Biroul Electoral pentru Străinătate, CLARIFICĂRI pentru VOTUL din DIASPORA

| 15 noi, 2014

Biroul Electoral pentru Străinătate reaminteşte românilor din diaspora că, potrivit legii, la ora închiderii secţiei de votare (21:00), pot vota doar alegătorii care se află în încăperea în care se află cabinele de vot.

Într-un comunicat remis vineri seară, BES precizează că în sala de vot se pot afla "doar un număr de alegători egal cu numărul cabinelor de vot" şi că, în afară de membrii biroului electoral al secţiilor de votare, de candidaţi şi de persoanele acreditate, "nicio altă persoană nu poate staţiona în locurile publice din zona de votare sau în localul de vot mai mult decât timpul necesar pentru votare".

De asemenea, Biroul Electoral pentru Străinătate subliniază că, potrivit art. 46 din Legea nr. 370/2004 şi precizărilor BEC din 11 noiembrie, "la ora închiderii secţiei de votare, ora locală 21:00, alegătorii care se află în sala de vot pot să-şi exercite dreptul de vot, iar prin sală de vot se înţelege doar încăperea unde se află cabinele de vot".

În ceea ce priveşte procedura de înlocuire a reprezentanţilor formaţiunilor politice în birourile electorale, BES informează că aceştia pot fi înlocuiţi la cererea celor care i-au propus. În cazul în care reprezentaţii formaţiunilor politice absentează de la lucrările biroului electoral, inclusiv în ziua votării, nu se poate proceda la înlocuirea acestora cu persoane din lista întocmită de Ministerul Afacerilor Externe.

În condiţiile în care există sesizări de la preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare din străinătate potrivit cărora anumiţi membri ai birourilor, propuşi de partide, au anunţat că nu vor mai participa la lucrările secţiilor de votare în turul al II-lea al alegerilor, BES adresează "un apel ferm tuturor membrilor desemnaţi în birourile electorale ale secţiilor de votare din străinătate să participe la operaţiunile electorale".

Totodată, BES face apel şi la partide să facă toate demersurile necesare "pentru a asigura prezenţa reprezentanţilor desemnaţi în birourile electorale", întrucât "buna desfăşurare a procesului de vot depinde inclusiv de prezenţa tuturor membrilor în cadrul biroului".

Conform comunicatului, în vederea fluidizării procesului electoral în turul II, birourile electorale ale secţiilor din diaspora au fost completate cu persoane din lista MAE.

Astfel, în toate secţiile din Europa şi America de Nord unde au fost înregistraţi mai mult de 100 de alegători în primul tur şi în secţiile de pe celelalte continente unde s-au înregistrat mai mult de 500 de alegători birourile au în componenţă 7 persoane, numărul maxim, potrivit legii.

BES mai precizează că s-a luat măsura majorării numărului de ştampile cu menţiunea "VOTAT" distribuite secţiilor din străinătate şi că s-a solicitat mărirea numărului cabinelor de vot.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
15 noi, 2014
al batran
Deoarece la Realitatea,Gandul nu-mi mai publica de mult comentariile incerc la voi!!
Apararea votului pentru cei din strainatate este paiul de care se agata inecatul. Inecatul inseamna si Realitatea cu bubele juridice nelamurite ,si Sarbu cu fituicile lui pline de datorii sau intrate in insolventa,si Romania Libera (pacat de istoria acestui ziar)careia i s-a inchis robinetul Adamescu ,si acele institute platite de la buget ce faceau apologia basesciana si bineninteles B(o)ase cu familia si gasca extinsa la ACL si PMP si mai cu seama sub cupola acoperitilor, mafia formata . Toate astea trebuiesc distruse ,Ponta trebuind sa o faca chiar daca trebuie sa-i rada si pe ai lui aciuiati in partid,sau institutii de stat in locuri caldute cu salarii mari si furturi garantate. Nu sunt un fan Ponta-PSD,eu dorind renationalizarea a tot ce s-a facut gresit (paduri,pamanturi,petrol,gaze)si ce ar urma sa se faca pentru ca nici toata justitia UE n-ar mai putea corecta. Iar justitia RO nu e copilul mic si cretin care trebuie sa fie tinut de mana sa nu se rataceasca!! Asa il cred unii ca le place sa-l dirijeze!!

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ