În mod normal, CSM nu poate câștiga la CCR în cazul Chițoiu

| 13 mar, 2014

Este dificil de argumentat cum ar putea crea un vot al Parlamentului României un conflict între puterea legislativă și cea judecătorească, fie el și referitor la o cerere înaintată de către o instituție a sistemului judiciar.

Joi dimineață, judecătorul Horațius Dumbravă a propus plenului CSM ca președintele Consiliului Superior al Magistraturii să sesizeze Curtea Constituțională cu un eventual conflict între puterea judecătorească și Parlament. Conform judecătorului Dumbravă, Parlamentul s-ar opune înfăptuirii justiției prin respingerea ridicării imunității în cazul unor miniștri, cel mai recent caz în acest sens fiind cel al lui Daniel Chițoiu. În discuțiile plenului CSM a intervenit și Oana Schmidt-Hăineală, fost șef al CSM, care a susținut poziția colegului său, adăugând că situația creată prin votul Parlamentului ar crea un ”concurs între puteri”.

Propunerea făcută de Horațius Dumbravă și susținută de fosta șefă a CSM concordă în fond cu poziția exprimată public acum câteva zile de Traian Băsescu. Iar această concordanță nu pare a fi desigur întâmplătoare, în condițiile în care ambii magistrați sunt apropiați președintelui Băsescu. Altfel spus, este foarte prosibil ca în spatele acestei propuneri să se afle chiar șeful statului, care încearcă să utilizeze CSM pentru a-și fundamenta suplimentar atacul la adresa Parlamentului și a noii majorități.

Desigur, rămâne de văzut în ce măsură CSM va da curs acestei propuneri. Pentru moment ea se află în analiza unei comisii din subordinea instituției, care va trebui să stabilească în ce măsură ea este fundamentată din punct de vedere legal.

Iar aici, există evidente probleme, în contextul în care Constituția, la articolul 72 aliniatul 1, prevede că ”deputații și senatorii nu pot fi trași la răspundere juridică pentru voturile sau opinile politice exprimate în exercitarea mandatului”. Or, în lumina acestui articol, este dificil de argumentat cum ar putea crea un vot al Parlamentului României un conflict între puterea legislativă și cea judecătorească, fie el și referitor la o cerere înaintată de către o instituție a sistemului judiciar.

Indiferent însă dacă propunerea lui Horațius Dumbravă va fi sau nu însușită în final de către plenul CSM, trebuie să remarcăm că judecătorul îi ridică încă de pe acum mingea la fileu lui Traian Băsescu, anunțând că a trimis președintelui o scrisoare în care argumentează pretinsul conflict de natură constituțională. Totuși, dacă plenul CSM va respinge propunerea lui Horațius Dumbravă, sesizarea de către președinte a CCR ar fi dificil de susținut, chiar dacă nu ar fi nici prima și nici ultima dată când șeful statului ar trece peste opinia plenului superior al magistraturii.

Lăsând însă la o parte speculațiile legate de modul în care subiectul ar putea evolua în viitor, să remarcăm pentru moment că Horațius Dumbravă și Oana Schmidt-Hăineală i-au făcut deja un serviciu important președintelui în campania de discreditare pe care acesta o duce la adresa Parlamentului și a actualei majorități. Simplul fapt că propunerea în discuție a apărut a menținut în atenția mass-media o discuție, legată de votul prin care Camera Deputaților a respins cererea de ridicare a imunității pentru Daniel Chițoiu, care, altminteri, în contextul politic intern și extern agitat, avea toate șansele să iasă de pe agenda publică.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

4 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
13 mar, 2014
costel
Nu e nici o contradictie, egalitatea in fata legii se refera doar la situatia in care chiar se ajunge in fata legii, adica, daca esti deja parte in proces. Nu inseamna ca ajung in mod egal in fata legii ci ca , daca odata ajunsi in acea postura (adica in fata legii, la tribunal , tratamentul nu e discriminatoriu). Noi mereu avem in fata cazul parlamentarilor dar, mai sunt niste privilegiati, magistratii - nici ei nu ajung "usor" in fata legii. Iar presedintele - nu mai are rost sa spun de ce - nici nu ajunge deloc. Cu toate acestea ramane valabil ca toti cei sus enumerati sunt egali in fata legii, doar ca nu ajung "in mod egal" acolo.
13 mar, 2014
GoPonta4president
doctor in drept???!!!!ha,ha,ha
VICTOR PONTA aplaudă decizia Curții de Apel București de a-l achita pe fostul senator PNL Mircea Diaconu, în dosarul în care este acuzat de conflict de interese. "Ma bucur pentru decizia Curtii de Apel in cazul domnului Mircea Diaconu! Il apreciez ca om si personalitate culturala, am lucrat foarte bine cat a fost ministru si ii urez mult succes in reprezentarea Romaniei in Parlamentul European", scrie Ponta, pe contul său de FACEBOOK.

Numai că MIRCEA DIACONU nu poate candida pentru Parlamentul European. Asta pentru că în 21 iunie 2012, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât irevocabil că senatorul Mircea Diaconu s-a aflat în incompatibilitate din decembrie 2008, în condiţiile în care, pe lângă calitatea de parlamentar, acesta ocupa şi funcţia de director-manager al Teatrului "C.I. Nottara" din Capitală, funcţie de conducere specifică unei instituţii publice locale.

Citeste mai mult pe REALITATEA.NET:
13 mar, 2014
cantautor
parlamentarul este aparat de justitie doar pentru declaratii politice...
pentru atata are imunitate...
lectii de drept constitutional sa-i dai lui Sultanescu si lui Palada("parintii" tai de la Obedient),nu noua ,cititorilor...
ce va face CSM-ul este treaba lor...
treaba ta este sa dai cu limba,cand un subiect incepe sa "miroase"...atat si nimic mai mult
13 mar, 2014
Cornelia
Chiar asa?
Contradictia este in Constitutie.CC trebuie sa declare neconstitutional unul din doua: paragrafe: palamentarii pot sa fie cercetati doar cu acordul Parlamentului sau TOTI cetatenii sunt egali in fata legii.Ia ghiceste domnule care este cel bun?

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ