Cum au ajuns certificatele verzi de la a susține la a împovăra

| 14 mar, 2014

Traian Băsescu nu a atacat la CCR conținutul legii, știind că acesta este unul corect, ci chestiuni de procedură, referitoare la presupusa lipsă a notificării Comisiei Europene.

Zilele acestea a izbucnit un nou conflict între premierul Victor Ponta și președintele Traian Băsescu pe subiectul legii de aprobare a OUG 57/2013, prin care numărul de certificate verzi (CV) acordate producătorilor de energie regenerabilă este redus pentru o perioadă de aproape 4 ani, în vederea reducerii prețului facturilor la energia electrică. Deși OUG promovată de Executiv este în vigoare și produce efecte, aceasta are câteva hibe, corectate în Parlament prin legea de aprobare a ordonanței, lege pe care de câteva luni Traian Băsescu o blochează prin diferite tertipuri. Dacă legea nu va fi aprobată până la 1 aprilie, prețul energiei va crește din cauza unei prevederi din 2010.

Pentru a înțelge situația actuală, trebuie să ne întoarcem puțin în timp, în anul 2008. Atunci, prin legea 220, a fost aprobată acordarea a 0,5 CV/MWh, pentru energia eoliană, și 2 CV/MWh pentru energia fotovoltaică, legea prevăzând și cote anuale de energie susținută, stabilite în mod realist față de posibilitățile României de susținere financiară. Cu alte cuvinte, introducea criteriul sustenabilității dezvoltării industriei energiei regenerabile. Conform acestei legi, cota prevăzută pentru anul 2014 era de 10% energie susținută.

În anul 2010, legea 220/2008 a fost modificată, fără a exista o fundamentare tehnico-economică. Astfel, numărul de CV a fost majorat de la 0,5 la 2 pentru energie eoliană și de la 2 la 6 pentru energie fotovoltaică, iar cota anuala de energie susținută pentru anul 2014 a ajuns de la 10% la 15%. Cota de energie susținută este importantă deoarece atât timp cât ea nu este atinsă, valoarea certificatelor verzi pe piața OPCOM este maximă. Acest lucru s-a întâmplat în 2012 și 2013. Prețul maxim, coroborat cu numărul mare de certificate verzi de pe piață, face ca impactul acestora în prețul facturii la energie să fie unul considerabil. Așadar, prin modificarea din 2010, practic a fost eliminat criteriul de sustenabilitate.

În 2013, OUG 57/2013 a redus impactul în factura consumatorilor finali prin amânarea timp de aproximativ 4 ani a tranzacționării unui număr de certificate verzi, dar nu a rezolvat problema funcționării pieței certificatelor verzi, care a rămas la valoarea maximă prevazută de lege, de 55 euro/CV. Astfel, schema de sprijin a rămas practic necorectată și impactul în factura finală redus doar momentan. Aici intervine legea de aprobare a OUG 57/2013, care corectează/introduce câteva aspecte, dintre care cele mai importante sunt reconsiderarea cotelor anuale de energie susținută pentru buna funcționare a pieței de certificate verzi, bazată pe mecanisme de piață, având în vedere că România este foarte aproape de atingerea obiectivului de energie din surse regenerabile pentru anul 2020 (24% din consumul total brut de energie), actualmente cota fiind de 23,6%, și reducerea duratei de valabilitate a certificatelor verzi, pentru stimularea tranzacționării acestora pe piață și evitarea speculațiilor.

Reducerea cotei de energie susținută va face ca prețul certificatelor verzi pe piață să scadă. În 2013 cota de energie susținută realizată a fost de 11,1% și a dus la un impact de 42 lei/MWh. Neaplicarea legii de aprobare a OUG 57/2013 va face ca în 2014 cota de energie susținută să fie de 15%. Această cotă, coroborată cu cantitatea de energie electrică din surse regenerabile estimate a se produce în 2014 și pe un consum final de energie electrică identic cu cel din 2013, conduce la un impact în factura consumatorilor finali de 63 lei/MWh, adică o creștere cu 50% a impactului și cu cca 5% a facturii finale. O astfel de creștere, în industrie, face diferența dintre profit și pierdere, nefiind suportabilă. Pentru ca aceste lucruri să nu se întâmple, legea de aprobare a OUG 57/2013 trebuie să intre în vigoare cât mai repede, altfel corectarea acestui impact va putea fi efectuată abia în anul 2015.

Gestul lui Traian Băsescu de a bloca legea din punct de vedere legal este inexplicabil, iar răspunsul președintelui referitor la motivele sale, neconvingător. Traian Băsescu nu a atacat la CCR conținutul legii, știind că acesta este unul corect, ci chestiuni de procedură, referitoare la presupusa lipsă a notificării Comisiei Europene.

Este clar faptul că Băsescu apără interesele cuiva și încearcă să tragă de timp cât mai mult, astfel încât să ofere protejaților săi un răgaz de un an. Un an în care, din certificate verzi, se pot face multe milioane de euro și totodată mii de șomeri, din moment ce multe companii se vor vedea nevoite să își oprească activitatea atunci când din cauza costurilor cu energia, profitul se va transforma în pierdere.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
14 mar, 2014
GoPonta4president
"Este clar faptul că Băsescu apără interesele cuiva și încearcă să tragă de timp cât mai mult, astfel încât să ofere protejaților săi un răgaz de un an"
asta este concluzia ta(fara probe) evident data de altii in plic
Concluzia mea este ca este clar ca esti angajat al Obiectivului,al dlui Ghita,cu legatura evidenta cu consilierii lui Ponta(Sultanescu,Socol)
Ideea este ca oricat ai compila articolele scrise de altii,nu ai credibilitate...
despre expertiza,ce sa mai vorbim?
de fapt n-aveti nici CNP...nu existati,sunteti ca mortii care au votat la referendum,ca banii lui Gruia Stoica promisi pentru 51% cfr

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ