STENOGRAME. La domiciliul lui Paltin Sturdza au fost găsite înregistrări ale discuţiilor cu ceilalţi inculpaţi

| 23 ian, 18:35

Gheorghe Paltin Sturdza deţinea înregistrari ambientale ale unor discuţii cu ceilalţi inculpaţi, iar conversaţiile se refereau la acţiunile întreprinse în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri, potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA. Dispozitivele de stocare cu aceste înregistrari au fost ridicate pe 15 octombrie 2014, când au avut loc percheziţii la domiciliul lui Sturdza.

Printre probele ridicate de procurori s-a găsit un fişier denumit "Adam şi baronul 21.01.2008" ce conţine înregistrarea unei convorbiri purtate în mediul ambiental de către Paltin Gheorghe Sturdza, Adam Ioan şi Baronul Kripp, mandatarul lui Christopher Ghica, descendent direct al lui N.D. Ghica, în care aparent se pun de acord asupra formulării cererii de retrocedare:

"Baronul: Nu, declar că, declar că cercetând ... Ce declar?

Ioan Adam: Că după N.D. Ghika autorul nostru comun născut în... şi decedat în..., precum şi după străbunicul...

Baronul: Stră-stră bunicul meu.

Paltin Sturdza: Stră-stră bunicul meu.

Adam: Aşa... Stră-străbunicul meu. Poţi să zici străbunicul meu N.D Ghika şi stră-stră bunicul meu Dimitrie N. Ghika, nu s-a dezbătut niciodată succesiunea datorită faptului că străbunicul nostru Nicolae D. Ghika, decedat în 1925...

Sturdza: Păi dacă el vorbeşte în numele lui...


Adam: Gura, gura ...

Sturdza: Păi da' nu e ...

Adam: Te rog frumos să mă laşi în pace, că îmi pierd ideea, dă-o dracului.

Baronul: (n.n. - repeta) Potrivit faptului că străbunicului nostru N.D. Ghika, declar că ... precum şi după stră-străbunicul meu Dimitrie ...

Adam: ... decedat în 1921 a dobândit dreptul de uzufruct de la tatăl acestuia asupra averii şi, predecedând, în 1921, tatălui său, decedat în... averea a rămas în patrimoniul lui Dimitrie N. Ghika, născut în 1883, mort în 1923, după care niciodată nu s-a dezbătut succesiunea. Eu cred că ...

Baronul: O să scriu asta pe calculator, o să printez şi ...

Adam: Da, sigur. Deci înţelegeţi-mă. Noi vrem să le arătăm la ăştia că actele, încă o data, din arhive. Eu nu vreau să fie niciun cusur, niciun dubiu..."


În aceeaşi discuţie, Ioan Adam le spune celorlalţi că ar fi "cea mai mare prostie" ca suprafeţele de pădure revendicate să rămână în proprietatea statului.

"Adam: Ascultaţi-mă, ascultaţi-mă. Este cea mai mare prostie. În primul rând, sunteţi o mare familie. Este cea mai mare prostie de pe lume să rămână statului. Asta înseamnă că sunteţi nebuni toţi. Dar noi avem arma asta secretă. Este corupţie şi e un interes imens. Atunci dacă tot colaborăm toţi aşa, să punem umărul, au spus aici nu este decât Comanesti şi Palanca, dar noi în felul acesta noi salvăm şi pădurile din Bratulesti ...

Gabriela Rodica Zaharia: Ciobanus ...

Adam: Că dacă nu, rămân la stat. Aoleu, Ciobanus e cea mai tare.

Baronul: Ciobanus nu vine de la ...?...

Zaharia: Sunt păduri, cum aţi declarat acolo? Cu acte netraduse ...

Adam: Netranscrise... Domne, Ciobanusul şi cu alea sunt cele mai bune păduri.

Baronul: Da, da. Pădurile ...?...


Adam: Deci în felul acesta, eu vă mai spun dumneavoastră, în felul acesta le-am închis gura la jegoşii ăia, că ei nu ştiu că noi avem arma asta secretă, ei nu ştiu, sunt nişte proşti."


Procurorii DNA au conchis că, deşi ştia cine este adevăratul proprietar deposedat al pădurilor solicitate pentru retrocedare şi pierduse irevocabil procesul civil, Paltin Gheorghe Sturdza, sprijinit de Ioan Adam, a continuat demersurile pentru obţinerea respectivelor suprafeţe, luând decizia de a se formula o cerere de revizuire încă din data de 15 decembrie 2008.
Sturdza a notat in agenda ca i-a dat lui Ioan Adam 14% din vanzarea unui teren

Gheorghe Paltin Sturdza a notat într-o agendă ridicată de anchetatori la efectuarea percheziţiilor, că i-a dat o cotă de 14% deputatului Ioan Adam pentru vânzarea unui teren către societatea Petrom, conform rechizitoriului întocmit de procurorii DNA.

"Semnarea contractului cu Petrom fără incidente. Adam 14% pt. "valorizarea" la vânzarea terenului către Petrom", a notat Sturdza în agendă, pe data de 1 iunie 2010.

Potrivit procurorilor DNA, o parte din banii primiţi de Adam ar fi ajuns la judecătorul Ordog Lorand Andras de la Tribunalul Covasna, pentru a da o soluţie favorabilă în dosarul lui Gheorghe Paltin Sturdza.

"Din probe a rezultat ca în momentul primirii sumei de 10.000 de euro în luna iunie 2010, judecătorul Ordog Lorand Andras i-a dat de înţeles că se vor înţelege şi când se va soluţiona fondul cauzei respective deoarece "tot la noi se întoarce", completul C8 fiind singurul complet de fond funciar din cadrul Tribunalului Covasna. Faptul că Adam Ioan i-a dat suma de 10.000 de euro lui Ordog Lorand Andras în iunie 2010 este plauzibil în contextul în care, în data de 1 iunie 2010, Sturdza Paltin Gheorghe i-a dat acestuia 14 % din suma cu care a vândut un teren recuperat în Prahova (Brazi) şi vândut către Petrom", se arată în rechizitoriu.

Procurorii mai susţin că Gheorghe Paltin Sturdza ar fi ştiut care este sentinţa Tribunalului Covasna în dosarul său cu o zi înainte ca aceasta să fie pronunţată.

"În data de 21 iunie 2010, când Ordog Lorand Andras şi Uta Gabriel au soluţionat cererea de abţinere formulată în cauză de judecătorul Orasteanu Nicolae, inculpatul Sturdza Paltin Gheorghe şi-a notat în agenda personală soluţia ce urma să se dea a doua zi şi numărul de pe lista de şedinţă de a doua zi: "Admite recursul, casează sentinţa şi trimite cauza spre rejudecare Jud. Sf. Gheorghe. Cauza 6", se precizează în rechizitoriu.

Anchetatorii au conchis că Sturdza nu putea să ştie cu o zi înainte nici soluţia, nici numărul de pe lista de şedinţă, decât în situaţia în care unul dintre judecători i-ar fi spus acest lucru lui Ioan Adam.

Tot în dosarul retrocedărilor au fost trimişi în judecată şi Viorel Hrebenciuc, fiul acestuia, Andrei Hrebenciuc, Tudor Chiuariu şi Ioan Adam .

Potrivit unui comunicat al DNA, fostul deputat Viorel Hrebenciuc este acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă şi spălare a banilor, iar deputatul Ioan Adam este acuzat de instigare la abuz în serviciu, constituirea unui grup infracţional organizat, cumpărare de influenţă (trei infracţiuni).

De asemenea, au fost trimişi în judecată Lorand Andras Ordog, judecător în cadrul Tribunalului Covasna, Paltin Gheorghe Sturdza (beneficiarul retrocedării), Iosif Kadas, Constantin Bengescu, toţi în stare de arest preventiv.

În stare de arest la domiciliu se află Andrei Hrebenciuc, Sorin Ion Iacob şi Janica Poenaru.

Totodata, au fost trimişi în judecată senatorul Tudor Chiuariu (constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă, spălarea banilor), Ioan Gheorghe Varga, Daniel Constantin Calugar, Ioan Matasel, Gabriela Rodica Zaharia, Anca Roxana Adam (sotia deputatului Ioan Adam, judecatoare la Tribunalul Brasov), Iulian Durlan (primar al comunei Caiuti, judeţul Bacau), Adam Craciunescu (directorul general Romsilva).
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ