DAN NICA se apară în dosarul LICENȚELOR MICROSOFT: Sper să fiu chemat cât mai curând la DNA

| 28 sep, 2014

Vicepresedintele PSD Dan Nica, fost ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, in perioada 2000 - 2004, a avut prima reactie la dosarul DNA referitor la licentele Microsoft, in care este implicat.

Procuroriianticoruptie au cerut vineri Parlamentului sa incuviinteze urmarirea penala a noua fosti ministri, printre care si Dan Nica, cercetat de abuzin serviciu, luare de mita, trafic de influenta si spalare de bani.

"Contractul din aprilie 2004 nu a fost incheiat de ministerul pe care l-am condus; singura responsabilitate a fost aceea de a centraliza solicitarile venite din partea institutiilor publice beneficiare si de a le gestiona din punct de vedere tehnic, numeric si nicidecum din punct de vedere al pretului", a declarat europarlamentarul, duminica, intr-un comunicat de presa.

Dan Nica a mentionat ca nu detine si nici nu a detinut societati offshore, precum si ca nu a cerut si nu a conditionat "primirea de bani sau alte foloase din partea nimanui".

"Nu am avut nicio legatura cu intermediarii acestor contracte, fiind de notorietate adversitatea mea fata de acestia din 2000 si pana in prezent. Nu am crezut si nu cred in necesitatea existentei intermediarilor in relatia cu un monopol. Nu cunosc detalii referitoare la actul aditional din noiembrie 2004, deoarece am plecat din Guvern in iulie 2004 si nu am mai avut acces la informatii", a mai spus Dan Nica.

Mai mult, social-democratul a afirmat ca el a fost cel care a oprit procesul de inchiriere al licente vizate in dosarul DNA, in 2012, pentru ca a considerat "incorecta plata in continuare dupa 9 ani a chiriei pentru produse depasite tehnic; stiu ca destui au fost suparati din cauza acestei decizii".

"Regret ca nu am avut posibilitatea de a da informatiile necesare la DNA inainte de aparitia comunicatului acestei institutii, dar sper sa fiu chemat cat mai curand pentru a putea aduce toate clarificarile in vederea aflarii adevarului", a conchis fostul ministru.

Noua ministri, in vizorul DNA

DNA vrea inceperea urmaririi penale in cazul a noua fosti ministri in dosarul licentelor Microsoft, adresandu-se in acest sens Parlamentului Romaniei, Presedintiei si Parlamentului European pentru incuviintarea demararii procedurilor.

Procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi, a transmis procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie referatul in vederea sesizarii Senatului, respectiv a Camerei Deputatilor pentru formularea cererii de efectuarea urmaririi penale fata de urmatorii: Ecaterina Andronescu, Valerian Vreme, Serban Mihailescu, Sandu Gabriel, Dan Nica, Adriana Ticau, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu si Mihai Tanasescu.

Si-au impartit 20 de milioane de dolari

Potrivit referatului DNA, "au fost obtinute probe din care rezulta ca ministrii Nica Dan, Mihailescu Petru Serban, Adriana Ticau, Athanasiu Alexandru, Tanasescu Mihai Nicolae si Gabriel Sandu si-au exercitat cu rea credinta atributiile de serviciu, determinand incheierea contractului cadru de licentiere din 15.04.2004 in conditii oneroase pentru bugetul de stat, asigurand posibilitatea deturnarii unui discount de circa 47% acordat de Microsoft in considerarea Guvernului Romaniei, si implicit permitand plata unor comisioane catre persoanele implicate".

Procurorii DNA sustin ca au indicii ca "persoanele mai sus mentionate au pretins si primit sume de bani pentru a-si exercita in mod defectuos atributiile de serviciu si pentru a-si exercita influenta asupra altor persoane in vederea favorizarii firmei Fujitsu Siemens Computers in legatura cu incheierea si derularea contractului de licentiere Microsoft".

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ