Cazanciuc cere CSM să verifice dacă declaraţiile LIDERILOR PNL au atentat la independenţa justiţiei

| 12 aug, 20:09

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a adresat miercuri Consiliului Superior al Magistraturii solicitarea de a declanşa verificări pentru a se stabili dacă recentele declaraţii ale unor lideri ai unui partid politic aduc atingere independenţei justiţiei, informează MJ într-un comunicat de presă, citat de Agerpres.

"În condiţiile în care Consiliul Superior al Magistraturii nu s-a autosesizat încă în urma atacurilor lansate de PNL la adresa procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, am considerat că este de datoria mea, în calitate de membru de drept al CSM, să cer Consiliului să verifice dacă prin declaraţiile şi atacurile lansate nu a fost încălcată independenţa justiţiei", afirmă ministrul, conform comunicatului citat.

El spune că, "în mod repetat, indiferent despre ce persoană sau partid era vorba", a solicitat oamenilor politici "să se abţină de la a comenta deciziile magistraţilor şi, mai ales, de la a lansa atacuri personale la adresa procurorilor şi judecătorilor".

"Consider că această campanie de presiune la adresa magistraţilor este inadmisibilă mai ales în condiţiile în care se cere în mod public intervenţia într-o cauză aflată pe rol, lucru absolut ilegal în orice stat democratic. Demn de remarcat este că acest atac, pornit de la un lider local al PNL, a fost continuat de un deputat aparţinând acestui partid, ceea ce face ca această presiune asupra justiţiei să se considere şi într-o încălcare a principiul separării puterilor în stat", apreciază ministrul Cazanciuc.

Citeste si: Cătălin Predoiu: Aproape 80% din programul guvernului PSD - Ponta este neîndeplinit

Potrivit acestuia, "modul în care lideri ai PNL privesc actul de justiţie şi independenţa magistraţilor, făcând presiuni asupra procurorului general pentru a schimba o decizie a unui procuror de caz, denotă nu numai necunoaşterea principiilor constituţionale şi legale care guvernează justiţia din România, dar şi o mentalitate periculoasă conform căreia actul de justiţie trebuie să se subordoneze intereselor politice ale PNL".

"Separarea puterilor în stat, independenţa justiţiei, supremaţia legii sunt principii pe care toţi cetăţenii României trebuie să le respecte, chiar şi reprezentanţii PNL. În aceste condiţii, lansez un nou apel la toţi oamenii politici să se abţină să comenteze deciziile magistraţilor şi le reamintesc că Legea prevede căi şi mecanisme pe care o persoană care se consideră nemulţumită de decizia unui procuror sau judecător le poate urma", declară ministrul Justiţiei, citat în comunicat.

Marţi, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, liberalul Mihai Seplecan, i-a solicitat demisia procurorului general Tiberiu Niţu şi a acuzat faptul că deciziile instanţelor nu sunt respectate de procurori. Într-un comunicat transmis presei, Seplecan acuză autorităţile nu doar că nu au organizat alegerile parţiale la termen, ci şi că le-au blocat "intenţionat". De asemenea, liberalul îi acuză pe procurorii de la Parchetul General că au soluţionat cu "neînceperea urmăririi penale" o plângere depusă de el împotriva premierului Victor Ponta.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
13 aug, 13:20
Robert Georgescu
Cazanciuc este varul lui Ponta,prin alianta
aparand pe Nitu,apara familia lui Ponta
implicit pe el
simplu,familial si socialist....
12 aug, 23:56
Dumitrita
Oferta de munca
Nou! Castiguri imediate, din prima luna! 100-285 de euro lunar! Avem pentru toate localitatile tarii o oferta exceptionala de colaborare in timpul liber sau full-time, la alegere, cu castiguri urgente, 100 de euro lunar (part-time) sau 285 euro lunar (full-time), chiar din prima luna. Cerem maxima seriozitate si dorinta de a castiga! Pentru mai multe detalii, contactati imediat unul dintre membrii echipei noastre, la una dintre adresele noastre de email: dumitrita.cretu@gmail

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ