BOMBĂ! Viorel Hrebenciuc este primul politician din România descoperit cu conturi secrete în Elveția

| 10 feb, 15:03

Cunoscut ca sforaraul numărul 1 din politică, Viorel Hrebenciuc, este primul nume de politician care a fost descoperit cu conturi secrete la filiala băncii HSBC din Elveția.

Viorel Hrebenciu a deținut conturi secrete în Geneva, la filiala uneia dintre cele mai mari bănci din lume, conturi pe care le-a împărțit cu un personaj cheie din afacerea Megapower, scriu jurnaliștii de la RISE Project.

Printre românii care au avut conturi secrete la banca HSBC se numără și demnitarul PSD, Viorel Hrebenciuc, reținut la finele anului trecut în dosarul retrocedărilor ilegale de pădure.

Citește și: DOSARUL RETROCEDĂRILOR. Procurorii au primit un AJUTOR URIAȘ de unde se așteptau cel mai puțin


Hrebenciuc a avut acces la un profil bancar codificat care reunește două conturi. La același profil și, implicit, la cele două conturi bancare au mai avut  acces soția lui Hrebenciuc, Letiția, fiul lor, Andrei, dar și un personaj controversat implicat într-un amplu caz penal, instrumentat de Victor Ponta pe vremea când era procuror.

Documentele arată că accesul la cele două conturi era împărțit de familia deputatului Hrebenciuc cu Robert Deutsch, om cheie în afacerea Megapower – o fraudă care a avut loc în anii ’90 și în urma căreia statul român a pierdut peste 11 milioane de dolari. Conturile Hrebenciuc-Deutsch au fost create în septembrie 1996, dată la care afacerea Megapower nu se încheiase încă. Exact în acel an, 1996, Ministerul Finanțelor a demarat procedura de executare pentru recuperarea banilor publici din această afacere.

Citește și:  S-a descoperit proprietarul celor 800 de milioane de dolari din Elveţia. E INCREDIBIL

Profilul secret și cele două conturi au fost închise în 2006, la zece ani după ce au fost înființate. Documentele bancare aferente profilului indică faptul că în 2006 în conturi se aflau aproape 90 de mii de dolari.  Viorel Hrebenciuc nu a menționat aceste sume în declarația sa de avere.

Aancheta Megapower a avut ca obiect fraudarea avutului public cu 11 milioane de dolari. Afacerea a fost pusă la cale în anii 1990 și 1991, la nivelul Guvernului României, condus de Petre Roman. Sub pretextul asocierii întreprinderii IIRUC cu o firmă din Statele Unite în vederea realizării de echipamente de telecomunicații și tehnică de calcul, Guvernul a aprobat finanțarea afacerii cu aportul Băncii de Comerț Exterior, condusă de Marcel Ivan, bancă devenită ulterior Bancorex sub președinția lui Răzvan Temeșan. Înființată în 1989, cu un capital social de nici 300 de dolari, firma americană a fost reprezentată la București de Robert Deutsch, născut la Timișoara în 1934, care a derulat mai multe afaceri în Capitală în ultimele două decenii. Condițiile au fost evident păgubitoare pentru statul român, au susținut procurorii care au desfășurat primele investigații după anul 1996, când la putere era regimul Constantinescu, conform EVZ.

Înscrisurile au fost  obținute de publicația franceză Le Monde și de International Consortium of Investigative Journalists, o rețea globală de jurnaliști de investigație din care fac parte și membri ai RISE Project. Aceleași documente au fost folosite de către autoritățile franceze, dar și de instituții fiscale din alte țări pentru a recupera sume mari de bani de la cetățeni care au eludat plata taxelor.

RISE Project va prezenta în zilele următoare numele unor personaje din politica și afacerile românești care au deținut conturi secrete în filiala băncii HSBC din Elveția. Documentele văzute de reporterii RISE acoperă intervalul 1974-2007 și fac parte dintr-un set de mii de acte bancare care detaliază transferuri în valoare de peste 100 de miliarde de dolari și care dezvăluie numele unor criminali, evazioniști, politicieni, celebrități sau oameni de afaceri din toată lumea. Toți aceștia au folosit serviciile băncii din țara cantoanelor, cel puțin până în anul 2007.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ