Cum spiona Ceaușescu Israelul

| 23 iun, 2014

Publicatia Jerusalem Post scrie ca, la mijlocul anilor '80, Serviciul israelian de securitate interna (Shin Bet) a aflat de doua cereri neobisnuite facute de doua misiuni diplomatice straine. Prima solicitare venea din partea ambasadei Romaniei la Tel Aviv si se referea la mutarea ambasadei la ultimul etaj al cladirii IBM, un turn de birouri cu vedere la sediul Ministerului Apararii din Tel Aviv.

Explicatia oficiala a solicitarii era ca romanii aveau nevoie de birouri mai spatioase si mai noi. Shin Bet, agentia care era responsabila de contraspionaj, a inteles ca, de fapt, se dorea "imbunatatirea unghiului vizual", asa ca a intervenit, discutand cu administratorii cladirii si impiedicand ambasada Romaniei sa inchirieze acea locatie, mentioneaza publicatia.

 

In acea vreme, mentioneaza Jerusalem Post, Romania era condusa de dictatorul Nicolae Ceausescu. Avea insa o politica destul de independenta fata de cea a Uniunii Sovietice, fiind, asa dupa cum mentioneaza publicatia, singurul stat din Blocul comunist care mentinea relatii diplomatice cu Israelul.

 

Cele doua tari aveau relatii comerciale bilaterale, iar Romania le permitea evreilor sa emigreze in Israel, insa adesea evreii plecati ofereau informatii pretioase Romaniei.

 

Pentru faptul ca ii lasa pe acestia sa plece in Israel, familia Ceausescu si apropiatii ei primeau sume frumoase de bani.

 

In plus, cele doua guverne mentineau si relatii in materie de aparare si schimb de informatii. Romania antrena si gazduia organizatii teroriste palestiniene pe teritoriul sau, dar tot ea oferea informatii despre aceste grupuri Israelului, mai mentioneaza Jerusalem Post.

 

SUA, tentativa similara de a muta ambasada

 

Cea de-a doua solicitare neobisnuita primita de Israel in acea perioada venea din partea SUA, care cereau sa inchirieze ultimul etaj al Hotelului Mandarin, pentru mutarea Ambasadei de la Tel Aviv.

 

Hotelul era situat in zona litoralului, in partea de nord a orasului, la doar cateva sute de metri de zona Glilot, unde s-ar afla sediul Mossad (Serviciul israelian de informatii externe). In plus, la circa un kilometru se afla sediul Unitatii de securitate 8200, principala structura israeliana de colectare a informatiilor. Si aceasta cerere a fost respinsa.

 

Informatiile ies la iveala in contextul in care Israelul isi doreste eliberarea lui Jonathan Pollard, condamnat pentru spionaj, in SUA, la inchisoare pe viata. Chiar premierul israelian a lasat sa se inteleaga ca negocierile de pace cu palestinienii ar depinde de gratierea lui Jonathan Pollard, de care insa Barack Obama nu vrea sa auda.

 

Recent, fostul consultant NSA Edward Snowden a facut dezvaluiri pe acest subiect, care insa nu au surprins deloc Israelul, care a stiut mereu ca este tinta spionajului guvernelor arabe ostile, a rivalilor precum fosta Uniune Sovietica si chiar a unor prieteni apropiati precum Statele Unite si Marea Britanie, mai noteaza publicatia.
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ