe data de 18 decembrie 2014, stabilind prin hotărâre lipsa de clauze abuzive în contractele de credit cu dobândă variabilă contractate de clienți la BCR', arată reprezentanții băncii, într-un comunicat remis vineri. Totodată, sentința Curții de Apel obligă grupul de clienți la plata a 219.369 lei reprezentând cheltuieli de judecată în fond și apel. Această obligație va reveni unui număr de 124 de persoane rămase în litigiul cu banca, dintr-un număr inițial de 206 reclamanți. Restul clienților au renunțat la proces, în urma soluționării diferendului cu banca pe cale amiabilă.

Într-un prim ciclu procesual, BCR a câștigat procesul însă, în recurs, Înalta Curte de Casație și Justiție a trimis cauza spre rejudecare Curții de Apel București, considerând că motivarea primei decizii este sumară față de numărul de contracte de credit analizate. În rejudecarea apelului, Curtea de Apel București a decis în unanimitate corectitudinea clauzelor contractuale privind dobânda variabilă și cu majoritate corectitudinea clauzelor privind comisioanele.

BCR precizează că majoritatea dosarelor având ca obiect acțiuni colective formulate împotriva BCR au fost respinse ca neîntemeiate atât în fond cât și în apel la Curtea de Apel București, pe baza motivațiilor că 'toți clienții au avut posibilitatea să reflecteze asupra condițiilor de creditare și a costurilor, clienții au avut posibilitatea negocierii nivelului de dobândă, inclusiv a tipului de dobândă, comisioanele de administrare și riscuri intră în costul total al creditului pe care consumatorul l-a contractat prin demers propriu'.

'În condițiile existenței unor nemulțumiri sau a situației de a fi declanșate litigii, atitudinea băncii a fost mereu aceea de parteneriat și reconciliere amiabilă, constatând cu dezamăgire inflamarea permanentă a conflictului și lipsa orientării către soluții mutual benefice din partea avocaților grupurilor de clienți, cel mai probabil interesați în principal de a profita financiar de pe urma intermedierii litigiilor între consumatori și bănci.

Pentru a contracara așteptările false și instigările conflictuale inițiate de către o serie de avocați, BCR evidențiază în special faptul că evaluarea naturii abuzive a clauzelor din contracte nu se asociază cu calitatea de a satisface cerințele de preț și plată și nici cu produsele și serviciile oferite în schimb, singurul aspect verificabil de către instanțe fiind măsura în care aceste clauze sunt exprimate intr-un limbaj ușor inteligibil', se mai arată în comunicatul citat.

BCR precizează că respectă legea, cadrul de reglementare și rolul autorităților de protecție a drepturilor consumatorilor, însă nu va da satisfacție celor care încalcă angajamentele contractuale asumate și va contracara cu fermitate toate pretențiile pe care le consideră lipsite de valabilitate.

Potrivit reprezentanților băncii, 'instabilitatea și neclaritatea cadrului legal pot paraliza finanțarea economiei, precum și faptul că, în mod relevant, majoritatea cauzelor ajunse la nivelul Înaltei Curți de Casație și Justiție, care au vizat dobânda variabilă, s-au soluționat irevocabil în favoarea BCR pe baza motivațiilor potrivit cărora este incorectă constatarea identității între "dobânda de referință variabilă" și EURIBOR'.

'Nicio instanță nu are permisiunea de a trece peste termenii conveniți de părți în contract, interpretând greșit sau atribuind alt înțeles angajamentului contractual al părților, toate clauzele din contractele supuse analizei sunt clare și exprimă voința reală a părților, care au convenit în privința modului de determinare a dobânzii variabile', subliniază sursa citată.

Banca Comercială Română (BCR), membră a Erste Group, este cel mai important grup financiar din România, cu active de 14,4 miliarde euro.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ