Crin își aruncă oamenii în colții hienelor – liberalii se opun

| 11 mar, 2014

Astăzi a avut loc în Camera Deputaților votul privind încuviițarea urmăririi penale a fostului ministru de Finanțe Daniel Chițoiu. Cererea procurorilor a fost respinsă cu 248 de voturi împotriva și 108 pentru, asta după ce în Comisia juridică a primit aviz negativ, cu 16 voturi împotrivă și 5 pentru.

Un simplu calcul matematic ne arată că din totalul de 404 deputați au votat 359 (3 voturi au fost anulate), ceea ce înseamnă că 45 de deputați cel mai probabil au lipsit de la ședință. Mai important decât numărul chiulangiilor este faptul că cererea procurorilor a fost respinsă cu cel puțin 21 de voturi peste cel al deputaților din coaliția de guvernare, asta presupunând că aceștia au fost cu toții prezenți și au votat în bloc împotriva începerii urmăririi penale a fostului ministru liberal, ceea ce evident nu s-a întâmplat. De ce este important acest lucru? Pentru că președintele PNL, Crin Antonescu, a declarat că deputații liberali vor vota în favoarea încuviințării urmăririi penale a colegului lor. În condițiile în care grupul parlamentar de la Camera Deputaților al PNL numără nu mai puțin de 97 de parlamentari, 96 mai exact, dacă nu îl luăm în considerare și pe Chițoiu, este clar că aceștia nu au ascultat de cerința șefului lor de partid.

Votul fiind secret, nu putem ști exact cine și cum a votat, dar cu siguranță membrii PMP nu au votat în favoarea lui Chițoiu, lucru valabil și pentru cei ai PDL. Așadar, este destul de clar că unii deputați ai PNL au nesocotit ordinul lui Antonescu și, spre deosebire de președintele partidului, au ales să-și apere colegul de un dosar care prezintă destul de multe semne de întrebare.

De asemenea, se pare că Antonescu își pierde pe zi ce trece poziția dominantă în partid, asta după ce săptămâna trecută cabinetul Ponta 3 a primit tot cu vreo 20 de voturi în plus față de cele ale majorității parlamentare care îl susține. Dar semnalul primit astăzi de Crin de la deputații liberali este unul mai puternic decât cel de săptămâna trecută. Votul pentru noul guvern s-a dat în cadrul camerelor reunite, ceea ce înseamnă că la ședință au participat și senatorii și deputații, în total vreo 500 și ceva de parlamentari. În Camera Deputaților în schimb, numărul este ceva mai mic, de 359, așa cum ne arată voturile, ceea ce înseamnă că procentul liberalilor care și-au „trădat” președintele de partid este mai mare.

A început să devină clar și pentru peneliști că liderul partidului își pune propriile interese mai presus decât cele ale PNL sau ale țării. Antonescu a rupt USL pentru că a crezut că poate avea șanse mai mari la prezidențiale dacă se va înscrie în cursă venind din opoziție, iar acum în vederea îndeplinirii obiectivului său fundamental, acela de a fi Președintele României, este în stare să își abandoneze proprii colegi. Ceea ce îi scapă este faptul că nu poate ajunge președinte dacă nu are în spatele său un partid care să îl sprijine.

Antonescu a decis să îl trădeze pe cel pe care în 2012 îl alegea să-i țină locul la conducerea partidului, cât timp a ocupat funcția de președinte interimar al României, și despre care cu câteva săptămâni în urmă spunea că e „omul lui Ponta”. Pentru un neavizat în ale politicii dâmbovițene, acesta ar putea fi un caz clasic de paranoia. În jurul președintelui PNL, în loc să se strângă rândurile cu câteva luni înainte de alegerile prezidențiale, ele par mai degrabă să se deșire. Mai întâi plecarea lui Tăriceanu, apoi votul pentru noul guvern iar acum cel pentru respingerea încuviințării urmăririi penale a unui personaj care a decăzut din grațiile celui cu nume de floare.

Dacă lucrurile vor continua așa, coroborate cu un eventual rezultat slab la alegerile pentru Parlamentul European, s-ar putea ca Antonescu din singurul prezidențiabil cu șanse, candidatul USL, câștigător sigur, să ajungă să la toamnă să pună anunțuri la mica publicitate: „Fost candidat cu șanse, caut partid să mă susțină în cursa pentru Cotroceni. Sunt neserios dar cer seriozitate”.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ