CSM ar putea reclama Parlamentul la Curtea Constituţională în cazul Chiţoiu

| 13 mar, 2014

Consiliul Superior al Magistraturii vrea să sesizeze Curtea Constituţională privind un posibil conflict juridic cu Parlamentul, care a refuzat să permită începerea urmăririi penale în cazul lui Daniel Chiţoiu.

Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, a precizat că sunt diverse opinii în cadrul CSM și că vom vedea ce se va întâmpla după ziua de luni când va avea loc o dezbatere juridică pe această temă. "Deocamdată se va pune în discuția unui comisii din cadrul CSM această chestiune. Comisia va avea loc luni. O să vedem punctele de vedere ale mai multor colegi. (...) O să fie o dezbatere juridică. Sunt diverse opinii. O să vedem după ziua de luni" , a afirmat Robert Cazanciuc după ședința plenului CSM. Ministrul Justiției a admis că din câte știe nu a mai fost făcută o astfel de sesizare, fiind probabil o premieră, scrie EVZ.ro.

Șeful CSM, Adrian Bordea, a menționat că această problemă trebuie mai întâi discutată în Comisia 1 și după ce va fi exprimat un punct de vedere va fi dezbătută și în plen. "Eu mă tem foarte tare de CCR pentru că și-a schimbat suprinzător practica", a subliniat Bordea.

Horaţius Dumbravă, membru al CSM, a spus că a pus în discuţia Plenului posbilitatea de a-l mandata pe preşedintele Consiliului să sesizeze Curtea Constituţională cu un eventual conflict juridic de natură constituţională între puterea judecatorească şi cea legislativă.

"Am făcut o scrisoare deschisă la preşedintele României, pentru că are are acest atribut de a sesiza Curtea Constituţională, cu privire la conflictul juridic de natură constituţională şi în acelaşi timp am solicitat membrilor CSM să reflectăm cu toţii de a da mandat preşedintelui CSM să sesizeze Curtea Constituţională. Eu zic că e un conflict de natură constituţională. Aşteptăm să vedem dacă va fi sesizată Curtea şi dacă se va da o decizie", a adăugat Horaţius Dumbravă.

Dumbravă a afirmat că este "inadmisibil să se întrerupă brusc cursul justiţiei".

"Au fost două cazuri, anul acesta, când nu s-a avizat începerea urmăririi penale şi un caz în care s-a dispus netrimiterea în judecată, pentru că nu s-a dat aviz pe începerea urmăririi penale", a precizat Dumbravă.

În cadrul dezbaterilor pe această temă din Plen, fostul preşedinte al CSM, procurorul Oana Schmidt-Hăineală, a susţinut că Parlamentul obstucţionează actul de justiţie prin faptul că a nu dă aceste avize. Ea a reclamat faptul că ar putea fi vorba despre un "concurs între puteri", ceea ce ar reprezenta un conflict de natură constituţională.

Preşedintele Traian Băsescu a prezentat, marţi, într-o declaraţie de presă, situaţia tuturor parlamentarilor care au primit aviz împotriva începerii urmăririi penale sau arestării, despre care a spus că "reprezintă o radiografie transpartinică a corupţilor" din legislativ.



loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ