Dosarul licenţelor. Cererea de urmărire penală pe numele a 9 foşti miniştri, trimisă Ministerului Justiţiei

| 30 sep, 2014

Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, i-a transmis ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc, referatul Direcţiei Naţionale Anticorupţie prin care se solicită declanşarea procedurilor pentru începerea urmăririi penale faţă de Ecaterina Andronescu, Şerban Mihăilescu, Dan Nica, Valerian Vreme, Adriana Ţicău, Gabriel Sandu, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu şi Mihai Tănăsescu.

Pentru senatoarea Ecaterina Andronescu se cere începerea urmăririi penale pentru abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani, pentru deputatul Valerian Vreme - sub aspectul săvârşirii infracţiunii abuz în serviciu, iar pentru senatorul Şerban Petru Mihăilescu se doreşte începerea urmăririi penale pentru instigare la abuz în serviciu, trafic de influenţă şi spălare de bani.

Dosarul licentelor IT. 'Totodată, în conformitate cu dispoziţiile art. 109 alin. 2 din Constituţie, art. 12 şi 19 din Legea nr. 115/ 1999 şi ale Deciziei Curţii Constituţionale nr. 270 din 10 martie 2008, Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a transmis Parlamentului European referatul Direcţiei Naţionale Anticorupţie prin care se solicită declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de Dan Nica (în prezent europarlamentar), sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani', informează un comunicat al Parchetului General.

De asemenea, se solicită declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de fostul ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei Adriana Ţicău, pentru abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani, fostul ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale Gabriel Sandu, pentru abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani şi fostul ministru al Educaţiei şi Cercetării, Petru-Daniel Funeriu, pentru abuz în serviciu.

Procurorii anticorupţie cer începerea urmăririi penale şi pentru fostul ministru al Educaţiei şi Cercetării Alexandru Athanasiu, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani şi pentru fostul ministru al Finanţelor Publice Mihai-Nicolae Tănăsescu, pentru abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani.

Potrivitcomunicatului, DNA a fost sesizată la 5 iunie 2013 de Corpul de Control al prim-ministrului, ca urmare a acţiunii de control efectuate la Ministerul pentru Societatea Informaţională şi la Ministerul Educaţiei Naţionale, în legătură cu închirierea de licenţe educaţionale.

Dosarul licentelor. Sursa citată precizează că, întrucât din Raportul de control rezultau indicii cu privire la încheierea, în condiţii nelegale, a contractului comercial de închiriere licenţe din 15 aprilie 2004, extins ulterior pentru produse educaţionale Microsoft, a actelor adiţionale la acest contract, precum şi a contractelor aferente derulării Programului ''Sistem Educaţional Informatizat'' (SEI), DNA s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de abuz în serviciu şi respectiv a unor infracţiuni de corupţie în legătură cu derularea acestor contracte.

'În acest mod, au fost obţinute probe din care rezultă că miniştrii Dan Nica, Şerban Mihăilescu, Adriana Ţicău, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu şi Gabriel Sandu şi-au exercitat cu rea-credinţă atribuţiile de serviciu, determinând încheierea contractului cadru de licenţiere din 15.04.2004 în condiţii oneroase pentru bugetul de stat, asigurând posibilitatea deturnării unui discount de circa 47% acordat de Microsoft în considerarea Guvernului României, şi implicit permiţând plata unor comisioane către persoanele implicate. Totodată, există indicii că persoanele mai sus menţionate au pretins şi primit sume de bani pentru a-şi exercita în mod defectuos atribuţiile de serviciu şi pentru a-şi exercita influenţa asupra altor persoane în vederea favorizării firmei Fujitsu Siemens Computers în legătură cu încheierea şi derularea contractului de licenţiere Microsoft', susţin procurorii.

DNA menţionează că, astfel, contractul cadru de licenţiere Microsoft s-a încheiat cu încălcarea dispoziţiilor legale privind achiziţiile publice, invocându-se în mod nereal calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens Computers, la un preţ cu cel puţin 40% mai mare faţă de preţul real, având la bază un necesar nefundamentat.

Dosarul licentelor Microsoft. 'Extensia cu privire la produse educaţionale s-a realizat, de asemenea, cu încălcare dispoziţiilor legale privind achiziţiile publice, având în vedere că obiectul contractului cadru viza licenţele pentru administraţia publică, Fujitsu Siemens Computers nu era distribuitor de produse educaţionale, iar de discount-ul acordat de firma Microsoft în considerarea Guvernului României au beneficiat firmele private. Mai mult, conform scrisorilor de confort şi biletelor la ordin emise, Guvernul român garanta creditul, în timp ce firmă Fujitsu Siemens Computers, care susţinea că a venit cu oferta de finanţare, nu depunea nici măcar garanţie de bună execuţie a contractului', se spune în comunicat.

Citeşte şi: BOMBĂ! DNA cere urmărirea penală a 9 foşti miniştri. Luare de mită, trafic de influenţă, spălare de bani

DNA susţine că din cercetările efectuate rezultă că din cele 54 milioane USD achitate de Executiv în baza contractului cadru şi a extensiei din luna noiembrie 2004, suma de 20 milioane USD reprezintă comisioane pretinse de persoanele implicate în derularea proiectului din cadrul Guvernului României, din ministerele şi societăţilor implicate.

Dosarul licentelor IT. Totodată, din probele administrate în cauză până în acest moment al cercetărilor şi din actele de control încheiate, arată anchetatorii, rezultă că încheierea şi derularea contractului de închiriere de licenţe Microsoft de tip Enterprise Agreement Subscription cu consorţiul D-CON.NET (MCSI MS-EAS) s-a realizat cu încălcarea, de către miniştrii Daniel Funeriu şi Gabriel Sandu, a dispoziţiilor legale privind achiziţiile publice, fără a exista o fundamentare din punct de vedere economic şi tehnic, în scopul de a favoriza anumite firme.

DNA subliniază că există indicii în sensul că valoarea produselor şi a serviciilor a fost supraestimată pentru că a inclus şi comisioanele pretinse de persoanele implicate în semnarea şi derularea contractelor.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ